Νέα οδηγία της ΕΕ για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα «βάζει δύσκολα» στην Κύπρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει αύριο Τρίτη (27/2) νέους κανόνες ποινικού δικαίου για την προστασία του περιβάλλοντος στην ΕΕ, την ώρα που στην Κύπρο υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα που αφορούν τον Ακάμα, τον Κούρρη, την Άμμο του Καμπούρη και άλλες περιοχές. Σημειώνεται μάλιστα ότι για ορισμένα περιβαλλοντικά εγκλήματα υπάρχουν εκθέσεις από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ εκκρεμούν συγκεκριμένες καταγγελίες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ανάψουν την Τρίτη (27/2) το τελικό ‘‘πράσινο φως’’ για την νέα οδηγία για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, σε συνέχεια της συμφωνίας με τα κράτη-μέλη τον Νοέμβρη 2023».

Σημειώνεται ότι «η νέα νομοθεσία επικαιροποιεί τον κατάλογο περιβαλλοντικών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου εμπορίου ξυλείας, της εξάντλησης των υδάτινων πόρων ή των παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα χημικά προϊόντα». Ακόμα, «ποινικοποιούνται πράξεις που οδηγούν στην καταστροφή ενός οικοσυστήματος, όπως οι μεγάλης κλίμακας δασικές πυρκαγιές, που μπορούν να χαρακτηριστούν ως οικοκτονίες». Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι «οι παραβάτες, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων εταιρειών, θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως πέντε ή δέκα ετών, ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκλήματος. Θα έχουν επίσης την υποχρέωση αποκατάστασης του περιβάλλοντος που κατέστρεψαν και κάλυψης των σχετικών ζημιών. Οι εταιρείες θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως 5% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους ή 40 εκατ. ευρώ».

Η νέα νομοθεσία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού περιβαλλοντικών εγκλημάτων στην ΕΕ. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «το περιβαλλοντικό έγκλημα αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα στον κόσμο και αποτελεί μία από τις κύριες πηγές εσόδων για το οργανωμένο έγκλημα, μετά τα ναρκωτικά, τα όπλα και την εμπορία ανθρώπων».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ