Γροιλανδία: Οι πάγοι που έλιωσαν την Τρίτη θα κάλυπταν όλη τη Φλόριντα με νερό

ισωσ σε ενδιαφερουν

Μια θερμή ημέρα τήξης των πάγων στη Γροιλανδία αρκεί για να πλημμυρίσει ολόκληρη η Φλόριντα, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, αποτιμώντας την ποσότητα υδάτων που διαχύθηκε στη θάλασσα την περασμένη Τρίτη.

Μόνο την ημέρα εκείνη η Γροιλανδία, που βιώνει κι εκείνη ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, έχασε πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια τόνους επιφανειακού πάγου, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας. Συνολικά από την Κυριακή έχει απολέσει 18,4 δισεκ. τόνους πάγου.

Μπορεί το σύνολο αυτής της εβδομάδας να μην είναι τόσο ακραίο σε όγκο όσο σε αντίστοιχη περίοδο το 2019, τη χρονιά-ρεκόρ στην τήξη των πάγων, αλλά η επιφάνεια όπου έλιωσαν οι πάγοι φέτος είναι μεγαλύτερη.

 

Η ποσότητα που έλιωσε την Τρίτη θα αρκούσε για να καλύψει με πέντε εκατοστά νερού ολόκληρη τη Φλόριντα, καθώς όπως δήλωσε στο CNN ο ειδικός περί των πάγων στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Τεντ Σκάμπος, «η 27η Ιουλίου βίωσε γενική τήξη πάγων σε όλη την ανατολική πλευρά της Γροιλανδίας, από το βορειότερο ως το νοτιότερο σημείο, πράγμα ασυνήθιστο».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cryosphere, η Γη έχει απολέσει 28 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, με τη μεγαλύτερη ποσότητα να προέρχεται από τον Αρκτικό Κύκλο.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Θα έρθουν χειρότερες πανδημίες αν δεν προστατεύσουμε τη φύση

Οι επιστήμονες λένε ότι θα αντιμετωπίσουμε χειρότερες πανδημίες από το COVID-19, εκτός εάν προστατεύσουμε τη φύση. Σε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου και...

Βολτάροντας στο ξεχωριστό Κελλάκι

Το Κελλάκι απέχει µόλις 28 χιλιόµετρα από το κέντρο της πόλης της Λεµεσού και σε 12 λεπτά συναντά κανείς τη θάλασσα. Έχει γειτονικά χωριά...

Οδηγός ταξί με τον γάτο του προσφέρουν τις πιο αξέχαστες κούρσες

Πώς θα σας φαινόταν αν καλούσατε ένα ταξί και κάνατε τη διαδρομή παρέα με έναν γάτο; Αυτός ο οδηγός ταξί από την Ουκρανία μαζί...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613