Δήμαρχοι και κοινοτάρχες μάς καλούν να γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα μαζί τους – Δείτε τις εκδηλώσεις

Κοπιάστε στις πασχαλινές μας εκδηλώσεις!

 

Το Πάσχα στον τόπο μας έχει τη δική του χάρη. Ιδιαίτερα όταν έρχεται και η άνοιξη αρωγός και η φύση ντύνεται με τα καλύτερα χρώματα και μυρωδιές. Μια γιορτή που την περνάς με όλη την οικογένεια, αλλά… όχι μόνο. Πολλοί δήμοι και κοινότητες οργανώνουν αυτές τις μέρες εκδηλώσεις που ζωντανεύουν τα έθιμα του τόπου μας, κερνούν παραδοσιακά εδέσματα και κρασί ή φιλοξενούν μουσικούς και χορευτές που σκορπούν το κέφι.

Δήμαρχοι και κοινοτάρχες μάς καλούν να γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα μαζί τους. Να τσουγκρίσουμε αβγά, να τσιαττίσουμε, να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας στις αβγουλοδρομίες ή τις σακουλοδρομίες, να διασκεδάσουμε. Και βεβαίως, να χαρούμε όμορφους τόπους της Κύπρου μας.

 

Της Μελίνας Πική

 

 

Άντρος Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας

Η Δερύνεια φημίζεται για τη διατήρηση της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας. Στόχος μας ως Τοπική Αρχή είναι να μεταδώσουμε και στις νεότερες γενιές, σε ξένους και ντόπιους επισκέπτες, τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Μας χαροποιεί το γεγονός ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στη Δερύνεια για να περάσουν όμορφα τις μέρες του Πάσχα. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η επιστροφή Δερυνειωτών που ζουν σ’ άλλες περιοχές της Κύπρου, αλλά και στο εξωτερικό, που έρχονται για να διασκεδάσουν με τις οικογένειές τους, αλλά και για να διατηρήσουν τους στενούς δεσμούς με τον τόπο καταγωγής και τις ρίζες τους.

Από πλευράς μας, ως Δήμος Δερύνειας φροντίζουμε να διοργανώνουμε, με τη βοήθεια και οργανωμένων συνόλων του δήμου, πληθώρα εκδηλώσεων αυτές τις μέρες που σκορπούν χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου διοργανώνονται τα παραδοσιακά παιχνίδια της Λαμπρής στα οποία συμμετέχουν τα παιδιά, όπως σακουλοδρομίες, αβγουλοδρομίες, τριάππιν, σχοινί κ.ά.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, στην πλατεία της εκκλησίας της Παναγίας, διοργανώνονται πασχαλινά παιχνίδια με τη συμμετοχή ενήλικων ατόμων και παράλληλα λειτουργούν οι παραδοσιακές καλύφες της Λαμπρής με τη συμμετοχή αρκετών εθελοντών, όπου ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν φαγητό, ποτό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τα οργανωμένα – πολιτιστικά σύνολα του Δήμου Δερύνειας.

 

 

Κυριάκος Ξυδιάς, Δήμαρχος Γερμασόγειας

Ο Δήμος Γερμασόγειας διοργανώνει και φέτος πασχαλινές εκδηλώσεις, για αναβίωση των ηθών και εθίμων του τόπου μας, προσβλέποντας στην παρουσία όλων των δημοτών και επισκεπτών της Γερμασόγειας, ώστε να δοθεί ένα ιδιαίτερο νόημα σ’ αυτή την προσπάθεια.

Το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα, θα οργανωθούν παραδοσιακά παιγνίδια (σακουλοδρομίες, κουταλοδρομίες, παιχνίδι με το πορτοκάλι/λεμόνι, σχοινί-κάτεργο κ.α.) στο πάρκο των Κυνηγών, δίπλα από το γήπεδο (πλαστικό χλοοτάπητα) της Γερμασόγειας, στο χωριό.

Στον ίδιο χώρο, στα πλαίσια της εκδήλωσης θα υπάρχουν φουσκωτά για τα μικρά παιδιά και θα λειτουργεί περίπτερο από το ΣΚΕ Γερμασόγειας με διάφορα εδέσματα. Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί τόμπολα, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο ΣΚΕ Γερμασόγειας.

Το βράδυ της Τρίτης του Πάσχα, θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση «ΕΧΑΘΗΚΕΝ Η ΠΑΤΣΑΛΟΥ», μια κωμωδία του Γεώργιου Χριστοδούλου από το Θεατρικό Τμήμα του Πολιτιστικού Ομίλου Γερμασόγειας, στο Υπαίθριο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Γερμασόγειας.

 

 

Μενέλαος Τούρβας, Κοινοτάρχης Κάθηκα

Στον Κάθηκα οργανώνουμε παιγνίδια και άλλες εκδηλώσεις το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στην πλατεία του χωριού και καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει να γιορτάσει μαζί μας.

Θα αναφερθώ, όμως, ιδιαίτερα στην αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού από τον Ιησού τον Ναζωραίο προς τον Γολγοθά. Την παράδοση αυτή μετέφερε γύρω στο 1970, ο τότε ιερέας του χωριού Παπάσαββας Παπασάββα, ο οποίος είχε μεταβεί στα Ιεροσόλυμα και είχε παρακολουθήσει την αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού από ιερείς των Ιεροσολύμων. Εδώ και 48 χρόνια, η παράδοση επαναλαμβάνεται στον Κάθηκα της επαρχίας Πάφου και σε κανένα άλλο χωριό της Κύπρου.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, τη Μεγάλη Παρασκευή, γύρω στις 11:00 π.μ. πλήθος πιστών μαζεύεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου για την αναπαράσταση. Στο χώρο αυτό ο κοινοτάρχης ντυμένος «Ιησούς» με μανδύα, αγκάθινο στεφάνι στο κεφάλι και το σταυρό στην πλάτη, συνοδευόμενος από τον «Συμεών», τον «Ιωάννη», άντρες που υποδύονται τους στρατιώτες και γυναίκες ντυμένες μυροφόρες η μια εκ των οποίων υποδύεται την Παναγία, ξεκινάνε την πορεία 500 περίπου μέτρων, ακολουθώντας τον ιερέα και τους ψάλτες της κοινότητας που ψέλνουν μέχρι να προσέλθουν στο ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας.

Όταν, κατά τη διαδρομή προς την εκκλησία, ο «Ιησούς» λιθοβολείται από «στρατιώτες» και εξαντλημένος πέφτει στο έδαφος γονατιστός, μια «μυροφόρα» του βρέχει τα χείλη και το κεφάλι με νερό. Στη συνέχεια, καλείται ο «Συμεών» από τον ψάλτη ή τον ιερέα να παραλάβει το σταυρό με τη φράση «Σίμων σκύψε και παράλαβε το σταυρό». Ο «Συμεών» παραλαμβάνει το σταυρό από τον «Ιησού», τον οποίο βοηθούν να σηκωθεί από το έδαφος και συνεχίζεται η πορεία.

Φτάνοντας στο προαύλιο της εκκλησίας, ο ψάλτης ή ο ιερέας απευθύνεται στην «Παναγία», δείχνοντάς της τον «Ιωάννη» με τη φράση «Ίδε ο υιός σου» και στον «Ιωάννη» λέει, δείχνοντάς του την «Παναγία», με τη φράση «Ιδού η μήτηρ σου».

Τέλος, ο σταυρός μπαίνει στην εκκλησία συνοδευόμενος από όλους τους πιστούς και συνεχίζεται η λειτουργία, όπου γίνεται η αποκαθήλωση και το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ο Επιτάφιος.

Για τη διατήρηση του εθίμου αυτού συμβάλλουν το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάθηκα και η Εκκλησιαστική Επιτροπή. Το Κοινοτικό Συμβούλιο προμηθεύει με στολές όσους θα υποδυθούν κάποιο ρόλο, ενώ παρακινούμε κάθε χρόνο τους νέους της κοινότητας να υποδύονται ένα ρόλο από αυτούς που απαιτεί η αναπαράσταση μεταφέροντάς τους με αυτό τον τρόπο και την ανάγκη της διατήρησης της παράδοσης. Μέσω της αναπαράστασης μεταβιβάζονται θρησκευτικές γνώσεις στους νέους, κυρίως, αλλά και σε ξένους που δεν γνωρίζουν τη θρησκεία μας.

 

 

Κυριάκος Καρεκλάς, Δήμαρχος Αθηένου

Ο Δήμος Αθηένου, η μόνη ελεύθερη περιοχή της Μεσαορίας, συνδυάζει αυτή την περίοδο τις χαρές της πεδιάδας, με το απέραντο πράσινο να απλώνεται στον ορίζοντα του επισκέπτη, μαζί με τα πολλά αξιοθέατα που προσφέρει ο δήμος και που ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει. Τις παραδοσιακές μεσαορίτικες οικοδομές, τις όμορφες και επιβλητικές εκκλησίες της Παναγίας της Χρυσελεούσας, του Αγίου Γεωργίου και του Πολιούχου Αγίου Φωκά και τα ευρήματα της αρχαίας νεκρόπολης της Μάλλουρας με τους διαμορφωμένους τάφους της.

Ο επισκέπτης όμως έχει και την ευκαιρία να επισκεφθεί τις εξαιρετικές ταβέρνες που λειτουργούν στο δήμο, να γευτεί και να πάρει μαζί του, σε πολύ προσιτές τιμές, τις εξαιρετικές αθηενίτικες γεύσεις -το αθηενίτικο ψωμί, το χωριάτικο γιαούρτι, τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά μας προϊόντα ή καπνιστά, πουργούρι κ.λπ., το θαυμαστό οφτό κλέφτικο της Αθηένου και εύγευστα γλυκά, παρασκευασμένα από τους ίδιους τους ταβερνάρηδες.

Τις μέρες του Πάσχα, υπάρχουν πρόσθετοι λόγοι να επισκεφθεί κάποιος την Αθηένου.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, η Δημοτική Αθλητική Επιτροπή σε συνεργασία με άλλους φορείς και άτομα, διοργανώνει Τουρνουά Φούτσαλ, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Στο τουρνουά, που γίνεται στην Κλειστή Αίθουσα Αθλοπαιδιών του δήμου «Τάσσος Παπαδόπουλος», μπορούν να λάβουν μέρος διάφορες ομάδες ατόμων. Στους νικητές δίνονται κύπελλα και αναμνηστικά μετάλλια.

Την ίδια μέρα, από τις 3 ως τις 5 το απόγευμα, στο Κωνσταντινελένειο Δημοτικό Πάρκο διεξάγονται παραδοσιακά παιχνίδια και χοροί. Φέτος, λόγω εργασιών στο Πάρκο, αυτά θα γίνουν στο γήπεδο των Δημοτικών Σχολείων του δήμου. Πέραν των παραδοσιακών χορών από ομίλους του δήμου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνισθούν σε τράβηγμα σχοινιού, αβγουλοδρομίες, σακουλοδρομίες, κυνήγι αβγού κ.λπ.

 

 

Χρίστος Χρίστου, Κοινοτάρχης Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου

Οι μέρες του Πάσχα είναι μέρες χαράς και αισιοδοξίας. Όλοι μας τις μέρες αυτές θέλουμε να νιώσουμε παιδιά και να ζήσουμε ξανά ανέμελες στιγμές. Αυτή τη χαρά θα έχετε την ευκαιρία να τη νιώσετε με μια επίσκεψη σε ένα γραφικό χωριό, που απέχει μόνο 45 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία και βρίσκεται σε ένα πανέμορφο τοπίο κάτω από τους πρόποδες της Μαδαρής.

Τις μέρες του Πάσχα, ιδιαίτερα, θα μπορείτε να ζήσετε την παράδοση και να νιώσετε ξανά παιδιά, αφού θα έχετε την ευκαιρία να παίξετε παραδοσιακά παιχνίδια, να ακούσετε μουσική και να χορέψετε στους ρυθμούς της κυπριακής μουσικής.

Όπως κάθε χρόνο, το Μεγάλο Σάββατο γίνεται η καθιερωμένη λαμπρατζιά, ενώ την Κυριακή του Πάσχα διοργανώνεται τουρνουά ποδοσφαίρου. Ακόμη και οι πιο αθλητικοί τύποι μπορούν να συμμετάσχουν στο καθιερωμένο ποδοσφαιρικό τουρνουά μας. Φτιάξτε την ομάδα σας και ελάτε να απολαύσετε τη στιγμή.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, γίνονται παραδοσιακά παιχνίδια, όπως σακουλοδρομίες, αβγουλοδρομίες, σούσα, διτζίμι, ζίζιρος. Εκτός των παιχνιδιών λέγονται τζιαι τσιαττιστά, ενώ ο κόσμος μπορεί να απολαύσει κυπριακούς χορούς και τραγούδια, αλλά και να παίξει μπιρίμπα και τα παιδιά μπορούν να περάσουν τη μέρα τους στα φουσκωτά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, υπάρχουν προς πώληση φαγητά και ποτά. Όλες οι εκδηλώσεις, που γίνονται υπό την αιγίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου, οργανώνονται στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου και στον διαμορφωμένο χώρο του γηπέδου.

 

 

Ανδρέας Αντωνίου, Αντιπρόεδρος Κ.Σ. Κισσόνεργας

Την Κισσόνεργα αξίζει να την επισκεφθεί κάποιος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Φημίζεται για το φυσικό της κάλλος, αλλά και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της, όπως οι αρχαιολογικοί οικισμοί.

Τις μέρες του Πάσχα, έχετε όμως επιπρόσθετους λόγους να επισκεφθείτε την κοινότητά μας αφού, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τις μέρες αυτές προγραμματίζουμε πολλές εκδηλώσεις.

Ξεκινούμε τη Μεγάλη Πέμπτη με το μάζεμα «κούζαλου» από τη νεολαία της Κισσόνεργας. Ακολούθως προσφέρονται λουλούδια για τον Επιτάφιο που στολίζεται μετά τη νυκτερινή ακολουθία.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, ο κόσμος μαζεύεται για να προσκυνήσει τον Επιτάφιο και στη συνέχεια γίνεται η ακολουθία του στην εκκλησία Αγ. Κορώνα όπου και γίνεται η περιφορά του.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, μετά τον εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία, γίνεται το στοίβαγμα του «κούζαλου». Το βράδυ, η καμπάνα καλεί τους πιστούς στην εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος για την αναστάσιμο Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια μαζεύονται όλοι για το άναμμα του «κούζαλου». Μετά τον καλό λόγο και νωρίς τα ξημερώματα, προσφέρονται στον κόσμο αβγά και φλαούνες από την Εκκλησιαστική Επιτροπή.

Την Κυριακή του Πάσχα, το πρωί, γίνεται ο εσπερινός της Αγάπης στην εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Το απόγευμα, ακολουθεί πρόγραμμα με μουσική, χορούς και τραγούδια, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, παραδοσιακά παιχνίδια, φουσκωτά για τα παιδιά, αλλά και τόμπολα.

Οι εκδηλώσεις κλείνουν τη Δευτέρα του Πάσχα με ποδοσφαιρικούς αγώνες mini football μεταξύ ομάδων και συνόλων, στο παλιό γήπεδο.

 

 

Νίκος Παλιός, Πολιτιστικός υπεύθυνος Δήμου Γεροσκήπου

Αρχή στις πασχαλινές εκδηλώσεις κάνουμε τη Μεγάλη Δευτέρα όπου γίνεται η έναρξη του τουρνουά αντισφαίρισης, με καθημερινούς αγώνες στον ανοιχτό χώρο αθλοπαιδιών «Χ. Ζόππος». Το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας και Μεγάλης Τετάρτης, διοργανώνεται OPEN DAY με σύνθημα «Γνωρίζω το Τένις».

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στις οδούς Νίκης, Λιπέρτη, Αρχ. Μακαρίου, Κορυτσάς και Γρίβα Διγενή.

Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, γίνονται οι τελικοί αγώνες του τουρνουά αντισφαίρισης και ακολούθως οι απονομές επάθλων στον ανοιχτό χώρο αθλοπαιδιών «Χ. Ζόππος». Το βράδυ, ανάβουμε τη λαμπρατζιά στην πλατεία Γεροσκήπου και Κολώνη (Άγιος Πανάρετος) και τα μεσάνυχτα ακολουθεί ο Καλός Λόγος.

Το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, στην εκκλησία Αγίας Παρασκευής τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αβγά, ενώ νωρίς το απόγευμα ακολουθούν πασχαλινά παιχνίδια (αβγολουδροµίες, σακουλοδροµίες, διτζίµι) και οι απονομές επάθλων στην πλατεία Γεροσκήπου.

Νωρίς το βράδυ, στις 7:30 μ.μ., αρχίζει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο οποίο φέτος θα συμμετέχουν το μουσικό σχήμα «Κρηταίοι», το χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου «Αφροδίτη», καθώς και το «Θεατρικό Εργαστήρι Γεροσκήπου» µε το μονόπρακτο «Το Θαύμα της Ανάστασης».

Η Δευτέρα του Πάσχα αρχίζει με παιχνίδια survivor στον ανοιχτό χώρο αθλοπαιδιών «Χ. Ζόππος», ενώ το μεσημέρι πραγματοποιείται το ποδοσφαιρικό τουρνουά «Επτά καθ’ ομάδα» (7-a-side) στο δημοτικό στάδιο «Μιχάλης Χρ. Κυπριανού». Νωρίς το βράδυ, στην πλατεία φιλοξενούμε πασχαλινή συναυλία µε τους Μιχάλη Ττερλικκά και Στέφανο Πελεκανή, «Πάλιωµα» από λαϊκούς ποιητές και παράσταση του χορευτικού συγκροτήματος του Πολιτιστικού Ομίλου «Ιεροί Κήποι».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Τρίτη του Πάσχα με πασχαλινά παιχνίδια στο γήπεδο Mini-Pitch Κολώνης.

 

 

Λεόντιος Καλλένος, Δήμαρχος Ιδαλίου

Αυτή την περίοδο το Ιδάλιο προσφέρει στους επισκέπτες ένα μαγευτικό ολάνθιστο τοπίο, στο οποίο μπορεί να περιηγηθεί σε αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία και εκκλησίες για ένα προσκύνημα, στα ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία της πόλης. Ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να περιηγηθεί στο αναπαλαιωμένο κέντρο της πόλης να δοκιμάσει τοπικά παραδοσιακά εδέσματα, να επισκεφθεί παραδοσιακά εργαστήρια και να απολαύσει ένα περίπατο στο γραμμικό πάρκο του ποταμού Γιαλιά σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

Προσφέρεται, όμως ιδιαίτερα τώρα για επίσκεψη αφού στο Ιδάλιο το Πάσχα και η Ανάσταση ως η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας γιορτάζεται με κατάνυξη. Στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας τελούνται όλες οι Θείες Λειτουργίες και Εσπερινοί από το Σάββατο του Λαζάρου, της Μεγάλης Εβδομάδας, η πρώτη Αναστάσιμος Ακολουθία το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και, αποκορύφωμα, το βράδυ της Ανάστασης, το Μεγάλο Σάββατο. Παραδοσιακά, οι νοικοκυρές φτιάχνουν αυτές τις μέρες τα παραδοσιακά εδέσματα όπως φλαούνες, φραγκοκούλουρα, ψωμιά, βάψιμο κόκκινων αβγών, κλπ.

Ένα έθιμο που τηρείται ευλαβικά από πολύ παλιά, είναι η περιφορά του Επιτάφιου στους δρόμους της πόλης, με τη συνοδεία φιλαρμονικής και την ακολουθία όλων των πιστών ενώ το Σάββατο του Λαζάρου, παιδιά και μέλη του Λαογραφικού Ομίλου του Δήμου Ιδαλίου γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου.

Τη Δευτέρα του Πάσχα αναβιώνουν τα παραδοσιακά παιχνίδια στην πλατεία και τον περίβολο της εκκλησίας Παναγίας Ευαγγελίστριας, το απόγευμα κατά τις ώρες 4:00-7:00μ.μ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης παραδοσιακή μουσική και χορούς από τον Λαογραφικό Όμιλο του Δήμου Ιδαλίου.

Η εκδήλωση φέτος θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση του Δήμου Ιδαλίου και όλων των Συνδέσμων Γονέων των δημόσιων εκπαιδευτηρίων του Ιδαλίου, οι οποίοι θα λειτουργήσουν περίπτερο με διάφορα εδέσματα και ποτά. Στόχος της εκδήλωσης είναι η αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών για μεταλαμπάδευση τους στις νεαρότερες γενιές και παράλληλα η ψυχαγωγία του κοινού.

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ