Η ζωή στις τροπικές θάλασσες έχει μειωθεί κατά 50% μεταξύ 1970-2010

ισωσ σε ενδιαφερουν

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στις τροπικές θάλασσες γεγονός που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Τα οικοσυστήματα των θαλασσών στις τροπικές περιοχές υποφέρουν τις τελευταίες δεκαετίες τόσο από την εντατική αλιεία όσο και από την μόλυνση του περιβάλλοντος. Πρόσφατα εντοπίστηκε η ύπαρξη μιας μεγάλης «χωματερής» στην Καραϊβική. Μιας περιοχής όπου έχει σχηματιστεί ένα πελώριο «δίχτυ» σκουπιδιών που έχει εξαφανίσει κυριολεκτικά το νερό και τίποτε δεν μπορεί να τα διαπεράσει.

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει έναν ακόμη αθέατο μέχρι σήμερα εχθρό των τροπικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Πρόκειται για τις κλιματικές αλλαγές ο ρόλος των οποίων σε αυτές τις περιοχές είχε προφανώς υποτιμηθεί. Ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) αναφέρουν ότι ο συνολικός αριθμός των ειδών που ζουν στις τροπικές θάλασσες σε όλο τον πλανήτη έχει μειωθεί κατά 50% στο χρονικό διάστημα 1970-2010.

Με τις κλιματικές αλλαγές να έχουν ενταθεί την τελευταία δεκαετία το ποσοστό αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει αυξηθεί περαιτέρω. Η νέα έρευνα συσχετίζει άμεσα την δραματική μείωση του πληθυσμού των θαλάσσιων ειδών στις τροπικές θάλασσες με την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

«Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν την κατανομή της βιοποικιλότητας στα θαλάσσια είδη» αναφέρει η Τσχάγια Τσοντχάρι, βιογεωγράφος του Πανεπιστημίου Γκαίτε στη Φρανκφούρτη εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από περίπου 49 χιλιάδες θαλάσσια είδη (ψάρια, μαλάκια, κοράλλια, πτηνά κ.α.) από την δεκαετία του 1950 και διαπίστωσαν ότι από τη δεκαετία του 1970 ξεκίνησε μια αδιάκοπη μείωση των πληθυσμών τους.

Εκείνα που φαίνεται ότι αντέχουν είναι είδη που μπορούν να μεταναστεύουν σε άλλες περιοχές που η θερμοκρασία και το περιβάλλον είναι πιο φιλικό για αυτά. Για οργανισμούς όμως όπως τα κοράλλια που δεν μπορούν να μετακινηθούν οι κλιματικές αλλαγές έχουν δραματικές επιπτώσεις και τα απειλούν με εξαφάνιση.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Μελισσάκι: Το σπάνιο και πανέμορφο κυπριακό λουλούδι (εικόνες)

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει καθιερώσει την προβολή ενός σπάνιου φυτού του τόπου μας κάθε μήνα, με στόχο τη γνωριμία του...

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Υιοθετήστε ένα αδέσποτο!

Η παγκόσμια ημέρα ζώων δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά προβληματισμού. Χιλιάδες οι ασυνείδητοι και στην πατρίδα μας, οι οποίοι εγκαταλείπουν τα ζώα, αδιαφορώντας για...

Βρετανία : Ανοίγει την πρώτη «οικολογική εκκλησία»

Μια μεσαιωνική εκκλησία στη Βρετανία θα υποδεχθεί πιστούς ξανά έπειτα από 50 χρόνια, ως η πρώτη πλήρως «οικολογική εκκλησία», όπου οι λειτουργίες θα είναι...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613