Σκύλος: Γιατί σταματά να περπατά στη βόλτα;

Τι περιμένει «πώς και πώς» ένας σκύλος; Τη βόλτα του, φυσικά. Για τον σκύλο, η βόλτα με τον κηδεμόνα του είναι μια δραστηριότητα που του προξενεί μεγάλη χαρά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες στιγμές, που κατά τη διάρκεια του περίπατου του… κοκκαλώνει. Μένει ακίνητος και αρνείται να βαδίσει.

«Και ενώ η βόλτα σας φάνταζε υπέροχη, ξαφνικά ο σκύλος σας σταματάει να περπατάει, αρνείται να σας ακολουθήσει και, πολλές φορές, αποφασίζει να κάτσει κάτω, αναγκάζοντάς σας να σταματήσετε τη βόλτα. Σίγουρα, αν είστε κηδεμόνας σκύλου, σάς έχει συμβεί κάποια στιγμή στην κοινή σας ζωή, να έρθετε αντιμέτωποι με την άρνηση του σκύλου σας να περπατήσει στο λουρί. Μία συμπεριφορά που είναι, για πολλούς κηδεμόνες, εκνευριστική και μη κατανοητή. Ο σκύλος δεν θέλει να μας εκνευρίσει. Μονάχα προσπαθεί να μάς επικοινωνήσει κάτι, το οποίο εξαρτάται από τον ίδιο, αλλά και από τις συνθήκες, τα ερεθίσματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος τη δεδομένη στιγμή», εξηγεί η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, Αλεξάνδρα Ιατρού.

Οι λόγοι που ο σκύλος αρνείται να περπατήσει

Ο σκύλος, λοιπόν, έχει τους λόγους του, που προβάλλει σθεναρή αντίσταση στο να περπατήσει. Η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, τους αποκαλύπτει:

1) Τα κουτάβια έχουν την τάση να μη θέλουν να απομακρύνονται από το σπίτι, ενώ ενστικτωδώς δεν αρέσκονται, ακόμη, να περιπλανιούνται σε περιοχές όπου δεν νιώθουν ασφαλή. Καθώς γίνονται πιο ώριμα και ανεξάρτητα, είναι πιο πρόθυμα να εξερευνήσουν νέες περιοχές. Επιπλέον, ένας νεαρός σκύλος είναι πολύ πιθανό να μην έχει καταλάβει ακόμη το περπάτημα στο λουρί, με αποτέλεσμα να αγχώνεται και να μη θέλει να συνεχίσει τη διαδρομή του.

2) Τα σκυλιά που νιώθουν φοβισμένα ή αγχωμένα, χρησιμοποιούν, πολλές φορές, τη στάση και την άρνηση να περπατήσουν ως έναν τρόπο να κρατήσουν απόσταση από το ερέθισμα που τους τρομοκρατεί.

3) Ο σκύλος μπορεί να κάνει διαλείμματα από μόνος του, προσπαθώντας να καθυστερήσει την επιστροφή του στο σπίτι, αν ξέρει ότι η βόλτα του βρίσκεται στο τέλος της.

4) Τα προβλήματα υγείας, όπως ο πόνος στα πόδια, κάποια μόλυνση στα αυτιά, ο τραυματισμός στους μύες του σώματος ή στις πατούσες, είναι λόγος για να αρνείται ο σκύλος να περπατήσει.

Επίσης, η σωματική δυσφορία που προκαλούν, πολλές φορές, ακατάλληλα κολάρα, σαμαράκια στα σκυλιά (π.χ. κολάρο υπερβολικά σφιχτό, ή σαμαράκι που τραυματίζει τις μασχάλες), όπως και οι περιβαλλοντικές συνθήκες (υπερβολική ζέστη ή κρύο), είναι αιτίες άρνησης του ζώου να συνεχίσει την πορεία του.

5) Υπερδιέγερση: Μια περιοχή με πολλά ερεθίσματα, ένα πεζοδρόμιο γεμάτο έντονη κίνηση, άνθρωποι, σκυλιά που περνούν, πρωτόγνωροι ήχοι, είναι, συχνά, λόγοι για να σταματήσετε και να καθυστερήσετε. Όπως και η μυρωδιά παλιών ούρων, καθώς τα σκυλιά μπορούν να συλλέξουν πολλές πληροφορίες για άλλους σκύλους μέσω φερομονών που έχουν μείνει πίσω.

6) Κούραση: Ενδεχομένως, ο σκύλος σας να μην αντέχει άλλο περπάτημα, και να θέλει να κάνει ένα διάλειμμα για να ξεκουραστεί. Δεν έχουν όλα τα σκυλιά τα ίδια επίπεδα ενέργειας και, φυσικά, την κατάλληλη σωματική αντοχή.

7) Ο σκύλος μπορεί να μην έχει διάθεση να βγει βόλτα τη δεδομένη στιγμή που εμείς θέλαμε. Σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να μην τον είχαμε αναγκάσει να έρθει μαζί μας, γιατί τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την άρνησή του να περπατήσει.

8) Ο σκύλος σας θέλει να χαιρετήσει κάποιο άλλο σκυλί, ή άνθρωπο, με αποτέλεσμα να μην κουνιέται, έως ότου του δοθεί η δυνατότητα να εκδηλώσει αυτή τη συμπεριφορά.

9) Οι σκύλοι θυμούνται. Ακόμη κι αν έχει περάσει καιρός από κάποια βόλτα σας, κατά την οποία ο σκύλος είχε βρει κάτι νόστιμο στον δρόμο να φάει, ή είχε μυρίσει κάτι πολύ ενδιαφέρον για τον ίδιο, να είστε σίγουροι πως, κατά πάσα πιθανότητα, την επόμενη φορά που θα πλησιάσετε στο ίδιο σημείο, θα θέλει να πάει να το επεξεργαστεί. Και θα αρνείται να σας ακολουθήσει, ή θα καθίσει κάτω ακίνητος, έως ότου σας οδηγήσει εκεί που τον ενδιαφέρει.

 

10) Τέλος, μπορεί να είναι δικό σας εκπαιδευτικό λάθος. Αν έχετε μάθει στον σκύλο σας, κάθε φορά που αρνείται να περπατήσει, να τον δελεάζετε, να του δίνετε όλη σας την προσοχή, να τον παρακαλάτε, αυτή είναι μια συμπεριφορά που εσείς οι ίδιοι ενισχύσατε άθελά σας.

Όπως επισημαίνει η κα Ιατρού, ανεξαρτήτως του λόγου για τον οποίο ο σκύλος αρνείται να περπατήσει, οφείλουμε να τον παρατηρήσουμε και να τον κατανοήσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξαλείψουμε αυτή του τη συμπεριφορά.

«Αν θεωρούμε ότι μπορεί να συντρέχουν λόγοι υγείας, απευθυνόμαστε άμεσα στον κτηνίατρό μας. Ποτέ δεν πρέπει να τραβολογάμε τον σκύλο μας σε τέτοιες περιπτώσεις, να του φωνάζουμε, ή να τον μαλώνουμε. Εκτός του ότι δεν είναι δίκαιο για τον σκύλο μας, τέτοιες συμπεριφορές γίνονται καταστροφικές για τη σχέση μας μαζί του, και δημιουργείται ρήγμα στη μεταξύ μας επικοινωνία», υπογραμμίζει η κυρία Ιατρού.

Τι μπορείτε να κάνετε για να τον παρακινήσετε να περπατήσει

Ορισμένοι τρόποι για να τον «πείσετε» να συνεχίσει να βαδίζει, σύμφωνα με την κα Ιατρού, είναι οι εξής:

  • Έχουμε υπομονή. Η βόλτα είναι για τον σκύλο μας, κι όχι για εμάς τους ίδιους. Αυτό σημαίνει ότι του δίνουμε τη δυνατότητα να επεξεργαστεί το περιβάλλον του, τους ήχους, τις μυρωδιές, τις εικόνες, με τους δικούς του ρυθμούς, όχι με τους δικούς μας.
  • Αλλάξτε τη ρουτίνα της βόλτας σας, τη χρονική διάρκεια και αντιστρέψτε τη διαδρομή σας. Τα σκυλιά είναι θηλαστικά που μαθαίνουν συνειρμικά. Έτσι, γνωρίζουν πότε η βόλτα έρχεται στο τέλος της, ή πόσο περίπου διαρκεί.
  • Αν ο σκύλος σας κάθεται ακίνητος, αρπάξτε την ευκαιρία να δουλέψετε το σύνθημα «Μείνε», και να διδάξετε σύνθημα απελευθέρωσης. Επιβραβεύστε, όταν ο σκύλος απελευθερωθεί από το «Μείνε» και έρθει προς εσάς.
  • Διδάξτε στο σκυλί σας να αγγίζει με τη μύτη του την παλάμη σας. Είναι ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος για να σηκώσετε τον σκύλο σας.
  • Περιμένετε όσο χρειαστεί. Μόλις ο σκύλος σας κάνει κίνηση να σηκωθεί, ή έρθει προς εσάς μόνος του, επιβραβεύστε τον με μια λαχταριστή λιχουδιά.
  • Διδάξτε του το σύνθημα «Πάμε».
  • Αδιαφορήστε. Στρέψτε το ενδιαφέρον σας σε κάτι άλλο. Για παράδειγμα, κάντε ότι μιλάτε στο τηλέφωνο, ή ότι χαιρετάτε κάποιον. Ο σκύλος θα αντιληφθεί αμέσως ότι δεν έχει, πλέον, την προσοχή σας, και θα στραφεί προς εσάς για να καταλάβει τι συμβαίνει.

Για να έχετε επιτυχία, όταν χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσετε έξω, η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων συμβουλεύει να εξασκείτε αυτές τις τεχνικές πρώτα σε ένα ήρεμο περιβάλλον, όπως το σπίτι σας. Και επισημαίνει: «Σε περίπτωση που η συμπεριφορά του σκύλου προέρχεται από άγχος ή φόβο, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με έναν εκπαιδευτή που χρησιμοποιεί θετική ενίσχυση και επιστημονικές μεθόδους, ώστε να δουλέψετε μαζί και να βοηθήστε τον σκύλο σας να ξεπεράσει τις φοβίες του».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ