Την εκμετάλλευση ενός χώρου φυσικής ομορφιάς και προστατευόμενης ως ενταγμένη στο δίκτυο ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, επιτρέπει η εγκατάλειψη τόσο του χώρου, όσο και των κτηρίων σε αυτό.
Πρόκειται για το χώρο του Κάβο Γκρέκο, όπου μέχρι πριν από λίγα χρόνια ανήκε στη Γαλλική Δημοκρατία, η οποία είχε εγκατεστημένο εκεί σταθμό αναμετάδοσης ραδιοφωνικών προγραμμάτων στη Μέση Ανατολή.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά πάρκα στην Κύπρο.
Η περιοχή ανήκε στο Τμήμα Δασών και εντός τεράστιας έκτασης, υπάρχει φάρος από το 1892, εγκαταστάσεις για φαροφύλακα και ένα κτίριο το οποίο ανέγειρε η γαλλική κυβέρνηση.
Το θέμα τέθηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η οποία αποφάσισε να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους, κυβερνητικές υπηρεσίες και Δήμο Αγίας Νάπας για να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε ότι γίνονται σκέψεις για να ανεγερθεί μουσείο βυθού, λόγω της μοναδικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας του βυθού της περιοχής.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος σημείωσε ότι ο φάρος, ο οποίος θα συνεχίσει να εκπέμπει φως για τους ναυτιλομένους μπορεί να γίνει μουσείο.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι πρέπει να τύχει ολιστικής διαχείρισης ο χώρος και να αναδειχθεί η κληρονομιά του τόπου μας.
Η υπεύθυνη για θέματα περιβάλλοντος στο Υπουργείο Παιδείας Αραβέλλα Ζαχαρίου ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη περιβαλλοντικών προγραμμάτων, για προώθηση της θαλάσσιας έρευνας καθώς και παρατηρητηρίων για μεταναστευτικά πουλιά. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να προηγηθεί επισταμένη μελέτη όλων των ενδεχόμενων επιλογών.