Tα βιοδιασπώμενα είναι ίσως η απάντηση στη μείωση της ρύπανσης

Το Γαλλικό Πρακτορείο φιλοξενεί την Πέμπτη εκτενές ρεπορτάζ για τη χρήση των βιοδιασπώμενων πλαστικών συσκευασιών και καταπόσο αυτές είναι πράγματι η απάντηση στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης πλαστικής ρύπανσης στον πλανήτη.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο πλαστικό σε οποιαδήποτε μορφή, αλλά ορισμένοι λένε ότι τα πλαστικά είναι εδώ για να μείνουν και ότι τα βιοδιασπώμενα είναι ίσως η απάντηση.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι εν μέσω σύγχυσης σχετικά με το τι είναι ή όχι βιοδιασπώμενο και ελλείψει κατάλληλων εγκαταστάσεων απόρριψης, ορισμένοι φοβούνται ότι αυτές οι «μαγικές» λύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω περιβαλλοντική καταστροφή και ακόμη και να ενθαρρύνουν την πιο σπάταλη κατανάλωση.

«Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι συνεισφέρουν στην προστασία του πλανήτη ενώ αγοράζουν αυτά τα προϊόντα, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Gaelle Haut, συντονιστής στο Surfrider Foundation Europe.

Σύμφωνα με την ίδια, τα συνθετικά πετροχημικά πλαστικά μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια.

Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά γενικά διασπώνται πιο γρήγορα, αλλά πρέπει να απορρίπτονται σωστά, είτε πρόκειται για βιομηχανική εγκατάσταση κομποστοποίησης, είτε για οικιακό κομπόστ, εξήγησε στο Πρακτορείο η Haut.

Επισημαίνει όμως ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιες εγκαταστάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι τα βιοαποδομήσιμα πλαστικά καταλήγουν γενικά σε κέντρα ανακύκλωσης ή χωματερές, ή ακόμη χειρότερα, στο περιβάλλον.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ευρώπη μέχρι την Κίνα, τα ράφια των σούπερ μάρκετ γεμίζουν όλο και περισσότερο με είδη συσκευασμένα με «βιοπλαστικά» ή «βιοδιασπώμενα», «λιπασματοποιήσιμα» ή «βιώσιμα» πλαστικά.

Ορισμένες εταιρείες μάλιστα ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει βρώσιμα πλαστικά. Η εταιρεία Bacardi ανακοίνωσε ότι το βιοδιασπώμενο μπουκάλι της για οινοπνευματώδη ποτά θα βγει στα ράφια φέτος. Ο κολοσσός της ζαχαροπλαστικής Mars-Wrigley ανακοίνωσε την κυκλοφορία βιοδιασπώμενων συσκευασιών Skittles, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης στα τέλη του περασμένου έτους, η νεοφυής εταιρεία Cove από την Καλιφόρνια κυκλοφόρησε, όπως είπε, το πρώτο βιοδιασπώμενο πλαστικό μπουκάλι νερού στον κόσμο.

Καμία όμως από τις εταιρείες αυτές δεν απάντησε στα αιτήματα του Γαλλικού Πρακτορείο για συνεντεύξεις.

«Υπάρχει μεγάλη σύγχυση στην αγορά», δήλωσε ο Philippe Dewolfs, επιχειρησιακός διευθυντής στο TUEV Austria, έναν από τους κορυφαίους οργανισμούς πιστοποίησης στον κόσμο για βιοαποδομήσιμα πλαστικά, ο οποίος πληρώνεται από εταιρείες για την αξιολόγηση υλικών. Αντίθετα, τα πλαστικά με βιολογική βάση δεν είναι απαραίτητα κομποστοποιήσιμα ή βιοδιασπώμενα, είπε.

Αυτά τα πλαστικά περιέχουν τουλάχιστον κάποια πρώτη ύλη βιομάζας όπως καλαμπόκι, άμυλο πατάτας, πολτός ξύλου ή ζαχαροκάλαμο, αλλά μπορεί επίσης να περιέχουν υλικά που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα.

Αντίθετα, τα βιοαποδομήσιμα πλαστικά μπορεί να μην περιέχουν βιομάζα, αλλά είναι σχεδιασμένα να διασπώνται σε CO2, νερό και βιομάζα, συνήθως σε βιομηχανική ή οικιακή εγκατάσταση κομποστοποίησης.

Τα κομποστοποιήσιμα αντικείμενα μπορούν είτε να διασπαστούν σε βιομηχανικό, είτε σε οικιακό λίπασμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βιοδιασπαστούν σε χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά εξαρτάται από την υγρασία, τους μικροοργανισμούς και τη σύνθεση του προϊόντος.

Τον Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες για τις συσκευασίες για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων και επίσης διευκρίνισε τους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των πλαστικών που παρουσιάζονται ως φιλικά προς το περιβάλλον.

Ειδικοί επισημαίνουν τον κίνδυνο πολλοί καταναλωτές να στραφούν προς την υπερκατανάλωση βιοδιασπώμενων πλαστικών προϊόντων, πιστεύοντας ότι είναι λιγότερο ρυπογόνα.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ