Ταϊβάν: Συναγερμός από την έξαρση επιθέσεων σε πράσινα ιγουάνα από κατοίκους

Μια έξαρση σκληρότητας απέναντι σε ιγκουάνα στην Ταϊβάν, έχει προκαλέσει την ανάληψη δράσης από ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων, που ζητούν κρατική παρέμβαση.

Μεταξύ των άγριων επιθέσεων έχουν καταγραφεί και μερικές αρκετά βίαιες, όπου οι κάτοικοι τοποθετούν πυροτεχνήματα στα στόματα των ερπετών ή τα σκοτώνουν με τόξα και βέλη.

Η ένωση Περιβάλλον και η Κοινωνία των Ζώων της Ταϊβάν (East) δήλωσε ότι οι τοπικές και επαρχιακές κυβερνητικές εκστρατείες για να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή της κοινότητας στον έλεγχο της εξάπλωσης των εισαγόμενων ειδών δεν είχαν κατευθυντήριες γραμμές.

Αποτέλεσμα ήταν ένα «ένα χαοτικό» σκηνικό με δολοφονίες ερπετών.

Η East ανέφερε επίσης, ότι η κυβέρνηση είχε μεταβιβάσει αρμοδιότητες ελέγχου στις τοπικές αρχές, μερικές από τις οποίες είχαν εφαρμόσει σχέδια τα οποία δεν είχαν «μελετηθεί».

Ορισμένες εκστρατείες προσέφεραν φαγητό και χρηματικά ποσά στους πολίτες, που σκοτώνουν πράσινα ιγκουάνα και καφέ anoles, έναν τύπο σαύρας.

Αναρτήσεις στα social media, δείχνουν κυνηγούς ιγκουάνα να στοχεύουν με τόξα και βέλη τα ερπετά και να τα τεμαχίζουν ενώ είναι ακόμα εν ζωή.

Αλλού φαινόταν να σκάνε πυροτεχνήματα που είχαν τοποθετήσει μέσα στο στόμα των ερπετών.

Την ίδια ώρα, το κρέας ιγκουάνα διατίθεται προς πώληση από ιδιώτες σε διάφορα σάιτ.

«Το πρόβλημα που προκαλούν (με την τρέχουσα κατάσταση) είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη συμπεριφορά των ζώων και δεν μπορούν να διακρίνουν τα γηγενή είδη από τα μη γηγενή», δήλωσε ένας ερευνητής του οργανισμού.

«Δεν υπάρχει βοήθεια ή κάποια μελέτη συντήρησης. Επίσης, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται δεν είναι ανθρώπινες και δεν λαμβάνουν υπόψη την καλή μεταχείριση των ζώων.» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τα πράσινα ιγκουάνα είναι ένα εξαιρετικά επιδρομικό είδος στην Ταϊβάν, που κατηγορείται για ζημιές στις καλλιέργειες, εξαναγκάζοντας τα γηγενή είδη να αποχωρήσουν.

Το 2020, το συμβούλιο γεωργίας δήλωσε ότι ο πληθυσμός είχε αυξηθεί 27 φορές τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η άνθηση του πληθυσμού τους, δε, αποδίδεται στην νομιμοποίηση της εισαγωγής και πώλησης τους ως κατοικίδια το 2001.

Μερικά από τα οποία ωστόσο, στη συνέχεια απελευθερώθηκαν στο φυσικό περιβάλλον. Η εισαγωγή τους απαγορεύτηκε ξανά το 2015.

Η κυβέρνηση λέει ότι τα τμήματα δασοκομίας και αλιείας έχουν αρχίσει να εκπαιδεύουν τους υπαλλήλους για τη σωστή απομάκρυνση των ιγκουάνα, αλλά χρειάζονται νέοι νόμοι για να τους δοθεί η εξουσία να απαγορεύουν στους πολίτες να πραγματοποιούν τις δικές τους πρακτικές.

«Αυτό που απαιτούμε από την κυβέρνηση είναι να κάνει επίσημη έρευνα σχετικά με τα είδη-στόχους και να ζητήσει από ειδικούς να εκπαιδεύσουν το προσωπικό για να εφαρμόσουν τα σχέδια. Μόνο εκπαιδευμένοι επαγγελματίες θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν την εργασία αυτή» επιμένουν οι οργανώσεις για τα ζώα.

Η East ζητά μεταξύ άλλων να επιβληθεί απαγόρευση στα υποπροϊόντα όπως το κρέας και το δέρμα, τα οποία θα μπορούσαν να ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Με πληροφoρίες του Guardian

πηγηlifo.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ