Άλπεις: Παγετώνας που λιώνει άλλαξε τα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας

Το σύνορο εκτείνεται κατά μήκος του αποχετευτικού συστήματος – του σημείου δηλαδή που το νερό από τους πάγους θα καταλήξει στη μία ή την άλλη πλευρά μιας χώρας.

Ωστόσο, η συρρίκνωση του παγετώνα Theodul σημαίνει πως το νερό καταλήγει στο Rifugio Guide del Cervino, ένα καταφύγιο για τους επισκέπτες σε υψόμετρο 3,480 μέτρων στην κορυφή Testa Grigia.

Η εξέλιξη αυτή έχει πυροδοτήσει διπλωματικές διαπραγματεύσεις από το 2018 που κατέληξαν σε συμβιβασμό μόλις πέρυσι, αν και η έκβαση παραμένει μυστική.

Όταν χτίστηκε το καταφύγιο σε μια βραχώδη προεξοχή της περιοχής το 1984, οι 40 κλίνες του και τα μακριά ξύλινα τραπέζια του βρίσκονταν αποκλειστικά σε ιταλικό έδαφος. Ωστόσο, σήμερα, τα δύο τρίτα του καταφυγίου, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων κλινών και του εστιατορίου, βρίσκονται στην Ελβετία.

Το ζήτημα ήρθε στο προσκήνιο λόγω της εξαιρετικά τουριστικής περιοχής που βρίσκεται στην κορυφή ενός από τα μεγαλύτερα χειμερινά θέρετρα.

Η συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας επισφραγίστηκε τον Νοέμβριο του 2021 στη Φλωρεντία, ωστόσο το περιεχόμενό της θα αποκαλυφθεί όταν πρωτοκολληθεί από την ελβετική κυβέρνηση – κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν το 2023.

Ο παγετώνας Theodul έχει απωλέσει σχεδόν το ένα τέταρτο της μάζας του μεταξύ 1973 και 2010, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί το βραχώδες έδαφος κάτω από τον πάγο που αλλάζει το συνοριακό τοπίο, αναγκάζοντας τις δύο χώρες να ανακατανείμουν το 100 μέτρων όριο μεταξύ τους.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ