Επιστήμονες ανακάλυψαν 30 πιθανά νέα είδη πλασμάτων στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού

Η εξερεύνηση των ωκεάνιων βυθών γίνεται αργά και κάθε ανακάλυψη αποτελεί άλλο ένα πανηγυρικό βήμα της επιστήμης στην περαιτέρω γνώση του πλανήτη μας.

Επιστήμονες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ανακάλυψαν τουλάχιστον 30 δυνητικά νέα είδη, με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας, σε μια ωκεάνια περιοχή όπου ελάχιστη βιογεωγραφική πληροφορία ήταν διαθέσιμη.

Τα περισσότερα πλάσματα που ζουν στα βάθη του ωκεανού παραμένουν ανενόχλητα από την ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστούν για να μελετηθεί το DNA τους.

Οι ερευνητές συνέλεξαν τα νέα αυτά είδη από τα από αβυσσαλέα βάθη στις εκτάσεις του Clarion-Clipperton στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η χρήση του τηλεχειριζόμενου οχήματος μετέφερε τα είδη αυτά στην επιφάνεια, επιτρέποντας στους επιστήμονες να τα μελετήσουν από κοντά, σε αντίθεση με τα πλάσματα της ίδιας περιοχής που μέχρι τώρα ανέλυαν από φωτογραφίες.

Από τα 55 είδη που συνέλεξαν, τα 48 ήταν διαφορετικά ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν τους άγνωστους μέχρι σήμερα οργανισμούς ανάμεσά τους.

Το εύρημα αυτό θα βοηθήσει στην κατανόηση των ορυκτών του ωκεάνιου πυθμένα.

Η βιοποικιλότητα του πυθμένα παραμένει ανεξερεύνητη και άρα μυστήριο για την επιστήμη, καθώς πολλοί από τους οργανισμούς που απαντώνται εκεί δεν έχουν μελετηθεί.

«Η έρευνα αυτή είναι σημαντική όχι μόνο λόγω του αριθμού των πιθανών νέων ειδών που ανακαλύφθηκαν, αλλά επειδή αυτά τα είδη μεγα-πανίδας είχαν προηγουμένως μελετηθεί από φωτογραφίες του βυθού. Χωρίς τα είδη και τα δεδομένα του DNA τους, δεν μπορούμε επακριβώς να αναγνωρίσουμε τα ζώα και να κατανοήσουμε τον αριθμό των ειδών που υπάρχουν» σημειώνει η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, δρ. Guadalupe Bribiesca-Contreras από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

πηγηLifo.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ