Ολλανδία: Επιστήμονες εκπαιδεύουν μέλισσες να ανιχνεύουν τον κορωνοϊό

ισωσ σε ενδιαφερουν

Ολλανδοί ερευνητές έχουν εκπαιδεύσει μέλισσες, οι οποίες έχουν μια ασυνήθιστα έντονη αίσθηση οσμής, προκειμένου να εντοπίσουν δείγματα που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό.

 

Αυτή η τεχνική τους θα μπορούσε, όπως δήλωσαν, να μειώσει τους χρόνους αναμονής για τα αποτελέσματα των τεστ, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.

 

Για να εκπαιδεύσουν τις μέλισσες, οι επιστήμονες στο εργαστήριο βιο-κτηνιατρικών ερευνών στο Πανεπιστήμιο Wageningen τους έδωσαν ζαχαρόνερο ως ανταμοιβή, αφού τους έδειξαν δείγματα μολυσμένα με COVID-19.

 

Στην περίπτωση, που οι επιστήμονες παρουσιάζουν στις μέλισσες μη μολυσμένο δείγμα, τότε εκείνες δεν παίρνουν ανταμοιβή, δηλαδή ζαχαρόνερο.

 

 

 

Έχοντας συνηθίσει αυτό το σύστημα, οι μέλισσες μπόρεσαν να επεκτείνουν αυθόρμητα τις “γλώσσες” τους για να πάρουν την ανταμοιβή τους, όταν οι επιστήμονες τους δίνουν ένα μολυσμένο δείγμα, δήλωσε ο Wim van der Poel, καθηγητής ιολογίας που συμμετείχε στο έργο.

 

«Συγκεντρώνουμε κανονικές μέλισσες από έναν μελισσοκόμο και τις τοποθετούμε σε ένα εξάρτημα», περιγράφει ο επιστήμονας.

 

«Αμέσως μόλις τους δείχνουμε ένα θετικό δείγμα, τους δείχνουμε και ζαχαρόνερο. Αυτό που οι μέλισσες κάνουν είναι να επιμηκύνουν την προβοσκίδα τους προκειμένου να πάρουν το γλυκό νερό».

 

Η επιμήκυνση της γλώσσας της μέλισσας για να πιει αποτελεί επιβεβαίωση ενός θετικού αποτελέσματος τεστ κορωνοϊού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

Μπορεί να χρειάζονται ώρες ή ημέρες για να πάρει κανείς τα αποτελέσματα ενός τεστ Covid-19, όμως η απάντηση από τις μέλισσες είναι άμεση. Η μέθοδος είναι, επίσης, φθηνή και θα μπορούσαν, επομένως, να την χρησιμοποιήσουν χώρες, όπου τα τεστ είναι ελάχιστα, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

 

Ωστόσο, ο Dirk de Graaf, καθηγητής που μελετά τις μέλισσες, τα έντομα και την ανοσολογία των ζώων στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο, δήλωσε ότι δεν βλέπει την συγκεκριμένη τεχνική να αντικαθιστά τις πιο συμβατικές μορφές δοκιμών COVID-19 στο εγγύς μέλλον.

 

«Είναι καλή ιδέα, αλλά θα προτιμούσα να κάνω τεστ χρησιμοποιώντας τα κλασικά διαγνωστικά εργαλεία αντί να χρησιμοποιήσω μέλισσες για αυτό. Είμαι τεράστιος λάτρης των μελισσών, αλλά θα τις χρησιμοποιούσα για άλλους σκοπούς εκτός από την ανίχνευση του COVID-19», είπε.

 

Η τεχνική της χρήσης της «οσμής των εντόμων» δοκιμάστηκε αποτελεσματικά από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για την ανίχνευση εκρηκτικών και τοξινών τη δεκαετία του 1990, δήλωσε ο Dirk de Graaf.

 

Σκώροι, μέλισσες και σφήκες χρησιμοποιήθηκαν «για λόγους ασφαλείας για την ανίχνευση εκρηκτικών καθώς και για ιατρική διάγνωση», πρόσθεσε.

 

Αλλά ελάχιστα είναι, προς το παρόν, γνωστά για την αποτελεσματικότητα των δοκιμών του Wageningen, όπως σημείωσε ο ίδιος, αν και είναι ανοιχτός στην ιδέα του να παρέχει η συγκεκριμένη μέθοδος, μια ένδειξη της ασθένειας στις περιπτώσεις που τα τεστ PCR δεν ήταν διαθέσιμα.

πηγηlifo.gr

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Σκυλάκια βγάζουν βόλτα με λουρί το άλογο της οικογένειας

Δύο γαλλικά μπουλντόγκ, μιας οικογένειας στη Νότια Αφρική, έχουν αναλάβει να βγάζουν βόλτα το άλογο με λουρί. Τα ζώα έχουν γίνει οι καλύτεροι φίλοι. Το...

Καθάρισαν δύο εικαστικές κατασκευές στην παραλία της Γεροσκήπου-Συγκεντρώθηκαν 2.308 κιλών σκουπίδια στις δύο εικαστικές κατασκευές

Με την σημερινή 7η στη σειρά άντληση σκουπιδιών για δύο εικαστικές κατασκευές, η μια σε μορφή ψαριού έξι μέτρων και η άλλη σε μορφή...

Διαδρομή Κρασιού Λαόνα – Ακάμας

Ταξιδέψτε μέσα από δαντελωτές ακτές κι όμορφα μικρά χωριά, πλούσια με πολιτισμό και αμπελώνες, τα οποία διαθέτουν ένα μοναδικό χαρακτήρα που είναι τόσο ρουστίκ...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613