Βρετανία : Ανοίγει την πρώτη «οικολογική εκκλησία»

ισωσ σε ενδιαφερουν

Μια μεσαιωνική εκκλησία στη Βρετανία θα υποδεχθεί πιστούς ξανά έπειτα από 50 χρόνια, ως η πρώτη πλήρως «οικολογική εκκλησία», όπου οι λειτουργίες θα είναι επικεντρωμένες στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Ο ναός St Mary-at-Lambeth, λίγα μέτρα από το παλάτι του Λάμπεθ, την επίσημη κατοικία του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι στο Λονδίνο, δεν έχει χρησιμοποιηθεί για θρησκευτικούς σκοπούς από το 1972.

Εκκλησία χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο το 1062, ενώ η σημερινή δομή του ναού χρονολογείται στο 1337. Ο ναύαρχος Γουίλιαμ Μπλάι, κυβερνήτης του ιστιοφόρου του βασιλικού ναυτικού «Bounty» είναι θαμμένος εκεί.

«Κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
Στον ναό στεγάζεται το Garden Museum από το 1977. Τώρα, εκτός των ωρών λειτουργίας των μουσείων, ο ναός θα υποδέχεται το εκκλησίασμα, για λειτουργίες και εκδηλώσεις που θα είναι επικεντρωμένες στην «κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο όρος «οικολογική εκκλησία» ήδη χρησιμοποιείται εντός της Εκκλησίας της Αγγλίας, για ναούς που χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια και μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμά τους. Εκτιμάται όμως ότι αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που το εκκλησίασμα θα επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικά ζητήματα, στο πλαίσιο της θρησκευτικής λατρείας.

Το εκκλησίασμα θα συγκροτηθεί από ντόπιους στην περιοχή του Λάμπεθ, που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Μεγαλύτερες εκδηλώσεις μπορεί να γίνονται περιστασιακά εντός του κεντρικού κλίτους του ναού, αλλά εκτός των ωρών λειτουργίας του μουσείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Garden Museum είναι το μοναδικό του είδους του στον κόσμο και δαπάνησε εκατομμύρια για την αναστήλωση του ναού, όταν σταμάτησε να χρησιμοποιείται για θρησκευτικούς σκοπούς.

Κηρύγματα με περιβαλλοντικά ζητήματα
Επίσης υπάρχουν σχέδια για λειτουργίες τα κυριακάτικα βράδια, στις οποίες οι προσευχές και τα κηρύγματα θα αφορούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ στο πλάνο είναι και να προσκαλούνται επιχειρηματικά στελέχη και θρησκευτικοί ηγέτες για ομιλίες για τα ίδια θέματα.

Η αγγελία για τον νέο ιερέα της «St Mary’s Eco Church» αναφέρει: «Με την ανθρώπινη δραστηριότητα να έχει αντίκτυπο στον κόσμο και ιδιαίτερα με την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά νου, αναζητούμε έναν πρωτοπόρο που θα βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια νέα εκκλησία, με ιδιαίτερη εστίαση σε περιβαλλοντικά ζητήματα και το πέμπτο σημείο της αποστολής και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Η Εκκλησία της Αγγλίας τηρεί πέντε «σημεία αποστολής». Το πέμπτο, που προστέθηκε το 1990, καλεί τους Χριστιανούς να «προστατεύσουν την ακεραιότητα της δημιουργίας και να διατηρήσουν και να ανανεώσουν τη ζωή στη Γη».

πηγηin.gr

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Με ποια συντροφιά κοιμόμαστε καλύτερα

Οι σκύλοι σύμφωνα με τους ερευνητές από το αμερικάνικό Canisius College είναι η καλύτερη επιλογή συντροφιάς με σκοπό την ξεκούραση και τον ποιοτικό ύπνο,...

«Ψάρι αλιγάτορας» ανασύρθηκε από φράγμα στο Κιόνελι

Εντύπωση προκάλεσε ο εντοπισμός ενός «ψαριού αλιγάτορα» στο φράγμα Κιονελίου στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με το Cyprus Wildlife Research Institute, το περίεργο ψάρι, που βρέθηκε νεκρό,...

Τα οφέλη από την ευημερία των ζώων

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια τόνοι κρέατος παράγονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη με σκοπό την ανθρώπινη κατανάλωση. Τα ζώα πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα με το...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613