H σπατάλη τροφίμων και στην Κύπρο – Συζήτηση στη βουλή

Η σπατάλη τροφίμων και το στρατηγικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα είναι τα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Παράλληλη Βουλή για το Περιβάλλον, την Οικολογία – Αειφορία και την Υγεία και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, δήλωσαν την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Γιώργος Λουκαϊδης και ο Πρόεδρος της Παράλληλης Βουλής για το Περιβάλλον Ντίνος Νικολαϊδης.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος συναντήθηκε, προ ημερησίας διατάξεως, την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της παράλληλης Βουλής για το Περιβάλλον, την Οικολογία – Αειφορία και την Υγεία και τους Προέδρους των τριών επιτροπών της παράλληλης Βουλής για το Περιβάλλον.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Γιώργος Λουκαϊδης σε δηλώσεις χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της συμφωνήθηκε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα συνεχίσει την αξιοποίηση των γνώσεων, των μελετών και των εμπειριών της παράλληλης Βουλής για το Περιβάλλον, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της και θα συνεχίσει να δίνει τον λόγο στον θεσμό αυτό να καταθέτει τις απόψεις του, όπως και όλοι οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων, των προτάσεων νόμου και των αυτεπάγγελτων θεμάτων.

Ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση η Επιτροπή Περιβάλλοντος άκουσε τις πολύ αξιόλογες εισηγήσεις, τις απόψεις που έχουν για διάφορα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα και προκλήσεις που απασχολούν το παγκόσμιο και την Κύπρο και η συζήτηση κατέληξε ότι κάποια από αυτά πρέπει να τεθούν ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος ως αυτεπάγγελτα θέματα ώστε να συζητηθούν σε όλες τους τις διαστάσεις.

Μεταξύ αυτών παρέθεσε τη σπατάλη τροφίμων, που όπως είπε πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που δεν αφορά μόνο το παγκόσμιο, αλλά ειδικότερα και την Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε πως μέσα από τη λειτουργία του κοινοβουλίου υπάρχουν απτά αποτελέσματα για την προστασία του περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι το έργο της Βουλής είναι να ενισχύει τα αποτελέσματα αυτά πάντα μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Βουλής, που είναι ο νομοθετικός της ρόλος και ο ρόλος του κοινοβουλευτικού ελέγχου στην εκτελεστική εξουσία.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου εφαρμόζεται πολιτική πίεση και παρόλο που δεν είναι πάντα αποτελεσματική είναι χρήσιμη.

Ο Πρόεδρος της Παράλληλης Βουλής για το Περιβάλλον, την Οικολογία – Αειφορία και την Υγεία Ντίνος Νικολαϊδης ανέφερε ότι η Παράλληλη Βουλή της οποία προεδρεύει λειτουργεί με άλλες 5 Παράλληλες Βουλές που έχουν θεσμοθετηθεί με πρωτοβουλία της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν ενάμισι χρόνο, για να βοηθήσουν στη διάδραση των πολιτών με τη νομοθετική εξουσία και την Κυπριακή Δημοκρατία στην εκπλήρωση των στόχων που έχει θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ για βελτίωση της ποιότητα ζωής της ανθρωπότητας και την εξάλειψη της φτώχιας.

Πρόσθεσε ότι με τη συμπλήρωση των 75 χρόνων από την ίδρυση του ΟΗΕ έχουν τεθεί 17 στόχοι και δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα δράσης ώστε με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του ΟΗΕ να υπάρξουν αποτελέσματα, για αυτό και η Βουλή των Αντιπροσώπων θεσμοθέτησε τις παράλληλες Βουλές για να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Συνεχίζοντας είπε πως η Παράλληλη Βουλή για το Περιβάλλον, την Οικολογία – Αειφορία ετοίμασε 10 τεκμηριωμένες προτάσεις τις οποίες πέρασε από την Ολομέλεια της Παράλληλης Βουλής και τις διαβίβασε στα αρμόδια Υπουργεία και τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Κατά τη συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος συμφωνήθηκαν οι όροι πρόσθετης δράσης για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, ενημερώθηκαν οι Βουλευτές για τις 10 προτάσεις και τέθηκαν επιγραμματικά τα θέματα με τα οποία η Παράλληλη Βουλή για το Περιβάλλον θα ασχοληθεί αυτή τη χρονιά, όπως είναι η σπατάλη τροφίμων.

Ο κ. Νικολαϊδης αναφέρθηκε στην έρευνα που ανακοινώθηκε από την ΕΕ, η οποία κατέδειξε πως 1 δις τόνοι τροφίμων σπαταλούνται και πετιούνται τη στιγμή που πολλά εκατομμύρια άνθρωποι και παιδιά στο πλανήτη πεινούν.

Σημείωσε ότι στην Κύπρο το 40% των σκουπιδιών είναι οργανικά, δηλαδή τρόφιμα, προσθέτοντάς ότι αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αλυσίδα της οικονομίας και των τροφίμων δημιουργείται και πρόβλημα τη διαχείριση των αποβλήτων.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι συζητήθηκε επίσης το στρατηγικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα και διατύπωσε τη θέση ότι χρειάζεται επικαιροποίηση επειδή οι στόχοι από το 2020 μέχρι το 2027 έχουν διαφοροποιηθεί προς τα πάνω.

Διευκρίνισε ότι η ΕΕ έθεσε στόχο μέχρι το 2030 μείωση των αερίων ρύπων κατά 55% με τον μεγάλο στόχο του 2050 για μια Ευρώπη ελεύθερη από ρύπους και κλιματικά ουδέτερη για να αποτραπεί η κλιματική κρίση.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ