Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στην 8η Σύνοδο για τη Διατήρηση των Κητωδών της Μαύρης Θάλασσας

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στην 8η Σύνοδο για τη Διατήρηση των Κητωδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της συνεχόμενης περιοχής του Ατλαντικού (ACCOBAMS ), που πραγματοποιήθηκε στο Saint Julian΄s της Μάλτας από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στο επίκεντρο της Συνόδου ήταν η εκλογή για την περίοδο 2023 έως 2025 νέου Προεδρείου, το οποίο αποτελείται από τη Μάλτα (προεδρία), τη Βουλγαρία, τον Λίβανο, το Μαυροβούνιο και την Πορτογαλία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη Διατήρηση των Κητωδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της συνεχόμενης περιοχής του Ατλαντικού, θα εφαρμοστεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εργασίας για τα επόμενα 3 χρόνια. Στοχεύει, στην ενίσχυση των δράσεων για αντιμετώπιση των πολλών απειλών για τα κητώδη, όπως ο υποβρύχιος θόρυβος, τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα κητωδών σε αλιευτικά εργαλεία, συγκρούσεις με πλοία και οι εκβρασμοί κητωδών.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, τονίστηκε πως ότι οι μακροπρόθεσμες εκστρατείες παρακολούθησης κητωδών σε περιφερειακή κλίμακα αποτελούν προτεραιότητα για την ACCOBAMS, με βάση την πρωτοφανή διεθνή εκστρατεία παρακολούθησης δελφινιών και φαλαινών στην περιοχή ACCOBAMS (ACCOBAMS SURVEY INITIATIVE – ASI).

Τα Μέρη του ACCOBAMS υιοθέτησαν μια στρατηγική επικοινωνίας ως κεντρικό εργαλείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, προκειμένου να διαδοθεί η γνώση και να ενθαρρύνουν δράσεις με στόχο τη προστασία των κητωδών, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ