Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο «απειλεί» νησί στον Νότιο Ατλαντικό

Στο νησί της Νότιας Γεωργίας, στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, πλησιάζει το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, γνωστό ως «A68a», έχοντας τη δυνατότητα να πλήξει το οικοσύστημα του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών.

 

Το παγόβουνο «A68a» -το οποίο η NASA εκτιμά ότι έχει περίπου το μέγεθος του Ντέλαγουερ, δηλαδή όσο η Αττική και η Βοιωτία μαζί- αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα της Ανταρκτικής το 2017 και κατευθύνεται προς τη νήσο της Νότιας Γεωργίας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

 

Η συστάδα νησιών αποτελεί υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου 800 μίλια νοτιοανατολικά των Νήσων Φώκλαντ. Ενώ στην περιοχή υπάρχουν βάσεις για επιστημονική έρευνα, θεωρείται αφιλόξενο περιβάλλον και δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι.

Αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά το παγόβουνο με τη βοήθεια της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Βρετανίας, η οποία διεξήγαγε αποστολή αναγνώρισης, τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο.

 

Επί του παρόντος, το παγόβουνο απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα από την περιοχή, σύμφωνα με το BBC. Εάν προσκρούσει στο νησί της Νότιας Γεωργίας, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να απειλήσει το οικοσύστημα άγριας ζωής. Ένας μεγάλος αριθμός από φάλαινες, φώκιες και πιγκουίνους τρέφονται στις ακτές της Νότιας Γεωργίας.

«Τα οικοσυστήματα μπορούν και θα ανακάμψουν φυσικά, αλλά υπάρχει κίνδυνος αν κολλήσει το παγόβουνο, να μείνει εκεί για 10 χρόνια. Ένα παγόβουνο έχει τεράστιες συνέπειες ως προς το πού μπορούν να τραφούν τα ζώα», δήλωσε ο καθηγητής Τζάρεντ Τάρλινγκ.

Με βάση τα ρεύματα του νερού και τις καιρικές συνθήκες, το παγόβουνο εκτιμάται πως μπορεί να πλήξει την περιοχή αυτόν το μήνα, σύμφωνα με το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ