Σπίτια-ηλιοτρόπια: η οικολογική κατοικία του μέλλοντος

ισωσ σε ενδιαφερουν

«Η φόρμα ακολουθεί τη φύση», λέει ο Κoichi Τakada για την οικολογική κατοικία που οραματίστηκε και σχεδίασε έχοντας στο μυαλό του την ιταλική περιοχή της Ούμπρια.

Το «σπίτι-ηλιοτρόπιο» σχεδιάστηκε με έμπνευση το χαρακτηριστικό κίτρινο λουλούδι που στρέφεται προς τον ήλιο.

Μετά από ανάθεση του οικολογικού περιοδικού Bloomberg Green, ο Takada ανέλαβε να φανταστεί το ιδανικό σπίτι για ένα πιο πράσινο, ευρωπαϊκό μέλλον.

Όπως ακριβώς το κίνημα του Μπάουχαους αναδιαμόρφωσε τη δυτική αρχιτεκτονική πριν από 100 χρόνια, έτσι και τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά ένα «νέο ευρωπαϊκό Μπάουχαους» για να επιτύχει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.

 

Τον Οκτώβριο του 2020, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen κάλεσε για την δημιουργία ενός νέου σχεδίου για το κλίμα το οποίο θα έχει «τη δική του αισθητική, συνδυάζοντας το design με τις αρχές της αειφορίας».

Για να δώσει μορφή σ’ αυτό το καινούργιο όραμα, το Bloomberg Green ζήτησε από τον αρχιτέκτονα Koichi Takada και τους συνεργάτες του να επιλέξουν μια συγκεκριμένη περιοχή της Ευρώπης και να σχεδιάσουν ένα σπίτι για αυτή.

Το «σπίτι-ηλιοτρόπιο» έχει σχεδιαστεί για την ιταλική περιοχή της Ούμπρια, η οποία φημίζεται για τα καταπράσινα χωράφια της και τους αγρούς με τα ηλιοτόπια. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή αντιμετωπίζει όλο και συχνότερα και εντονότερα επεισόδια καύσωνα.

 

Ανυψωμένα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η επέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο και την βιοποικιλότητα, τα σπίτια έχουν ηλιακά πάνελ στην οροφή τα οποία περιστρέφονται με την βοήθεια αισθητήρων επιτυγχάνοντας μέγιστη έκθεση στον ήλιο.

«Υπάρχει ελάχιστη παρέμβαση στο έδαφος, ώστε η φύση να έχει χώρο για άλλες δραστηριότητες, αλλά το κεφάλι του ηλιοτροπίου κινείται για να βρίσκει διαρκώς το φως» αναφέρει ο αρχιτέκτονας.

Ο κινούμενος δίσκος παράγει έως και 40% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τα στατικά πάνελ. Η ενέργεια που δεν χρησιμοποιείται αποθηκεύεται ενώ το νερό της βροχής συλλέγεται και χρησιμοποιείται για πότισμα και για το καζανάκι της τουαλέτας.

Κάθε όροφος του σπιτιού φιλοξενεί ένα διαμέρισμα δύο ή τριών υπνοδωματίων ενώ κάθε κτίριο μπορεί να φτάσει μέχρι και τους τρεις ορόφους.

 

«Οι designers και οι αρχιτέκτονες μιλούν συνεχώς για την έμπνευση που μπορούμε να αντλήσουμε από τη φύση, αλλά νομίζω ότι πρέπει να το εφαρμόσουμε και πέρα απ’ το αισθητικό κομμάτι», λέει ο Τakada.

«Δεν φτάνει μόνο το να κάνουμε ένα κτίριο να φαίνεται φυσικό. Πρέπει να φέρουμε θετική περιβαλλοντική αλλαγή μέσα από σπίτια που ζούμε, στις γειτονιές στις οποίες δουλεύουμε και κινούμαστε, και τελικά στον πλανήτη που έχουμε το προνόμιο να κατοικούμε».

πηγηin.gr

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Η Δανία φιλοδοξεί να καταστεί κλιματικά ουδέτερη το 2050

Η Δανία φιλοδοξεί να καταστεί κλιματικά ουδέτερη το 2050 Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να βάλει τέλος σε κάθε έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και...

Η «πιο άσχημη ορχιδέα στον κόσμο» ανάμεσα στα φυτά που ανακαλύφθηκαν φέτος

Η «πιο άσχημη ορχιδέα στον κόσμο», ένα μανιτάρι που ανακαλύφθηκε στο αεροδρόμιο Χίθροου και ένας αλλόκοτος θάμνος είναι στην κορυφή της λίστας με τα νέα είδη,...

Μέρες κορωνοϊού : Μάσκες και γάντια ρυπαίνουν το περιβάλλον

Ανησυχία προκαλεί η ανεξέλεγκτη διασπορά ειδών ατομικής προστασίας από τον κορωνοϊό που πετούν ασυνείδητοι πολίτες έξω από υπεραγορές, στα πεζοδρόμια, κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων,...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613