Η ΑΗΚ μόνωσε πασσάλους στη Δένεια για χάρη των Σπιζαετών

ισωσ σε ενδιαφερουν

Στις 6 Μαρτίου 2021, υλοποιήθηκε η πρώτη φάση της Δράσης Διατήρησης C.3.1. του προγράμματος #LifeBonelliEastmed, το οποίο στοχεύει στην προστασία και διατήρηση του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο και στο οποίο η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας είναι εταίρος, μαζί με άλλους φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η πιο πάνω δράση αφορά τη μόνωση πασσάλων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεσαίας τάσης, για το λόγο ότι το είδος είναι ευάλωτο από ηλεκτροπληξία στο συγκεκριμένο είδος πασσάλων.

Η συγκεκριμένη απειλή σε ορισμένες χώρες είναι και η κυριότερη για το είδος και λαμβάνονται παρόμοια μέτρα σε μεγαλύτερο όμως βαθμό. Στην Κύπρο ήδη ανευρέθηκε ένας νεκρός Σπιζαετός περί τα τέλη του 2020, ο οποίος είχε σημανθεί με πομπό παρακολούθησης στα πλαίσια του προγράμματος, του οποίου η αιτία θανάτου ήταν η ηλεκτροπληξία. Το συμβάν συνέβη στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στην πεδιάδα της Μεσαορίας.

Η τοποθεσία που επιλέγηκε για εφαρμογή της πρώτης φάσης της δράσης βρίσκεται κοντά στην κοινότητα Δένειας δυτικά της Λευκωσίας. Η επιλογή της περιοχής, έγινε μέσω πληροφοριών, που αντλούνται καθημερινά από πομπούς που τοποθετήθηκαν σε σπιζαετούς (συνολικά 28 έχουν τοποθετηθεί στην Κύπρο, από την έναρξη του προγράμματος) σε συνδυασμό με τη μορφολογία και τοπογραφία της περιοχής. Στην πρώτη φάση μονώθηκαν 6 πάσσαλοι μεσαίας τάσης και στη δεύτερη, η οποία θα λάβει χώρο στην επαρχία Πάφου, θα μονωθούν άλλοι 24 πάσσαλοι.

Επί της ευκαιρίας η Υπηρεσία μας εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για την άψογη συνεργασία, την εκτέλεση της όλης εργασίας και την κατανόηση.

 

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Κλιματική αλλαγή: SOS ειδικών για όλη την Ευρώπη μετά τις πλημμύρες στη Γερμανία

Οι φονικές πλημμύρες που μέσα στο κατακαλόκαιρο σάρωσαν τη δυτική Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία, χαρακτηρίζονται, αν όχι πρωτοφανείς, σίγουρα οι χειρότερες εδώ και έναν...

Οι παρεμβάσεις υψηλόβαθμου στελέχους του ΔΗΣΥ έφεραν άδειες για κατασκήνωση – Πολλά τα ερωτηματικά

Του Κωστή Πιτσιλλούδη Παρά τις έντονες αντιδράσεις και την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και αψηφώντας τις συστάσεις της Κομισιόν, η κυβέρνηση έδωσε τις...

“Αρκούδα του νερού”: Το πλάσμα που μπορεί να επιβιώσει οπουδήποτε

Ονομάζονται βραδύπορα ή αλλιώς «αρκούδες του νερού». Τα συγκεκριμένα πλάσματα είναι ασπόνδυλα και ευδοκιμούν σε βρύα, λειχήνες και μαρσαντιόφυτα. Η εύρεση τους στον κήπο κάθε...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613