Άνοιξη: 10 συμβουλές για τον κήπο σας

Ο χειμώνας που πέρασε είχε το σκοπό του. Βοήθησε τα φυτά να ξεκουραστούν και σου έδωσε το χρόνο να κλαδέψεις τα παλιά κλαδιά και να προετοιμάσεις τα φυτά για την αναγέννησή τους.

Η άνοιξη όμως είναι ήδη εδώ! Έχοντας έντονη ηλιοφάνεια και σημαντικά δείγματα καλοκαιρίας, τα πρώτα λουλούδια αρχίζουν να ανθίζουν. Για να βοηθήσεις το έργο της φύσης, ο κήπος και τα φυτά θέλουν λίγη από τη φροντίδα σου. Όχι δύσκολα πράγματα! Απλές εργασίες που όμως αρκούν.

 

 1. Κράτησε μακριά τα ζιζάνια

Καθώς ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, τα ζιζάνια θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν στον κήπο σου. Η παρουσία τους δεν είναι μόνο αισθητική. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι απορροφούν τα θρεπτικά στοιχεία του χώματος που χρειάζονται τα φυτά σου για να παραμείνουν όμορφα κι υγιή.

Η τακτική απομάκρυνση είναι σημαντική και πολύ πιο εύκολη ενόσω είναι μικρά! Τράβηξέ τα με το χέρι ή χρησιμοποίησε ένα φτυάρι.

 

 1. Προετοιμασία εδάφους

Το χώμα του κήπου σου μπορεί να βρίσκεται σε κακή κατάσταση μετά το χειμώνα, οπότε σκάψε το χώμα και πρόσθεσε ένα στρώμα 5 εκατοστών λιπάσματος ή κοπριάς. Τα οργανικά υλικά διατηρούν την υγρασία και τη σωστή θερμοκρασία του κήπου.

Ο βασικός κανόνας είναι να διατηρήσεις το οργανικό λίπασμα σε απόσταση μερικών εκατοστών από τα στελέχη των φυτών, ώστε να αποτρέψεις τη σήψη των ριζών τους. Κάθε έδαφος χρειάζεται τη δική του κατάλληλη «τροφή», ώστε να βελτιωθεί η υγεία του εδάφους και να αυξηθεί η διάρκεια ζωής των φυτών. Και μην ξεχάσεις να ελέγξεις την καλή αποστράγγιση του εδάφους.

 

 1. Κλάδεμα παλαιών φυτών

Ο κανόνας λέει ότι κλαδεύουμε όταν τα φυτά είναι σε λήθαργο. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Τα ανθισμένα φυτά πρέπει να κλαδεύονται αμέσως μετά την ανθοφορία τους. Τα καλοκαιρινά φυτά θα πρέπει να κλαδεύονται στις αρχές της άνοιξης.

Για αποτελεσματικό κλάδεμα, καλό είναι να συμβουλευτείς έναν κηπουρό. Αυτός θα σου δώσει οδηγίες πώς και πότε να κλαδέψεις τα φυτά σου ανάλογα με τις ανάγκες τους.

 

 1. Φύτεψε νέα λουλούδια και θάμνους

Αφού αποκαταστήσεις τον κήπο σου, φρόντισε να τον ανανεώσεις, να τον γεμίσεις με χρώματα και αρώματα, φυτεύοντας νέα λουλούδια και φυτά. Δημοφιλή φυτά της άνοιξης είναι: ζίνιες, πανσέδες, κατιφέδες, πετούνιες, σκυλάκια, λίλιουμ, τουλίπες κ.ά. Εντυπωσιακά όμως είναι και τα ηλιοτρόπια. Είναι καλύτερο να σπείρεις τους ηλιανθόσπορους απευθείας στο έδαφος. Επίλεξε μια ηλιόλουστη τοποθεσία και δώσε στα φυτά σου άφθονο χώρο!

Μην ξεχνάς το πότισμα. Πρέπει να φροντίσεις ώστε το πότισμα (συχνότητα και ποσότητα) να καλύπτει τις ανάγκες των φυτών σε υγρασία και νερό.

 

 1. Σπείρετε λαχανικά

Μέσα στον Απρίλιο είναι η τέλεια στιγμή για να σπείρεις τα λαχανικά σου. Προετοίμασε την περιοχή εξασφαλίζοντας ότι είναι απαλλαγμένη από ζιζάνια, και αρκετά εύφορη –μόλις το χώμα σας φτάσει στους 6ºC και πάνω, μπορείς να αρχίσεις να σπείρεις απευθείας.

Τα βασικά λαχανικά για σπορά τώρα περιλαμβάνουν καρότα, μαρούλια, ρόκα, κρεμμυδάκια, σπανάκι, πράσα και παντζάρια.

 

 1. Υποστηρίξτε τα πολυετή φυτά

Τα φυτά υποστήριξης θα πρέπει ιδανικά να τοποθετηθούν την άνοιξη, πριν μεγαλώσουν πάρα πολύ. Η μεταφύτευση αργότερα είναι πιο δύσκολη εάν τα φυτά έχουν αναπτυχθεί, γιατί μπορεί εύκολα να καταστραφούν.

 

 1. Σπείρε ή διόρθωσε το γρασίδι

Σπείρε ξανά ή στρώσε άδεια μπαλώματα χλοοτάπητα, για να βεβαιωθείς ότι το γρασίδι σου θα δείχνει καλύτερο το καλοκαίρι. Φυσικά, αν έχεις τεχνητό γρασίδι, θα φαίνεται τέλειο όλο το χρόνο, απλά δώσε του την αναζωογόνηση που χρειάζεται.

 

 1. Φρόντισε τα δέντρα, τους θάμνους και τους φράκτες

Τοποθέτησε ένα στρώμα οργανικού λιπάσματος γύρω από τα δέντρα και τους θάμνους και ενίσχυσε τους θαμνώδεις φράχτες με ένα καλό, αργής απελευθέρωσης λίπασμα. Θα γίνουν όλα πιο πράσινα και πιο εύρωστα, κι έτσι θα είσαι έτοιμος για το ψαλίδισμα με το ψαλίδι μπορντούρας.

 

 1. Η δουλειά του κήπου δεν τελειώνει ποτέ

Για να διατηρείς τον κήπο όμορφο, καταπράσινο και ανθισμένο, χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Μερικές ακόμη γρήγορες συμβουλές για τη συντήρηση του κήπου καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης θα σας φανούν χρήσιμες:

 • Μπορείς να φυτεύσεις περισσότερους βολβούς λουλουδιών σε διάφορες αποχρώσεις, μερικά ετήσια φυτά ή και σπόρους
 • Να μην ξεχνάς να προσθέτεις λίγο ακόμη οργανικό λίπασμα όταν χρειάζεται
 • Να καθαρίζεις τακτικά τον κήπο, αφαιρώντας σάπιους και παλιούς βολβούς
 • Να απομακρύνεις σπασμένα, άρρωστα ή «νεκρά» κλαδιά

 

 1. Κάθισε αναπαυτικά και απόλαυσε τον ήλιο!

Τώρα που η ηλιοφάνεια είναι συχνότερη, αφιέρωσε λίγο από το χρόνο σου για να χαλαρώσεις, να ακούσεις τα πουλιά και να θαυμάσεις την ανθοφορία της άνοιξης!

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ