Υπολογιστής εξοικονόμισης ενέργειας

Θέλεις να εξοικονομείς ενέργεια και χρήματα εύκολα; 

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου και το Περιβαλλοντικό Γραφείο της Αυστρίας, διαθέτουν προς το κοινό το  Εργαλείο Εξοικονόμησης Ενέργειας (Energy Savings Tool) – ένα διαδικτυακό εργαλείο που σας βοηθά να κάνετε ενεργειακά – και οικονομικά – σοφές επιλογές στο σπίτι.

Το εργαλείο προσφέρει μία σειρά λειτουργιών για τον υπολογισμό δυνητικών εξοικονομήσεων ενέργειας και είναι μια χρήσιμη υποστήριξη για τα Κυπριακά νοικοκυριά, ώστε να μειώσουν τόσο την ενεργειακή τους κατανάλωση, όσο και τους λογαριασμούς τους.

Το διαδικτυακό εργαλείο είναι μέρος ενός έργου για την ενδυνάμωση της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση στην Κύπρο. Το έργο πραγματοποιείται από το Περιβαλλοντικό Γραφείο Αυστρίας σε συνεργασία με το ΥΕΕΒ και το ΕΓΚ και χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γρήγορος Ενεργειακός Έλεγχος: Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πού βρίσκεστε ενεργειακά και να μπορείτε εύκολα να βρίσκετε πού έχετε ευκαιρίες για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι σας ( π.χ. ηλεκτρισμός, θέρμανση, καύσιμα) . Ως εκ τούτου, το κεντρικό αυτό σημείο του εργαλείου, σας επιτρέπει να εκτιμήσετε την υφιστάμενη ενεργειακή σας κατάσταση και να βρείτε πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήμα. Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι πόσα πληρώνετε σήμερα για ενέργεια.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Ανάλογα με τους χρήστες του νοικοκυριού και τον λογαριασμό ηλεκτρισμού σας, μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο μέγεθος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για παραγωγή ηλεκτρισμού, ή ηλιακού θερμοσίφωνα για παραγωγή ζεστού νερού.

Αυτοκίνητο: Το αυτοκίνητο είναι συχνά ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας σε ένα νοικοκυριό. Κάθε λίτρο μετρά για την τσέπη και το περιβάλλον. Με τη βοήθεια του εργαλείου, μπορείτε να συγκρίνετε το παλιό σας αυτοκίνητο με ένα καινούριο, ή δύο καινούρια μοντέλα, όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Συσκευές: Αν και οι ηλεκτρικές συσκευές φαίνεται να αποτελούν μικρό μέρος της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας σε ένα νοικοκυριό, συσσωρεύονται γρήγορα. Η ενεργειακή κατανάλωση οκτώ διαφορετικών τύπων ηλεκτρικών συσκευών και του φωτισμού αξιολογείται βάσει του Ευρωπαϊκού προτύπου Energy Label, που διαλαμβάνει τις κατηγορίες A++, Α+, Α, B, C, D, E, F και G, με την Α++ ως την πλέον αποδοτική και την G τη λιγότερο αποδοτική.

Πατήστε εδώ για να εμφανιστεί ο υπολογιστής εξοικονόμισης ενέργειας