Ενα βραβείο για τον σκύλο-ψυχοθεραπευτή του lockdown

Μέσα στην πανδημία και το lockdown, με τις ψυχικές αντοχές όλων μας να δοκιμάζονται από τις πρωτοφανείς συνθήκες, τα κατοικίδια έγιναν ένας μοναδικός σύμμαχος.

Εκπληκτα ίσως και αυτά, καθώς έβλεπαν τα αφεντικά πολλές ώρες στο σπίτι, τα ζώα συντροφιάς εκπλήρωσαν με το παραπάνω την «αποστολή» τους ενώ ανέλαβαν και την ψυχική ανάταση των ιδιοκτητών. Δεν τους αξίζει ένα βραβείο;

 

Το πρώτο ζώο που θα τιμηθεί για αυτόν τον λόγο με βραβείο από την PDSA, μια βρετανική ένωση που περιθάλπει ζώα, είναι ένα σπρίνγκερ σπάνιελ, ο Μαξ, που ανήκει στον Κέρι Ιρβινγκ, από το Κέσγουικ της βορειοδυτικής Αγγλίας.

Η PDSA άρχισε να χορηγεί τα βραβεία της από το 2014. Μέχρι σήμερα 32 σκύλοι και άλογα έχουν πάρει το βραβείο, όλα ειδικά εκπαιδευμένα ζώα, όπως σκύλοι πυροσβεστών ή συνοδοί ατόμων με αναπηρίες.

Ο Μαξ βραβεύεται για τις υπηρεσίες που προσέφερε σε χιλιάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια του lockdown σαν εικονικό «ζώο θεραπείας» (therapet, από το therapy pet).

 

Ο Iρβινγκ μετέδιδε ζωντανά τις καθημερινές βόλτες με τον σκύλο του στο Facebook Live. Οποιος αισθανόταν μόνος ή είχε άγχος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορούσε απλώς να τους παρακολουθήσει μέσω Διαδικτύoυ. Και πράγματι, αυτό έκαναν χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Μαξ με τον Κέρι Ιρβινγκ (PDSA)

Ο πρώτος που θεράπευσε ο Μαξ ήταν ο ίδιος ο Ιρβινγκ.

Η πρώτη συνάντηση με τον σκύλο, το 2009, έγινε όταν ο Ιρβινγκ ήταν σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του. Επειτα από ένα αυτοκινητικό ατύχημα τρία χρόνια νωρίτερα, έμενε στο σπίτι, υπέφερε από χρόνιους πόνους και έπασχε από κατάθλιψη. Ως τότε, όπως λέει στους Times ο 55χρονος Ιρβινγκ, «δεν είχα να περιμένω τίποτα, δεν ήθελα να σηκωθώ από το κρεβάτι, δεν ήθελα να φάω, ήθελα να απλώς να κουλουριαστώ στο κρεβάτι μου και να πεθάνω».

Το σκυλάκι τού έδωσε κάτι πάνω στο οποίο μπορούσε να βασιστεί και να εστιάσει. Σιγά-σιγά άρχισαν να καταγράφουν τις κοινές τους περιπέτειες στο Facebook και οι ακόλουθοι στο κοινωνικό δίκτυο δεν άργησαν καθόλου να έρθουν. Μαζί πήγαν σε σχολεία, σε νοσοκομεία, σε κέντρα περίθαλψης. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι ήθελαν να συναντήσουν τον σκύλο που αποδείχτηκε, με τον τρόπο του, ένας πολύ καλός ψυχοθεραπευτής.

Από το 2017, ο Μαξ έχει συναντήσει πάνω από 10.000 ανθρώπους, είτε προσωπικά είτε κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε σχολεία ή άλλους χώρους, ενώ έχει βοηθήσει στο να συγκεντρωθούν 300.000 στερλίνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 

 

 

 

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ