4 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν το περιβάλλον

ισωσ σε ενδιαφερουν

H υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή είναι ζητήματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Προκειμένου να έρθει η διαφορά που θέλουμε να δούμε, είναι ανάγκη να ξεκινήσουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό. Πριν κατηγορήσουμε λοιπόν το διπλανό μας που χρησιμοποιεί ακόμη πλαστικό καλαμάκι, ας εξετάσουμε τι μπορούμε να διορθώσουμε εμείς.

Λένε πως χρειάζονται 21 μέρες για αποκτήσουμε μία νέα συνήθεια. Το θέμα είναι πως πολλές φαινομενικά ασήμαντες, μπορούν να προκαλέσουν τεράστιο πρόβλημα. Τι μπορούμε να αλλάξουμε;

Παρακάτω, βρίσκονται 4 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν σοβαρά τον πλανήτη
Οδήγηση

Το αυτοκίνητο είναι το κύριο μέσο μεταφοράς των περισσότερων κατοίκων της πόλης. Όταν καίγεται η βενζίνη, εκλύονται τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα και δε θα έπρεπε να τις υποτιμούμε. Είναι προτιμότερο να περπατάμε, να χρησιμοποιούμε τα μέσα μεταφοράς – όταν αυτό είναι εφικτό και ο συνωστισμός περιορισμένος – να χρησιμοποιούμε ποδήλατο ή κάποιο ηλεκτροκίνητο όχημα. Έτσι, θα περιορίσουμε σημαντικά το ανθρακικό μας αποτύπωμα.

Απόρριψη των μπαταριών και της μελάνης στα σκουπίδια

Οι μπαταρίες περιέχουν υδράργυρο και τοξικές ουσίες. Αν δεν τις ανακυκλώνουμε σωστά, πλήττουμε σημαντικά το περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για τις συσκευασίες μελανιού – για τον εκτυπωτή, για παράδειγμα. Τα χημικά απορροφώνται από το έδαφος της χωματερής και καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα. Έρχονται, έπειτα, στον ίδιο μας τον οργανισμό.

Μεγάλη χρήση πλαστικού

 

Τα περισσότερα προϊόντα που θα βρούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, έρχονται σε πλαστική συσκευασία. Οι σακούλες που υπάρχουν στο ταμείο, είναι επίσης επιβλαβείς. Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε στη ζωή μας μόνο το επαναχρησιμοποιούμενο, ώστε να μην επιβαρύνουμε περισσότερο μία ήδη τεταμένη κατάσταση.

Σπατάλη τροφής

Υπολογίζεται ότι καθένας από εμάς παράγει 173 κιλά απορριμμάτων που προέρχονται από τρόφιμα που δε θέλουμε. Ταυτόχρονα, 112 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Χρειάζεται να αλλάξουμε άμεσα καταναλωτική συμπεριφορά, αγοράζοντας τις ποσότητες που πραγματικά χρειαζόμαστε. Δεν υπάρχει λόγος να επιβαρύνουμε το πλανήτη με επιπλέον απορρίμματα και να πετάμε φαγητό στα σκουπίδια, την ώρα που συνάνθρωποί μας δεν είναι σίγουροι αν θα μπορέσουν να ταΐσουν τα παιδιά τους. Κι αν μας περισσέψει, ας το δωρίσουμε σε κάποιον που έχει ανάγκη.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Νέα Ζηλανδία: Νόμος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από τις τράπεζες

  Η Νέα Ζηλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εισήγαγε νόμο, ο οποίος απαιτεί από τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους διαχειριστές επενδύσεων...

Προσαρμόσιμη η θαλάσσια ζωή της Ανταρκτικής

Η αναπάντεχη ανακάλυψη θαλάσσιας ζωής σε έναν ογκόλιθο κάτω από το ωκεάνιο στρώμα πάγου της Ανταρκτικής αλλάζει την αντίληψή μας σχετικά με το πώς...

Πόσο φιλικά στο περιβάλλον είναι τα νέα βιοαποδομήσιμα, λιπασματοποιήσιμα και βιολογικά πλαστικά προϊόντα

Η πρόληψη και η μείωση των πλαστικών αποβλήτων θα πρέπει πράγματι να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα, και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613