Τρέχει να προλάβει μετά από αμέλεια τεσσάρων χρόνων η κυβέρνηση
Η τραγική διαχείριση του ΧΥΤΥ Κόσιης από πλευράς κυβέρνησης έρχεται τώρα να “δαγκώσει”, αφού το πολύ σε έξι μήνες ο χώρος θα έχει ξεχειλίσει από σκουπίδια. Η κυβέρνηση τρέχει τώρα να προλάβει ανακοινώνοντας διαγωνισμό επέκτασης της μονάδας με συνοπτικές διαδικασίες, με τον αρμόδιο υπουργό να ομολογεί ότι η διάρκεια ζωής του υφιστάμενου κυττάρου είναι μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο!
Πρόκειται για τραγικό αποτέλεσμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να μεριμνήσει για την αναβάθμιση της μονάδας ούτως ώστε να είναι σε θέση να απορροφά και τα σκύβαλα της επαρχίας Λευκωσίας, τα οποία μεταφέρονται στην Κόσιη από το 2018, μετά το κλείσιμο του Κοτσιάτη. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος γνώριζε από την αρχή ότι το υφιστάμενο κύτταρο έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα και μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2021 απαντούσε σε σχετικό δημοσίευμα ότι ο χρόνος που απέμενε ήταν αρκετός για να προχωρήσουν οι αναβαθμίσεις της μονάδας. Παρ’ όλα αυτά, την περασμένη Δευτέρα 18 Απριλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε εσπευσμένα την προκήρυξη διαγωνισμού με συνοπτικές διαδικασίες για δημιουργία νέου κυττάρου. Χθες ο Κώστας Καδής δήλωσε ότι η προκήρυξη θα γίνει τον Μάιο και οι προσφοροδότες θα έχουν διορία 15 ημερών για υποβολή προσφορών, ενδεικτικό του ότι έχει επικρατήσει πανικός στην κυβέρνηση που βρίσκεται προ του φάσματος να μην έχει πού να κατευθύνει τα σκύβαλα ελέω δικής της αμέλειας.
Επίσης, χαρακτηριστικό της αμέλειας είναι το γεγονός ότι εκείνο που προωθείται εσπευσμένα τώρα, είναι η επέκταση των δυνατοτήτων ταφής των σκουπιδιών χωρίς διαλογή και επεξεργασία, κάτι που επιτείνει την ανησυχία ότι στην πραγματικότητα εκείνο που δημιουργείται στο ΧΥΤΥ Κόσιης είναι ένας νέος Κοτσιάτης.
Μέχρι σήμερα, η ποσότητα των οικιακών αποβλήτων που έχει ταφεί στο ΧΥΤΥ Κόσιης χωρίς διαλογή και επεξεργασία ξεπερνά τις 200 χιλιάδες τόνους, αποτέλεσμα της αδυναμίας της μονάδας να διαχειριστεί τις ποσότητες μετά την προσθήκη της Λευκωσίας.
Το εργοστάσιο έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 190 χιλιάδων τόνων αποβλήτων ετησίως. Οι επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου παράγουν περίπου 120 χιλιάδες τόνους το χρόνο, ενώ η Λευκωσία παράγει 140 χιλιάδες τόνους. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 70 χιλιάδες τόνοι ετησίως είναι εκτός των δυνατοτήτων διαλογής και επεξεργασίας του εργοστασίου και καταλήγουν απευθείας για ταφή.
Το πρόβλημα τέθηκε υπόψιν της κυβέρνησης εγκαίρως με επιστολές από τη διεύθυνση του ΧΥΤΥ που ζήτησε ενημέρωση και καθοδήγηση. Το αρμόδιο υπουργείο όμως περιοριζόταν στην απάντηση ότι βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης/αναθεώρησης της Εθνικής Στρατηγικής Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2022-2028. Τα σκουπίδια όμως στο μεταξύ συνέχισαν να στοιβάζονται, με την κυβέρνηση να τρέχει τώρα να συμμαζέψει την κατάσταση…
Τάσος Περδίος