Η «πιο άσχημη ορχιδέα στον κόσμο» ανάμεσα στα φυτά που ανακαλύφθηκαν φέτος

ισωσ σε ενδιαφερουν

Η «πιο άσχημη ορχιδέα στον κόσμο», ένα μανιτάρι που ανακαλύφθηκε στο αεροδρόμιο Χίθροου και ένας αλλόκοτος θάμνος είναι στην κορυφή της λίστας με τα νέα είδη, που κατάρτισαν οι επιστήμονες των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων του Kew, στο Λονδίνο και οι συνεργάτες τους από όλο τον κόσμο.

 

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα 156 νέα φυτά και μύκητες της λίστας τονίζουν την εκπληκτική ποικιλία ειδών που απομένουν να ανακαλυφθούν, τα οποία ενδεχομένως να παρέχουν δυνατότητες για νέες καλλιέργειες, φάρμακα, αλλά πιθανώς να γίνουν η νέα «αδυναμία» των κηπουρών.

 

Το ένα τρίτο των νέων ειδών είναι ορχιδέες, αλλά το ένα από αυτά ακυρώνει τη φήμη του είδους για την υπέροχη ομορφιά του. Σύμφωνα με τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους, πρόκειται για την «πιο άσχημη ορχιδέα στον κόσμο». Το εν λόγω φυτό, το Gastrodia agnicellus, εντοπίστηκε σε εθνικό πάρκο στη Μαδαγασκάρη και τα άνθη του είναι καφέ, σαρκώδη και αποκρουστικά, και πιθανόν θα επικονιαστούν από μύγες.

 

 

 

Η ορχιδέα παραμένει κάτω από το έδαφος, στη βαθιά σκιά ενός υγρού δάσους τον περισσότερο καιρό και αναδύεται μόνο για να ανθίσει, αλλά έχει ένα «αξιοσημείωτο άρωμα σαν τριαντάφυλλου», ανέφεραν οι επιστήμονες.

 

«Σε μία δύσκολη χρονιά, είναι τόσο συναρπαστικό να βλέπεις τη βοτανολογία και τη μυκητολογία να συνεχίζουν, με μία μεγάλη λίστα απίστευτων νέων ειδών», δήλωσε ο Μάρτιν Τσικ, των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων. «Υπάρχουν κάποια εκπληκτικά νέα ευρήματα, κάθε ένα με τις δικές του μοναδικές ιδιότητες και δυνατότητες για την ανθρωπότητα», συμπλήρωσε.

 

Όμως, συνέχισε «δεν μπορούμε να υποβαθμίσουμε τη ζοφερή πραγματικότητα: με δύο στα πέντε φυτά να απειλούνται με εξαφάνιση, είναι μια κούρσα κόντρα στον χρόνο το να βρούμε, να ταυτοποιήσουμε, να κατονομάσουμε και να διατηρήσουμε φυτά προτού εξαφανιστούν».

πηγηlifo.gr

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Πράσινες συμβουλές φυσικής διαβίωσης

Πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι οι καθημερινές καταναλωτικές μας επιλογές επηρεάζουν το περιβάλλον που ζούμε; Τι κάνουμε όταν έρθει η στιγμή να επιλέξουμε; Σας...

Σύντομα «έξυπνες και πράσινες πόλεις» σε όλη την Κύπρο

Μπορεί η έρευνα και καινοτομία να δώσει λύσεις για τη καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και τη μείωση της ρύπανσης στις πόλεις; Η απάντηση δεν...

Aύξηση τοξικών κυανοβακτηρίων στο νερό πιθανότερο αίτιο για θνησιμότητα ψαριών στη λίμνη Αθαλάσσας

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καταλήγουν ότι το πιθανότερο αίτιο που προκάλεσε το φαινόμενο της θνησιμότητας ψαριών στη λίμνη Αθαλάσσας είναι...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613