Δες τώρα τι πρέπει να κάνεις για να μην καίνε οι συσκευές του σπιτιού σου

ισωσ σε ενδιαφερουν

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Δώσε προσοχή στις ενεργειακές ετικέτες. Μάθε να τις «διαβάζεις»!
Η ενεργειακή σήμανση των οικιακών συσκευών παρέχει στους καταναλωτές, κατά τρόπο απλό και κατανοητό, ακριβείς, αναγνωρίσιμες και συγκρίσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας, τις επιδόσεις και άλλα ουσιώδη χαρακτηριστικά (όπως για παράδειγμα η χωρητικότητα, η κατανάλωση νερού κ.α.), των προϊόντων οικιακής χρήσης. Ουσιαστικά συνιστά το σύμβουλο των καταναλωτών στην επιλογή εκείνου του προϊόντος με το χαμηλότερο, συγκριτικά, κόστος λειτουργίας. Δεδομένου ότι ο χρόνος ζωής μιας οικιακής συσκευής είναι, κατά κανόνα, μεγαλύτερος από 10 έτη, το χαμηλό ετήσιο κόστος λειτουργίας της αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες επιλογής της.
Η ετικέτα κάθε προϊόντος περιλαμβάνει, κατά κανόνα, επτά (7) τάξεις ενεργειακής απόδοσης, που ανάλογα με το είδος του προϊόντος κλιμακώνονται από το G (κόκκινο χρώμα που αφορά προϊόν χαμηλής απόδοσης) έως το Α+++ (σκούρο πράσινο χρώμα που υποδηλώνει ιδιαίτερα αποδοτικό προϊόν). Η σήμανση κάθε προϊόντος γίνεται με έγχρωμο βέλος η αιχμή του οποίου είναι απέναντι από την αντίστοιχη τάξη ενεργειακής απόδοσής του.

Οργάνωσε τις ηλεκτρικές συσκευές σου και δες το λογαριασμό του ρεύματος να πέφτει κατακόρυφα
Ακολουθώντας απλές καθημερινές συμβουλές για τη σωστή χρήση, συντήρηση και λειτουργία των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, ένας καταναλωτής μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στο νοικοκυριό του κατά 15-20% τουλάχιστον. Κάθε συσκευή, άλλωστε, κρύβει τα δικά της «μυστικά» χρήσης, προκειμένου να μειώσει την κατανάλωσή της σε ενέργεια.

Ψυκτικές συσκευές (ψυγεία, καταψύκτες, ψυγειοκαταψύκτες)
– τοποθέτηση της συσκευής σε κατάλληλο σημείο της κουζίνας, μακριά από πηγές θερμότητας (π.χ. φούρνο ή θερμαντικά σώματα), καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30%.
– τοποθέτηση της πλάτης της συσκευής σε απόσταση 5-10 εκ. από τον τοίχο.
– τακτικό ξεσκόνισμα των σωληνώσεων (πλέγμα) στη πίσω πλευρά της συσκευής.
– ελαχιστοποίηση του άσκοπου ανοίγματος της πόρτας.
– τακτική απόψυξη στις συσκευές που δε διαθέτουν λειτουργία αυτόματης απόψυξης, καθώς πάχος πάγου 5 χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 30%.
– αποφυγή τοποθέτησης ζεστών φαγητών στο θάλαμο ψύξης.
– σωστή ρύθμιση του θερμοστάτη προκειμένου να αποφεύγεται η υπερβολική ψύξη.
– περιοδική αλλαγή του λάστιχου της πόρτας.
– κατά περιόδους μεγάλης απουσίας η συσκευή θα πρέπει βγαίνει από την πρίζα.

Πλυντήρια ρούχων/πιάτων
– σωστή εγκατάσταση και συντήρηση.
– χρήση κατάλληλου προγράμματος (όχι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες).
– χρήση απορρυπαντικών μέγιστης αποδοτικότητας σε χαμηλές θερμοκρασίες.
– χρήση με πλήρες φορτίο.
– διατήρηση του φίλτρου σε καθαρή κατάσταση και έλεγχος του σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.

Ηλεκτρικές κουζίνες/φούρνοι
– χρήση σκευών τις διαμέτρου με τις εστίες τις κουζίνας, για μικρότερες απώλειες θερμότητας.
– όχι στη χρήση μεγαλύτερης ποσότητας νερού για βράσιμο από αυτήν που πραγματικά χρειάζεται.
– κλείσιμο τις εστίας ή του φούρνου τις κουζίνας λίγο πριν να τελειώσει το μαγείρεμα για την πλήρη εκμετάλλευση τις παραγόμενης θερμότητας.
– χρήση χυτρών ταχύτητας προκειμένου να εξοικονομηθεί ηλεκτρική ενέργεια (έως 60%) και χρόνος (έως 80%).
– ελαχιστοποίηση του άσκοπου ανοίγματος τις πόρτας του φούρνου για μικρότερες απώλειες θερμότητας.
– χρήση ζεστού αέρα στον φούρνο αντί για προθέρμανση.

Απ` όσα πληρώνεις για το σπίτι, πάνω απ τα μισά φεύγουν στις ηλεκτρικές συσκευές

Οι καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές καίνε 40% λιγότερο από τις παλιές!
Ψυγειοκαταψύκτες
Η λειτουργία ενός ψυγειοκαταψύκτη ενεργειακής τάξης Α+++ εξοικονομεί περίπου 60% ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με μία συσκευή ενεργειακής τάξης Α ίδιου μεγέθους και άλλων χαρακτηριστικών. Επιπλέον, η λειτουργία ενός ψυγειοκαταψύκτη ενεργειακής τάξης Α+++ εξοικονομεί περίπου 80% ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με μία παλαιότερη συσκευή ενεργειακής τάξης D ίδιου μεγέθους και άλλων χαρακτηριστικών.
Πλυντήρια ρούχων
Η λειτουργία ενός πλυντηρίου ρούχων ενεργειακής τάξης A+++ εξοικονομεί περίπου 32% ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με μία συσκευή ενεργειακής τάξης Α ίδιου μεγέθους και άλλων χαρακτηριστικών.
Πλυντήρια πιάτων
Η λειτουργία ενός πλυντηρίου πιάτων ενεργειακής τάξης A+++ εξοικονομεί περίπου 30% ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με μία συσκευή ενεργειακής τάξης Α ίδιου μεγέθους και άλλων χαρακτηριστικών.
Ηλεκτρικοί φούρνοι
Η λειτουργία ενός ηλεκτρικού φούρνου ενεργειακής τάξης A εξοικονομεί περίπου 43% ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με μία συσκευή ενεργειακής τάξης D ίδιου μεγέθους και άλλων χαρακτηριστικών.

Απ όσα πληρώνεις για το σπίτι, πάνω απ τα μισά φεύγουν στις ηλεκτρικές συσκευές!
Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά είναι σημαντική ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι το 67,3% της ενέργειας που καταναλώνεται οφείλεται στις βασικές οικιακές συσκευές που όλοι χρησιμοποιούμε.

Με την οικονομική κρίση που διανύει η χώρα, τα περισσότερα νοικοκυριά προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, εξοικονομώντας χρήματα για να καλύψουν και άλλες καθημερινές ανάγκες του νοικοκυριού.

Η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ένα νοικοκυριό μπορεί να μειωθεί με διάφορους τρόπους, όπως:
– τη σωστή χρήση και συντήρηση των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
– τη λειτουργία των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε περιόδους με μειωμένο κόστος ενέργειας (π.χ. κατά τις νυχτερινές ώρες)
– τη αντικατάσταση παλαιών ή/και ενεργοβόρων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών με νέες ενεργειακά πιο αποδοτικές.

Ο τελευταίος τρόπος αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική τα τελευταία χρόνια, καθώς οι λευκές συσκευές που ανήκουν στις υψηλότερες ενεργειακές κλάσεις μπορούν να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης του κόστους χρήσης – και, επομένως, στο κόστος του λογαριασμού του ηλεκτρικού. Κάποιες από τις πλέον αποδοτικές λευκές συσκευές αυτής της κατηγορίας μπορούν να εξασφαλίσουν μείωση της κατανάλωσης έως και 80%!

Αυτό σημαίνει ότι η αντικατάσταση της παλιάς συσκευής μας με μια νέα, υψηλότερης ενεργειακής κλάσης, μπορεί να αποδειχθεί συμφέρουσα οικονομική επιλογή με το κόστος αγοράς να αποσβένεται, σε βάθος χρόνου από την εξοικονόμηση. Και αυτό γιατί, όπως θα δείτε και στα στοιχεία που ακολουθούν το κόστος λειτουργίας μιας ηλεκτρικής οικιακής συσκευής, εξαρτάται άμεσα από την ενεργειακή αποδοτικότητά της.

Φυσικά, ακόμη και οι συγκεκριμένες συσκευές απαιτούν σωστή συντήρηση και χρήση, προκειμένου να αποδώσουν τα μέγιστα, διατηρώντας παράλληλα σε χαμηλά επίπεδα την κατανάλωση ρεύματος.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Κομισιόν: 8 προειδοποιήσεις και μια παραπομπή στο Δικαστήριο ΕΕ για την Κύπρο

Οκτώ προειδοποιητικές επιστολές, μία (1) αιτιολογημένη γνώμη και μία (1) παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε η Κομισιόν στο πλαίσιο των μηνιαίων αποφάσεων διαδικασιών...

Οι κροκόδειλοι μένουν ίδιοι από την εποχή των δεινοσαύρων

Αν κανείς συγκρίνει έναν σύγχρονο κροκόδειλο με έναν κροκόδειλο της Ιουρασικής περιόδου, διαπιστώνει ότι η μορφή του δεν έχει αλλάξει πολύ. Κι όμως, στην...

Οι σκύλοι φαίνεται να μυρίζουν με μεγάλη ακρίβεια τους ανθρώπους με κορονοϊό

Η μύτη των σκύλων πάλι έχει κάνει το «θαύμα» της, καθώς φαίνεται από μικρές έως τώρα δοκιμές ότι οι «καλύτεροι φίλοι» του ανθρώπου έχουν...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613