Σε υπέροχο υγροβιότοπο μετατρέπονται οι λίμνες ανακυκλωμένου νερού του ΣΑΛ στο Μενεού

ισωσ σε ενδιαφερουν

Σε ένα υπέροχο υγροβιότοπο μετατρέπονται οι λίμνες ανακυκλωμένου νερού του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) που βρίσκονται στο Μενεού, αφού κάθε χρόνο βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες αποδημητικά πουλιά, μεταξύ των οποίων φλαμίνγκο, πάπιες, πελεκάνοι και ερωδιοί.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, η Ιωάννα Ιωαννίδου, Υπεύθυνη Λειτουργίας του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας «οι τεχνητές λίμνες αποθήκευσης ανακυκλωμένου νερού κατασκευάστηκαν το 1996 στα πλαίσια ανέγερσης του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων Λάρνακας που βρίσκεται στο Μενεού και έχουν χωρητικότητα ένα εκατομμύρια κυβικά λίτρα νερού. Το ανακυκλωμένο νερό προέρχεται από τη βιολογική επεξεργασία των αστικών λυμάτων της Λάρνακας και ορισμένων Κοινοτήτων».

Πρόσθεσε ότι «η ποιότητα του επεξεργασμένου νερού διέπεται από ειδική άδεια απόρριψης και η διανομή του γίνεται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Το νερό χρησιμοποιείται από τους γεωργούς της περιοχής, από τον Δήμο Λάρνακας για την άρδευση κήπων και χώρων πρασίνου και για την άρδευση χορτοτάπητα σε γήπεδα ποδοσφαίρου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Ιωαννίδου είπε πως «η συνολική ποσότητα του ανακυκλωμένου νερού, που δίνεται κάθε χρόνο είναι περίπου 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η σημασία του για την τοπική οικονομία είναι μεγάλη γιατί είναι πάντα διαθέσιμο, κυρίως τα καλοκαίρια, ακόμα και σε περιόδους ανομβρίας».

Ανέφερε ακόμα ότι «οι δύο τεχνητές λίμνες έχουν μετατραπεί σε ένα μοναδικό υγροβιότοπο, που στηρίζει πάρα πολλά είδη υγρόβιας πτηνοπανίδας και αποτελεί πόλο έλξης πολλών πτηνοπαρατηρητών από όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά του ο Martin Hellicar, Διευθυντής της Οργάνωσης Birdlife Cyprus είπε πως «πρόκειται για μια περιοχή που εκ πρώτης όψεως δεν σου γεμίζει το μάτι, διότι δεν είναι δάσος ή αλυκή, ωστόσο είναι γεμάτη πουλιά διαφορετικών ειδών. Οι λίμνες αποτελούν πόλο έλξης για τα πουλιά επειδή πάντα είναι γεμάτες νερό, χειμώνα και καλοκαίρι ενώ λόγω της προέλευσης του, το νερό έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, είναι ένα απίστευτα παραγωγικό σύστημα και πάντα παρέχει τροφή για τα πουλιά».

Σημείωσε ακόμα ότι «οι τεχνητές αυτές λίμνες βρίσκονται εντός της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 των αλυκών, είναι ένα τεχνητό στοιχείο, αλλά πολύ σημαντικό της όλης προστατευόμενης περιοχής που είναι η περιοχή Ramsar, που είναι ένας υγρότοπος παγκόσμιας σημασίας. Επίσης οι λίμνες δεν πάσχουν από την πίεση από την οποία πάσχουν πολλοί υγροβιότοποι στην Κύπρο, είτε είναι προστατευόμενοι είτε όχι, δηλαδή την ενόχληση, αφού τα πουλιά δεν ενοχλούνται από κανένα».

Το Τμήμα Δασών, συνέχισε «έχει τοποθετήσει στην περιοχή πτηνοπαρατηρητήριο και μπορεί το κοινό να επισκεφθεί το χώρο και να απολαύσει τα χιλιάδες πουλιά που βρίσκονται στις λίμνες, χωρίς να τα ενοχλήσει. Οι τεχνητές λίμνες είναι πραγματικά ένας παράδεισος για τα πουλιά».

Κληθείς να αναφέρει πόσα περίπου είδη πουλιών υπάρχουν στις λίμνες απάντησε πως «είναι πάνω από εκατό, μεταξύ των οποίων φλαμίνγκο, διαφόρων ειδών πάπιες που βρίσκουν καταφύγιο από το κρύο στο βορρά και έρχονται να ξεχειμωνιάσουν, γλάροι, ερωδιοί, πελεκάνοι, πελλοκατερίνες και κορμοράνοι».

 

 

 

 

 

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Σε 21 χώρες της Ευρώπης 11.000 λιγότεροι θάνατοι λόγω μείωσης ρύπανσης από το lockdown

Η εντυπωσιακή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πολλά μέρη του κόσμου λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και αντίστοιχη μείωση νοσηρότητας και θνησιμότητας συνιστούν...

Κλιματική αλλαγή: Η αδράνεια θα στοιχίσει ακριβότερα από τη λήψη δραστικών μέτρων

Η λήψη μέτρων κατά των κλιματικών αλλαγών θα είναι λιγότερο δαπανηρή για την οικονομία από την αδράνεια, αποτιμούν περισσότεροι από 700 διεθνείς οικονομολόγοι, ειδικοί...

Εκδήλωση για προστασία των ακτών διοργανώθηκε στον Πρωταρά

Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την προστασία των ακτών διοργάνωσε πρόσφατα το Έργο “Keep our Sand and Sea Plastic Free” σε συνεργασία...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613