Μπαταρία μπορεί να λειτουργεί αδιάκοπα για 28 χιλιάδες χρόνια

Αμερικανική εταιρεία δημιούργησε μια μπαταρία που λειτουργεί με ραδιενεργά ισότοπα και μικροσκοπικά διαμαντάκια η οποία όπως υποστηρίζει είναι ασφαλής και μπορεί να λειτουργεί αδιάκοπα για 28 χιλιάδες χρόνια. Η start-up εταιρεία Nano Diamond Battery παρουσίασε την… ομώνυμη μπαταρία της. Πρόκειται για μια μπαταρία που λειτουργεί με νανο-διαμάντια και δεν χρειάζεται επαναφόρτιση ή αντικατάσταση και σύμφωνα με τους κατασκευαστές «θα αλλάξει τον κόσμο».

Η εταιρεία, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, χρησιμοποίησε μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Βρετανία το 2016 και είναι γνωστή με τον όρο Diamond Nuclear Voltaic (DNV), διαμαντένιο πυρηνικό βολταϊκό. Με την τεχνολογία αυτή η πυρηνική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική.

Ραδιενεργά ισότοπα προερχόμενα από πυρηνικά απόβλητα τοποθετούνται μαζί με μικροσκοπικά διαμαντάκια σε ένα κύτταρο μπαταρίας. Οι αγώγιμες ιδιότητες των μικροσκοπικών διαμαντιών τους επιτρέπουν να απομακρύνουν τη θερμότητα των ραδιενεργών ισοτόπων με τόσο μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα αυτή η διεργασία να παράγει ηλεκτρική ενέργεια απίστευτα μεγάλης διάρκειας. Το ένα κύτταρο παράγει μικρές ποσότητες ενέργειας αλλά σε μια μονάδα (μπαταρία) που θα λειτουργούν πολλά τέτοια κύτταρα η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι η επιθυμητή για τον σκοπό που τη χρειαζόμαστε.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει διασφαλίσει πώς οι μπαταρίες αυτές είναι απόλυτα ασφαλείς για τον άνθρωπο και ότι σε δύο χρόνια θα μπορεί να την διαθέσει στην αγορά στοχεύοντας αρχικά στην διαστημική βιομηχανία για χρήση των μπαταριών σε διαστημόπλοια ώστε να μην ξεμένουν ποτέ από ηλεκτρική ενέργεια.

Οι μπαταρίες αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης σε εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητη η αδιάλειπτη παροχή ενέργειας όπως για παράδειγμα σε νοσοκομεία. Η DNV λέει επίσης ότι σχεδιάζει τη δημιουργία μιας εκδοχής της μπαταρίας για χρήση σε καταναλωτικά προϊόντα όπως για παράδειγμα σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία με μια τέτοια μπαταρία θα μπορούσαν να κινούνται για δέκα χρόνια χωρίς καμία επαναφόρτιση.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ