Σκύλος: Γιατί τρώει λαίμαργα – Πώς θα το καταπολεμήσετε

Η τροφή είναι «κινητήριος δύναμη» για κάθε ζωντανό οργανισμό: για τη θρέψη, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του.

«Συνήθως, οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε να παίρνουμε τον χρόνο μας, απολαμβάνοντας γεύματα που μας αρέσουν ιδιαίτερα. Αντίθετα, παρατηρώντας τα σκυλάκια μας, διαπιστώνουμε ότι έχουν μια εντελώς διαφορετική… άποψη σχετικά με το θέμα του φαγητού: αδειάζουν, πολύ συχνά, το πιάτο τους εν ριπή οφθαλμού. Οριακά προλαβαίνουν να το μασήσουν.

Αν βάλουμε στην άκρη το γεγονός πως μπορεί στον σκύλο μας, απλά, να του αρέσει πολύ το φαγητό του, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί ένα σκυλάκι να είναι λαίμαργο», λέει ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος.

Οι συνηθέστερες αιτίες είναι οι εξής:

● Ανταγωνισμός: Αν έχετε παραπάνω από ένα σκυλί, όπως λέει ο κ. Γινάργυρος, μπορεί κάποια από αυτά να τρώνε πιο γρήγορα, για να μη φάνε τα άλλα και το δικό τους φαγητό. Επίσης, μπορεί, όταν ήταν πιο μικρά, να «ανταγωνίζονταν» με τα υπόλοιπα αδερφάκια τους για το φαγητό, ή, γενικότερα, αυτό το άγχος για το φαγητό να τους βγαίνει από ένστικτο. Γι’ αυτό είναι πιθανό, ακόμα κι αν είναι το μόνο σκυλάκι μέσα στο σπίτι, να βλέπει τα άλλα μέλη της οικογένειας (ανθρώπους, γάτες, ή άλλα κατοικίδια) ως ανταγωνιστές.

● Άστατο διατροφικό πρόγραμμα: Σύμφωνα με τον κ. Γινάργυρο, αν έχετε υιοθετήσει το ζώο σας από καταφύγιο, ή από κάποιον άλλον, είναι πολύ πιθανό να μην τηρούσαν σταθερό διατροφικό πρόγραμμα, κι έτσι το σκυλάκι τρώει τώρα πολύ λαίμαργα, καθώς δεν είναι σίγουρο για το πότε θα είναι το επόμενό του γεύμα.

Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για ζώα που ήταν αδέσποτα, καθώς έπρεπε να ψάξουν για το φαγητό τους. Το πιθανότερο σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι έπειτα από καιρό, φροντίδα και αγάπη, η λαιμαργία θα μειωθεί, καθώς το σκυλάκι σας θα συνειδητοποιήσει πως το επόμενο γεύμα του δεν θα απέχει πολύ.

● Ελλιπή θρεπτικά στοιχεία: Πολλές φορές, υπεύθυνη για τη λαιμαργία του σκύλου μας είναι η ποιότητα του φαγητού του, όπως επισημαίνει ο κ. Γινάργυρος, ο οποίος συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας, έτσι ώστε να σας επιβεβαιώσει πως το φαγητό του είναι επαρκές, ή να σας προτείνει κάτι καλύτερο.

● Υποκείμενη ασθένεια: Ένας ακόμη πιθανός λόγος που ο σκύλος τρώει λαίμαργα είναι, σύμφωνα με τον κτηνίατρο, κάποιο υποκείμενο νόσημα να αυξάνει υπερβολικά την όρεξη του σκύλου σας.

Ασθένειες όπως ο διαβήτης, ή η νόσος του Cushing, μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη και τον μεταβολισμό ενός σκύλου σε μεγάλο βαθμό. Ακόμη, πολλές φορές τα σκουλήκια του εντέρου, ή άλλα παράσιτα, μπορεί να είναι υπεύθυνα για την κατάσταση.

«Εκτός του ότι η εκτεταμένη λαιμαργία μπορεί να είναι σημάδι κάποιου υποκείμενου νοσήματος, πολλές φορές μπορεί να είναι και επικίνδυνη για το κατοικίδιο σας. Αν ένα σκυλάκι τρώει πολύ γρήγορα, μπορεί να βιώσει γαστρεντερικά προβλήματα, ακόμη και έμετο.

Επίσης, αν τρώει το φαγητό του χωρίς να το μασάει καλά, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος να πνιγεί, όπως και να πρηστεί το στομάχι του. Μια πάθηση, που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σοβαρή.

Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε το αίτιο της λαιμαργίας του σκύλου σας, και ιδιαίτερα αν αυτή η συμπεριφορά είναι πρωτοφανής, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρο σας για την περαιτέρω διερεύνηση της», επισημαίνει ο κ. Γινάργυρος.

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε τη λαιμαργία

Αν υπεύθυνο είναι κάποιο υποκείμενο νόσημα, όπως λέει ο κ. Γινάργυρος, με τη βοήθεια του κτηνιάτρου θα βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση. Αν «υπεύθυνη» είναι η κακής ποιότητας φαγητού, η αλλαγή σε μια τροφή καλύτερης ποιότητας, σίγουρα θα βοηθήσει πολύ.

Αν το θέμα μας είναι ο «ανταγωνισμός», το τάισμα του «ανταγωνιστικού» σκύλου θα πρέπει να γίνεται σε ξεχωριστό χώρο, από τα υπόλοιπα κατοικίδια: σε ένα μέρος που να αισθάνεται ασφάλεια.

Η κίνηση αυτή είναι πολύ πιθανό να δώσει τη λύση στο πρόβλημα.

Τι γίνεται, όμως, αν η λαιμαργία του σκύλου δεν οφείλεται σε κανέναν από τους λόγους που προαναφέραμε;

Ο κ. Γινάργυρος προτείνει τα εξής:

● «Απλώστε» τα γεύματα του σκύλου σας: Δοκιμάστε να ταΐζετε τον σκύλο σας την ίδια ποσότητα συνολικά μέσα στη μέρα, διαιρεμένη σε όσο γίνεται περισσότερα γεύματα. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε γεύμα θα έχει μικρή σχετικά ποσότητα φαγητού, μειώνοντας έτσι σημαντικά τους περισσότερους κινδύνους που προαναφέρθηκαν.

 

● Χρησιμοποιήστε μπολ «λαβυρίνθου», ή παιχνίδια φαγητού: Η «δουλειά» και των δύο είναι να μην επιτρέπουν στον σκύλο σας να προσλαμβάνει μεγάλη ποσότητα φαγητού. Αν και στο εμπόριο υπάρχει ευρύτατη γκάμα τέτοιων προϊόντων, στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλές οδηγίες σχετικά με το πώς μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο κ. Γινάργυρος επισημαίνει: «Την επόμενη φορά που θα δείτε τον σκύλο σας να καταβροχθίζει το γεύμα του, μην το προσπεράσετε. Και αν αυτή η συμπεριφορά συνεχίζεται, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας, προκειμένου να διερευνηθεί η κατάσταση. Μπορεί το αίτιο πίσω από τη λαιμαργία του σκύλου σας να μην είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αλλά η λαιμαργία μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνη για την υγεία του».

πηγηygeiamou.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ