Στον πάτο η πράσινη ενέργεια

ισωσ σε ενδιαφερουν

Χαμηλή είναι η συμμετοχή της «πράσινης» ενέργειας στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κύπρο, την ώρα μάλιστα, που ενισχύονται οι απαιτήσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει η Κύπρος για να υλοποιήσει τους ευρωπαϊκούς της στόχους στο μέλλον.

Στοιχεία που εξασφάλισε η StockWatch από το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, καταδεικνύουν ότι η ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κυμαίνεται γύρω στο 11-12%, σε αντίθεση με την παραγωγή από συμβατές μονάδες που ανέρχεται γύρω στο 88%.

Σημειώνεται ότι η δέσμευση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, μέχρι το 2020, αντιστοιχούσε στο 13% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο στόχος για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας αυξάνεται μέχρι και στο 40% ως το 2025, στο πλαίσιο του φιλόδοξου εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και κλιματική ουδετερότητα της ΕΕ ως το 2050.

Μεγάλο κονδύλι για στροφή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα υλοποιηθεί με τη στήριξη του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε ότι αφορά τα φωτοβολταϊκά πάρκα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 260 MW, τα 120 MW προέρχονται από φωτοβολταϊκά  πάρκα με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη από 0,5 MW.

Ταυτόχρονα, στην παραγωγή ενέργειας έχουν μπει δυναμικά και τα οικιακά φωτοβολταϊκά τα τελευταία χρόνια, τα οποία κατέχουν μεγάλο μέρος της πίτας της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Πτερόσαυρος «δράκος» ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία

Μπορεί να μην υπήρξαν ποτέ στον πλανήτη μας δράκοι παρόμοιους με αυτούς που αναφέρονται στην μυθολογία διαφόρων λαών ή με αυτούς που εμφανίζονται σε...

Δεκάδες κροκόδειλοι το έσκασαν από φάρμα εκτροφής

Ένας άγνωστος αριθμός μικρών κροκοδείλων του Νείλου δραπέτευσε από ένα αγρόκτημα αναπαραγωγής στην επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής. Έχουν πιαστεί 26 ερπετά, αλλά...

20+1 Γύπες στους ουρανούς της Κύπρου

Η προσθήκη ενός ακόμη Γύπα σε έναν τόσο μειωμένο πληθυσμό όπως αυτόν της Κύπρου μόνο καλά νέα μπορεί να σημαίνει για την επιβίωση του...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613