Κακοποίηση ζώων: Τι αποκαλύπτει για τον δράστη και τον χαρακτήρα του

ισωσ σε ενδιαφερουν

Μόνο ψυχικό πόνο μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος που αγαπά τα ζώα, όταν ένα έλλογο ον προκαλεί σωματικές βλάβες σε ένα ζώο. Και οργή για εκείνον που βασάνισε αυτό το πλάσμα.

Τα τελευταία περιστατικά βίας κατά των ζώων συγκλόνισαν το πανελλήνιο και ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Ήρθε η ώρα, η Πολιτεία να πατάξει τους εγκληματίες.

Γιατί πίσω από έναν άνθρωπο που κακοποιεί ζώα, μπορεί να κρύβεται ένας μελλοντικός εγκληματίας.

Η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος, Νέλλη Θεοδοσίου, μας σκιαγραφεί το προφίλ αυτών των ανθρώπων.

«Πολλά είναι τα περιστατικά κακοποίησης ζώων που συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πολύ περισσότερα αυτά που δεν μαθαίνονται ποτέ.

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες σε αρκετές κτηνωδίες. Ένας καθηγητής στη Νίκαια μαχαίρωσε έναν αδέσποτο σκύλο. Μια γυναίκα στο Αγρίνιο, που διατηρεί φάρμα με αναρίθμητα σκυλιά, τα κακοποιεί, ενώ τα ίδια, λειτουργώντας πλέον ως αγέλη, κατασπαράζουν το ένα το άλλο.

Ένας άνδρας στα Χανιά της Κρήτης βασάνισε τον σκύλο του, φτάνοντας στο σημείο να του κόψει τα γεννητικά όργανα. Και η λίστα συνεχίζεται…

Η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος, Νέλλη Θεοδοσίου

Μέσα σε όλες αυτές τις αποτρόπαιες εικόνες, η είδηση για την αναγωγή της κακοποίησης ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα ήρθε να αποδώσει Δικαιοσύνη και, πιθανόν, να βάλει «φρένο» στα περιστατικά βίας των ζώων, που πληθαίνουν ανησυχητικά.

Τι άνθρωπος, όμως, είναι αυτός που φτάνει στο σημείο να κακοποιήσει ένα ζώο;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η κακοποίηση ζώων λειτουργεί, συχνά, πειραματικά σε όσους θέλουν να κακοποιήσουν κάποιον άνθρωπο στη συνέχεια.

Ακαδημαϊκές μελέτες έχουν δείξει ότι η κακοποίηση των ζώων συνδέεται με την ενδοοικογενειακή βία. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η βία προς τα ζώα έχει συσχετιστεί, τόσο με τη διαπροσωπική βία, όσο και με την εν γένει αντικοινωνική συμπεριφορά.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει αποδειχθεί μια a priori σχέση μεταξύ ανθρωποκτονιών και κακοποίησης ζώων.

Ωστόσο, η κακοποιητική συμπεριφορά είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει.

Η έλλειψη ενσυναίσθησης, η μειωμένη ή μηδενική διαχείριση των παρορμήσεων και η ελλιπής ή απούσα διαχείριση θυμού, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον δράστη.

Τα άτομα που κακοποιούν ζώα έχουν, επίσης, στοιχεία ψυχοπάθειας ή κοινωνιοπάθειας.

Η συμπόνια, ο οίκτος και οι ενοχές δεν έχουν καμία θέση στις πράξεις τους.

Το μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο δράστης μιας τέτοιας κακοποιητικής πράξης, είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά.

Μπορεί αυτή να είναι η κορύφωση της παραβατικής συμπεριφοράς του, μπορεί, απλά, η αρχή της.

Σε κάθε περίπτωση, κάτι που όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό είναι πως πρόκειται για δικαίωμα του καθένα να μην αγαπάει τα ζώα, όμως παράλληλα είναι υποχρέωση όλων να τα σεβόμαστε».

 

πηγηygeiamou.gr

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Πώς μπορούν οι τοξίνες των άγριων ζώων να είναι ευεργετικές για τον άνθρωπο

Το δηλητήριο του φιδιού και οι κυνόδοντες της αράχνης ταραντούλα δεν έχουν μόνο φονικές ιδιότητες. Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει τη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων...

Τουρκία: Σκύλος περίμενε επι 5 μέρες τον ιδιοκτήτη του έξω απο νοσοκομείο

Σκηνές απο την συγκινητική ταινία "Χάτσικο" θυμίζει η ιστορία της Μποντσούκ, της σκυλίτσας που επι πέντε μέρες στεκόταν στην είσοδο νοσοκομείου στην Τουρκία, όπου...

Η Γη γυρίζει πιο γρήγορα

Με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι τα τελευταία 50 χρόνια περιστρέφεται η Γη, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα η φετινή χρονιά να είναι λίγο...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613