Mε περισσότερες από 1,4 δισεκατομμύριο αγελάδες σε όλο τον κόσμο, η εκτροφή βοοειδών ευθύνεται για σχεδόν το 10% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Ένα μεγάλο μερίδιο αυτού του ποσοστού οφείλεται στο μεθάνιο που απελευθερώνουν οι αγελάδες, όμως ένα νέο συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να μειώσει αυτές τις εκπομπές σε ποσοστό 30% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τους παρασκευαστές του. Αν όλες οι αγελάδες του κόσμου κατανάλωναν το συμπλήρωμα, η μείωση των εκπομπών θα ισοδυναμούσε με την απόσυρση πάνω από 300 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους ευρωπαϊκούς δρόμους.
Το συμπλήρωμα της ελβετο-βρετανικής startup Mootral με βάση το σκόρδο και εκχυλίσματα εσπεριδοειδών ανακατεύεται με τη συνήθη τροφή των βοοειδών και προκαλεί μείωση των εκπομπών μεθανίου που αντιστοιχεί σε περίπου ένα τόνο διοξειδίου του άνθρακα ανά αγελάδα τον χρόνο.
Η εταιρεία μετατρέπει τώρα αυτή τη μείωση σε πίστωση ρύπων, που πωλείται σε εταιρείες που θέλουν να αντισταθμίσουν τις δικές τους εκπομπές αερίων. Τα έσοδα από την πώληση των πιστώσεων ρύπων επιστρέφουν στους κτηνοτρόφους. «Η πίστωση ρύπων είναι ένα σημαντικό κίνητρο για την υιοθέτηση τεχνολογιών που είναι φιλικές προς το κλίμα», επεσήμανε ο CEO της Mootral, Τόμας Χάφνερ.
Τα λεγόμενα «CowCredits» δεν είναι φτηνά. Μπήκαν στη σχετική αγορά τον Απρίλιο, κοστίζοντας περίπου 80 δολάρια έκαστο, με κάθε μονάδα να αντισταθμίζει έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά, με τις επιχειρήσεις υπό ολοένα μεγαλύτερη πίεση να μειώσουν τον κλιματικό αντίκτυπό τους, αυξάνεται η ζήτηση για αντισταθμίσεις.
Το Ecosystem Marketplace εκτιμά ότι η παγκόσμια εθελοντική αγορά αντισταθμίσεων άξιζε 320 εκατομμύρια δολάρια το 2019, διπλάσιο ποσό σε σύγκριση με δύο χρόνια νωρίτερα. Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια έως το 2030.
Μέχρι στιγμής η Mootral έχει «παράξει» πάνω από 300 CowCredits και στοχεύει στα 10.000 για την επόμενη χρονιά. Υπάρχουν όμως και δυσκολίες.
Η μείωση της ποσότητας του μεθανίου από το συμπλήρωμα διατροφής εξαρτάται από τη «ράτσα» της αγελάδας, αλλά και το περιβάλλον. Μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει κάνει εκτενή τεστ μόνο σε δύο είδη βοοειδών σε φάρμα στο Λάνκασιρ, αλλά ο Τόμας Χάφνερ δήλωσε ότι σχεδιάζονται περαιτέρω μελέτες, σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Ο Λίαμ Σινκλέρ, καθηγητής ζωολογίας στο πανεπιστήμιο Harper Adams στη Βρετανία υπογράμμισε την ανάγκη παρακολούθησης των συνεπειών του προϊόντος της Mootral μακροπρόθεσμα. Και αυτό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος η αλλαγή της διατροφής να επηρεάσει την πέψη της αγελάδας, πιθανώς μειώνοντας τον ρυθμό ανάπτυξής της ή την παραγωγή γάλακτος.
«Επίσης είναι πολύ σημαντικό το προϊόν να είναι διαθέσιμο- αλλά και οικονομικά αποδοτικό- στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να υπάρχει σημαντική μείωση της παραγωγής μεθανίου», επεσήμανε ο καθηγητής.