Η ηχορύπανση ενοχλεί και την θαλάσσια ζωή

ισωσ σε ενδιαφερουν

Ένα φυσικό ηχητικό τοπίο στον ωκεανό είναι θεμελιώδες για την υγιή θαλάσσια ζωή. Αλλά αυτό απειλείται από μια ολοένα και πιο έντονη ηχορύπανση από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Αυτό αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Οι ζημιές που προκαλούνται από τον θόρυβο είναι εξίσου επιβλαβείς με την υπεραλίευση, τη ρύπανση και την κλιματική κρίση, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Τα θαλάσσια ζώα μπορούν να ακούσουν σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από ό, τι μπορούν να δουν ή να μυρίσουν. Καθιστώντας τον ήχο ζωτικής σημασίας για πολλές πτυχές της ζωής τους.

Από τις φάλαινες έως τα οστρακοειδή, τα θαλάσσια ζώα χρησιμοποιούν τον ήχο. Για να πιάσουν το θήραμα, να πλοηγηθούν, να υπερασπιστούν τον χώρο τους, να προσελκύσουν συντρόφους, να βρουν σπίτια και να προειδοποιήσουν για επίθεση. Η ηχορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου σε ακραίες περιπτώσεις. Όπως εκρήξεις και σκοτώνει άμεσα.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων κάνουν επίσης τους ωκεανούς πιο όξινους.
Που σημαίνει ότι το νερό μεταφέρει ήχο περαιτέρω. Οδηγώντας σε έναν ακόμη πιο θορυβώδη ωκεανό, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η επιστροφή θαλάσσιων θηλαστικών και καρχαριών σε περιοχές που είχαν προηγουμένως ηχορύπανση, όταν η πανδημία Covid-19 μείωσε την κυκλοφορία των ωκεανών έδειξε ότι η θαλάσσια ζωή θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα από την ηχορύπανση, δήλωσαν.

Η έρευνα, ανέλυσε περισσότερες από 500 μελέτες που αξιολόγησαν τις επιπτώσεις του θορύβου στη θαλάσσια ζωή.

Ωκεανός – Ψάρια – Κλίμα – Κλιματική αλλαγή
Σημαντική βλάβη στα θαλάσσια θηλαστικά και σε ψάρια
Περίπου το 90% των μελετών διαπίστωσε σημαντική βλάβη στα θαλάσσια θηλαστικά. Όπως οι φάλαινες, οι φώκιες και τα δελφίνια. Και 80% επιπτώσεις στα ψάρια και τα ασπόνδυλα.

“Ο ήχος είναι ένα θεμελιώδες συστατικό των οικοσυστημάτων. Οι επιπτώσεις από τον θόρυβο είναι διεισδυτικές. Και επηρεάζουν τα ζώα σε όλα τα επίπεδα”, τονίζεται στην έρευνα.

Οι φάλαινες baleen παράγουν ήχους για να βοηθήσουν στην ομαδική συνοχή. Και οι φάλαινες humpback “τραγουδούν” σύνθετα. Δελφίνια και φώκιες χρησιμοποιούν ήχους για να απομακρύνουν το θήραμα. Μερικές γαρίδες παράγουν έναν ήχο για να αναισθητοποιήσουν το θήραμα.

Η άνοδος της ναυτιλίας αύξησε τον θόρυβο
Τα τελευταία 50 χρόνια, η άνοδος της ναυτιλίας αύξησε τον θόρυβο χαμηλών συχνοτήτων, αναφέρει η έρευνα.

Τα αλιευτικά σκάφη χρησιμοποιούν σόναρ για να βρουν κοπάδια ψαριών και οι μηχανότρατες βυθού δημιουργούν θόρυβο. Η κατασκευή και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων προκαλεί επίσης ηχορύπανση.

Οι λύσεις
Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν λύσεις. Όπως οι αθόρυβοι έλικες πλοίων. Οι ηλεκτροκινητήρες είναι μια άλλη πιθανή λύση, όπως και οι μικρές μειώσεις στην ταχύτητα.
Για παράδειγμα, η μείωση των ταχυτήτων στη Μεσόγειο από 15,6 σε 13,8 κόμβους μείωσε το θόρυβο κατά 50% μεταξύ του 2007 και του 2013.

πηγηecozen.gr

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Άνδρας σώζει το κουτάβι του από τα σαγόνια ενός αλιγάτορα

Αυτή είναι η ηρωική στιγμή που ένας ηλικιωμένος πέφτει σε μία λίμνη για να σώσει το κουτάβι του από τα σαγόνια ενός αλιγάτορα. Ο 74χρονος...

Xαμηλές τιμές του όζοντος λόγω κορονοϊού

Το πρόγραμμα παρακολούθησης της Γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus συνέβαλε στην έρευνα της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία ρίχνει φως στις εξαιρετικά ασυνήθιστες χαμηλές...

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από χωματερή

Τα σκουπίδια θα μετατρέπονται σε υδρογόνο, που μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα   Μπορεί το Λος Άντζελες να είναι συνώνυμο της λάμψης, της χλιδής και...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613