Γροιλανδία: Οι πάγοι που έλιωσαν την Τρίτη θα κάλυπταν όλη τη Φλόριντα με νερό

ισωσ σε ενδιαφερουν

Μια θερμή ημέρα τήξης των πάγων στη Γροιλανδία αρκεί για να πλημμυρίσει ολόκληρη η Φλόριντα, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, αποτιμώντας την ποσότητα υδάτων που διαχύθηκε στη θάλασσα την περασμένη Τρίτη.

Μόνο την ημέρα εκείνη η Γροιλανδία, που βιώνει κι εκείνη ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, έχασε πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια τόνους επιφανειακού πάγου, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας. Συνολικά από την Κυριακή έχει απολέσει 18,4 δισεκ. τόνους πάγου.

Μπορεί το σύνολο αυτής της εβδομάδας να μην είναι τόσο ακραίο σε όγκο όσο σε αντίστοιχη περίοδο το 2019, τη χρονιά-ρεκόρ στην τήξη των πάγων, αλλά η επιφάνεια όπου έλιωσαν οι πάγοι φέτος είναι μεγαλύτερη.

 

Η ποσότητα που έλιωσε την Τρίτη θα αρκούσε για να καλύψει με πέντε εκατοστά νερού ολόκληρη τη Φλόριντα, καθώς όπως δήλωσε στο CNN ο ειδικός περί των πάγων στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Τεντ Σκάμπος, «η 27η Ιουλίου βίωσε γενική τήξη πάγων σε όλη την ανατολική πλευρά της Γροιλανδίας, από το βορειότερο ως το νοτιότερο σημείο, πράγμα ασυνήθιστο».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cryosphere, η Γη έχει απολέσει 28 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, με τη μεγαλύτερη ποσότητα να προέρχεται από τον Αρκτικό Κύκλο.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Σπάνιο και εντυπωσιακό: 7300+ Λευκοί Πελαργοί στην Κύπρο

Ο Λευκός Πελαργός Ciconia ciconia είναι ένα από τα πιο γνωστά μεταναστευτικά είδη πουλιών στον κόσμο, ταξιδεύοντας σε κοπάδια που αριθμούν χιλιάδες. Με τις τεράστιες φτερούγες τους,...

Έτοιμος για χρήση ο παραλιακός πεζόδρομος Κισσόνεργας

Έτοιμος για χρήση είναι ο παραλιακός πεζόδρομος της Κισσόνεργας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κ.Σ. Κισσόνεργας Γιώργο Στυλιανού. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ....

Ανακαλύψτε την Κύπρο: Παναγία του Άρακα – Σταυρός του Αγιασμάτη

Μονοπάτι της Φύσης: Παναγία του Άρακα - Σταυρός του Αγιασμάτη (Γραμμικό) - Επαρχία Λευκωσίας, Δάσος Αδερφοί Μονοπάτι της Φύσης Συντεταγμένες αφετηρίας: Lat: 34.965616 Lon: 33.006824 Συντεταγμένες τερματισμού: Lat: 34.978989...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613