Στην Κύπρο το πρώτο ιχνηλάσιμο μέλι στον κόσμο

Η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου

 

Η μεγαλύτερη συνεισφορά

Το 80% των τροφίμων που καλλιεργούνται και των άγριων φυτών εξαρτάται από τις μέλισσες κι άλλους επικονιαστές για την επικονίασή τους, δηλαδή τη μεταφορά της γύρης από άνθος σε άνθος με σκοπό την αναπαραγωγή τους και την παραγωγή φρούτων και σπόρων. Η μεγαλύτερη συνεισφορά των μελισσών είναι η επικονίαση σχεδόν των τριών τετάρτων των φυτών που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή του 90% των τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Κατ’ αναλογία, το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων.

 

Τα συχνά φαινόμενα απάτης και οι κακές πρακτικές που χρησιμοποιούνται ευρέως έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, οι οποίες πλήττουν τους παραγωγούς γνήσιου μελιού. Για την καταπολέμηση του φαινομένου, μία ομάδα Κύπριων μελισσοκόμων αποφάσισε να καινοτομήσει δημιουργώντας το πρώτο ιχνηλάσιμο μέλι στον κόσμο, υπό την επωνυμία «Apianthos».

Σαρώνοντας τη συσκευασία του εν λόγω μελιού, οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε όλα τα σχετικά στοιχεία παραγωγής του, όπως αυτά αναλύονται από πιστοποιημένο εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, και μπορούν επομένως να επιβεβαιώσουν την υψηλή του ποιότητα και την απουσία αντιβιοτικών και άλλων χημικών ουσιών. Σύντομα, όλα τα σχετικά δεδομένα θα είναι διαθέσιμα και μέσω της τεχνολογίας Blockchain, ενδυναμώνοντας την πλήρη διαφάνεια και καταναλωτική εμπιστοσύνη που διέπει το καινοτόμο αυτό προϊόν που παράγεται στα βουνά του Τροόδους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, η ομάδα των Κύπριων μελισσοκόμων εξηγεί τη σημασία της προστασίας των μελισσών και της αποτροπής φαινομένων απάτης στην παραγωγή μελιού.

Από τα 20.000 είδη μελισσών που υπάρχουν στον πλανήτη, η Κύπρος φιλοξενεί εκατόν πενήντα (150). Οι μέλισσες της Κύπρου, ωστόσο, βρίσκονται υπό απειλή λόγω πολλαπλών παραγόντων, όπως η αλλαγή της χρήσης της γης, με αποτέλεσμα την απώλεια και την υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων τους. Απειλή για τις μέλισσες αποτελεί επίσης η χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων έμμεσων (εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων) και άμεσων (ζιζανιοκτόνων) επιμολυντικών παραγόντων, αλλά και η κλιματική αλλαγή, που έχει ως αποτέλεσμα τις αυξανόμενες θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δυστυχώς, οι μέλισσες δεν είναι τα μοναδικά έντομα στον κόσμο που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Πρόκειται μάλιστα για ένα παγκόσμιο φαινόμενο καταστροφικών διαστάσεων. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, τα πτερόεντα έντομα εκεί μειώθηκαν κατά 75% μέσα σε 25 χρόνια!

Οι μέλισσες παράγουν μέλι, ένα σπάνιο αγαθό, καθότι το παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό καταναλώνει περισσότερο μέλι απ’ ό,τι παράγεται. Η αυξημένη ζήτηση και τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής, όμως, ευνοούν το φαινόμενο της απάτης. Για να αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής τους, πολλοί μελισσοκόμοι της Κύπρου και του εξωτερικού δεν διστάζουν ακόμα και να ταΐζουν τις μέλισσες ζάχαρη, ενώ εξίσου κοινή είναι και η τοποθέτηση αντιβιοτικών και άλλων χημικών ουσιών μέσα στα μελίσσια, τα οποία αφήνουν επιβλαβή για την υγεία των καταναλωτών υπολείμματα μέσα στο μέλι.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ