Η ΑΗΚ μόνωσε πασσάλους στη Δένεια για χάρη των Σπιζαετών

ισωσ σε ενδιαφερουν

Στις 6 Μαρτίου 2021, υλοποιήθηκε η πρώτη φάση της Δράσης Διατήρησης C.3.1. του προγράμματος #LifeBonelliEastmed, το οποίο στοχεύει στην προστασία και διατήρηση του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο και στο οποίο η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας είναι εταίρος, μαζί με άλλους φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η πιο πάνω δράση αφορά τη μόνωση πασσάλων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεσαίας τάσης, για το λόγο ότι το είδος είναι ευάλωτο από ηλεκτροπληξία στο συγκεκριμένο είδος πασσάλων.

Η συγκεκριμένη απειλή σε ορισμένες χώρες είναι και η κυριότερη για το είδος και λαμβάνονται παρόμοια μέτρα σε μεγαλύτερο όμως βαθμό. Στην Κύπρο ήδη ανευρέθηκε ένας νεκρός Σπιζαετός περί τα τέλη του 2020, ο οποίος είχε σημανθεί με πομπό παρακολούθησης στα πλαίσια του προγράμματος, του οποίου η αιτία θανάτου ήταν η ηλεκτροπληξία. Το συμβάν συνέβη στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στην πεδιάδα της Μεσαορίας.

Η τοποθεσία που επιλέγηκε για εφαρμογή της πρώτης φάσης της δράσης βρίσκεται κοντά στην κοινότητα Δένειας δυτικά της Λευκωσίας. Η επιλογή της περιοχής, έγινε μέσω πληροφοριών, που αντλούνται καθημερινά από πομπούς που τοποθετήθηκαν σε σπιζαετούς (συνολικά 28 έχουν τοποθετηθεί στην Κύπρο, από την έναρξη του προγράμματος) σε συνδυασμό με τη μορφολογία και τοπογραφία της περιοχής. Στην πρώτη φάση μονώθηκαν 6 πάσσαλοι μεσαίας τάσης και στη δεύτερη, η οποία θα λάβει χώρο στην επαρχία Πάφου, θα μονωθούν άλλοι 24 πάσσαλοι.

Επί της ευκαιρίας η Υπηρεσία μας εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για την άψογη συνεργασία, την εκτέλεση της όλης εργασίας και την κατανόηση.

 

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Πράσινη Συμφωνία: το κλειδί για μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη ΕΕ

Το ΕΚ θέλει η Πράσινη Συμφωνία να βρίσκεται στον πυρήνα του πακέτου ανάκαμψης της ΕΕ από τις συνέπειες του COVID-19. Ανακαλύψτε τον χάρτη πορείας...

Κύκνος που θρηνούσε το ταίρι του σταμάτησε τα τραίνα

Ένας κύκνος που πενθούσε τον θάνατο του ταιριού του πάνω στις ράγες των γερμανικών σιδηροδρόμων διέκοψε την κυκλοφορία 20 και πλέον τρένων για σχεδόν...

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα: διαμόρφωση μιας πιο πράσινης Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, μια πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ με την οποία καλούνται άτομα, κοινότητες και οργανώσεις να...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613