Τι να προσέξουμε το Πάσχα για τα κατοικίδιά μας – Κροτοφοβία και …το πασχαλινό φαγητό

 

 

Της Αγγέλως Νικολάου

 

Το Πάσχα συνοδεύεται συνήθως από γλέντι και πολύ φαγητό, δυνατή μουσική και… κροτίδες. Ιδιαίτερα το τελευταίο, μπορεί να αποδειχθεί σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με τα κατοικίδιά σας.

Είναι πολλά τα ζώα, ιδιαίτερα σκύλοι, που λόγω των κροτίδων τρομάζουν και χάνονται από τα σπίτια τους, με τους ιδιοκτήτες να τα ψάχνουν αγωνιωδώς τις επόμενες ημέρες. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει αναφερθεί ακόμη και θάνατος ζώου είτε από ανακοπή καρδιάς είτε γιατί παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην προσπάθειά του να τρέξει να προφυλαχθεί.

Η κροτοφοβία, όπως ονομάζεται επιστημονικά ο φόβος των δυνατών θορύβων, είναι αρκετά γνωστή στους ανθρώπους, οι οποίοι φοβούνται αστραπές, πυροβολισμούς αλλά και πυροτεχνήματα, κροτίδες κ.ά. Λίγοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν ότι από τη συγκεκριμένη φοβία πάσχουν και οι περισσότεροι τετράποδοι φίλοι μας.

Ευθύνη λοιπόν όλων μας, ιδίως τις ημέρες του Πάσχα, είτε πρόκειται για τα κατοικίδιά μας είτε για τα αδέσποτα ζώα της γειτονιάς, είναι να τα προφυλάξουμε ώστε να περάσουν οι ημέρες αυτές όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

 

Πώς θα καταλάβουμε αν κάποιο ζώο έχει κροτοφοβία

Η πιο συνηθισμένη κίνηση ενός ζώου όταν φοβάται είναι να αρχίσει να κλαίει, να τρέμει και να προσπαθήσει να φύγει μακριά από τον δυνατό θόρυβο. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει την τάση να κρύβεται κάτω από κάποιο τραπέζι, κρεβάτι ή οποιοδήποτε μεγάλο αντικείμενο τού προσφέρει κάλυψη.

 

Πώς αντιμετωπίζεται

Η κίνηση που σίγουρα δεν πρέπει να κάνουμε όταν αντιληφθούμε ότι κάποιο ζωάκι πάσχει από κροτοφοβία είναι να αντιδράσουμε έντονα. Αυτό ίσως να τρομάξει ακόμη περισσότερο το ζώο και να προσπαθήσει να φύγει από κοντά μας. Αντίστοιχα σε πολλά ζώα, ο φόβος εκφράζεται με επιθετικότητα και μπορεί να μας τραυματίσει πάνω στον πανικό του.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε το βράδυ της Ανάστασης; Κάποιες από τις βασικότερες κινήσεις είναι:

Για κατοικίδια εντός του σπιτιού

– Κλείστε καλά παντζούρια και παράθυρα για να ελαχιστοποιήσετε το θόρυβο και να τα προφυλάξετε από λάμψεις.

– Βάλτε μουσική ή ανεβάστε την ένταση της τηλεόρασης, ώστε να καλύπτει τους εξωτερικούς θορύβους.

– Δημιουργήστε ένα είδος φωλιάς στα μέρη που συνήθως ξαπλώνει το κατοικίδιό σας, για να μπορέσει να βρει ένα καταφύγιο όταν το χρειαστεί.

– Σιγουρευτείτε ότι οι εξωτερικές πόρτες του σπιτιού είναι κλειστές, έτσι ώστε να μην το σκάσει σε περίπτωση πανικού.

– Επιβραβεύστε το κατοικίδιό σας με μια λιχουδιά κάθε φορά που δεν αντιδρά στους κρότους.

Για κατοικίδια εκτός σπιτιού ή αδέσποτα

– Σε περίπτωση που στη γειτονιά σας υπάρχουν αδέσποτες γάτες ή σκύλοι, φροντίστε να αφήσετε κουτιά με κουβέρτες και λιχουδιές, ώστε να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βρουν καταφύγιο.

– Αν έχετε μαζί σας το κατοικίδιό σας στην Ανάσταση, φροντίστε να κρατάτε δυνατά το λουρί, γιατί δεν γνωρίζετε πότε μπορεί να τρομάξει και να προσπαθήσει να φύγει.

– Μιλήστε στο κατοικίδιό σας ήρεμα για να καταλάβει ότι δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεται αλλά και να αισθανθεί προστατευμένο από τον/την κηδεμόνα του.

– Κρατήστε σταθερά το λουρί του ακόμη κι όταν σταματήσουν τα πυροτεχνήματα και οι δυνατοί θόρυβοι, γιατί μπορεί να εξακολουθεί να φοβάται και να προσπαθήσει να το σκάσει.

 

Πασχαλινά εδέσματα και κατοικίδια

Τα κατοικίδιά μας, και ειδικότερα οι σκύλοι, έχουν την τάση να είναι λαίμαργοι και οι μυρωδιές στο πασχαλινό τραπέζι ίσως τους κάνουν ιδιαίτερα «ζηλιάρηδες». Τα κόκκινα αβγά, τα τσουρέκια, αλλά κυρίως τα κρέατα και τα κόκκαλα θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον τους και θα κάνουν τα πάντα ώστε να τα κάνουν δικά τους.

Ο οργανισμός των οικόσιτων ζώων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και χρειάζεται προσοχή, κυρίως στα τραπέζια που υπάρχουν λιπαρά φαγητά και γλυκά. Τα κόκκαλα του αρνιού και του κατσικιού θρυμματίζονται, γίνονται αιχμηρά και μπορεί να προκαλέσουν ζημιά σε λαιμό, στομάχι και έντερα, ή ακόμη και πνιγμό.

Τα λιπαρά κρέατα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσπεψία, καθώς είναι δύσκολο να τα μεταβολίσει ο οργανισμός των ζώων, ή ακόμη και αναγούλα, με αποτέλεσμα να τα αποβάλλουν συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας, με κίνδυνο να πάθουν αφυδάτωση. Η μπογιά των αβγών αντίστοιχα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση.

Στις επικίνδυνες τροφές για σκύλους και γάτες περιλαμβάνεται και το συκώτι, που αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D και μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των οστών. Προσοχή χρειάζεται και στα γλυκά, ιδίως αυτά με τη σοκολάτα, γιατί είναι τοξικά για τους σκύλους.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ