Ο Σκύλος: ο πρώτος σύντροφος του ανθρώπου. Είναι ένα από τα αγαπημένα κατοικίδια του ανθρώπου, είναι η συντροφιά μας σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Έχει την δυνατότητα να μας αισθανθεί , να μας ηρεμήσει και να μας αγαπήσει όπως μόνο αυτός ξέρει. Πολλοί από εμάς νιώθουμε αυτή την οικειότητα και δεν μπορούμε να φανταστούμε την ζωή μας χωρίς τον σκύλο μας. Όλα αυτά τα τεκμηριώνει και τα εξηγεί μία νέα έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.
Η νέα αυτή μελέτη αποκαλύπτει ότι το DNA του σκύλου δείχνει ότι όχι μόνο είναι ο καλύτερος σύντροφος του ανθρώπου από το ζωικό Βασίλειο αλλά και ο πρώτος.
Από την έρευνα αποδεικνύεται ότι η εξημέρωση των σκύλων μπορεί να εντοπιστεί και 11.000 χρόνια πριν , στο τέλος της Ύστερης Εποχής των Παγετώνων. Αυτό δείχνει ότι τα σκυλιά μάλλον εξημερώθηκαν πρώτα από οποιοδήποτε άλλο είδος.
Την χρονική τότε περίοδο οι σκύλοι ήταν ευρέως διαδεδομένοι στο Βόρειο ημισφαίριο και είχαν χωριστεί σε τέσσερα μόλις είδη. Παρ’ότι υπήρξε εξάπλωση των ευρωπαϊκών σκύλων στην αποικιακή εποχή, ίχνη των Αρχαίων Ιθαγενών φυλών συναντάμε στην Αμερική, την Ασία , την Αφρική και την Ωκεανία. Η νέα αυτή μελέτη λοιπόν συμπληρώνει κάποια κενά που εντοπίζονται στην φυσική ιστορία των παλαιότερων συντρόφων μας.
Ο Δρ Πόντους Σκόγκλουντ, συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής της ομάδας του εργαστηρίου Αρχαίας Γονιδιωματικής στο Ινστιτούτο Crick του Λονδίνου, εξέφρασε μάλιστα ορισμένες απόψεις και κάποια ερωτήματα επί του θέματος. «Τα σκυλιά είναι πραγματικά μοναδικά. Αν το σκεφτείτε, είναι πολύ περίεργο το ότι όταν όλοι οι άνθρωποι ήταν ακόμη κυνηγοί συλλέκτες, εξημέρωσαν κάτι που ήταν πραγματικά ένα άγριο σαρκοφάγο – οι λύκοι προκαλούν ακόμη φόβο σε πολλά μέρη του πλανήτη». «Το ερώτημα είναι γιατί το έκαναν οι άνθρωποι; Πως έγινε αυτό; Αυτό μας ενδιαφέρει τελικά».
Η αρχαιογενετική ανάλυση αποκαλύπτει πολλά και είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί στον κόσμο. Παρουσιάζει , με επικεφαλή τον Άντερς Μπέργκστρομ, μία ιδιαίτερη σχέση του σκύλου με το ανθρώπινο γένος. Οι επιστήμονες, πιο συγκεκριμένα, αφού σύγκριναν τα αρχαία γονιδιώματα με εκείνα των σύγχρονων σκύλων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι σκύλοι προέρχονται από μια συγκεκριμένη κληρονομιά. Η εξημέρωσή τους δηλαδή φαίνεται να έγινε από έναν πληθυσμό αρχαιών λύκων.
Η ακριβής τοποθέτηση τόσο για την ημερομηνία όσο και για τον γεωγραφικό προσδιορισμό της εξημέρωσης των πρώτων σκύλων δεν είναι σαφής. Είναι ακόμη βασισμένη στο άγνωστο. Ωστόσο , υπό το μικροσκόπιο αυτής της μελέτης γίνεται γνωστό ότι μάλλον οι σκύλοι και οι άνθρωποι είχαν μία κοινή πορεία στην εξέλιξή τους όσο και στο DNA τους.
Συμπέρασμα
Χάρη λοιπόν στην ανάλυση 27 αρχαίων γονιδιωμάτων των << πρώτων συντρόφων >> μας , τα οποία χρονολογούνται 100 έως 11.000 χρόνια και προέρχονται από μέρη της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Σιβηρίας , σήμερα αντιμετωπίζουμε την νέα μεγαλύτερη έρευνα για την ιστορική εξέλιξη των σκύλων. Είναι λοιπόν ο σκύλος: ο πρώτος σύντροφος του ανθρώπου