Αναδεικνύεται και αξιοποιείται ο ιστορικός Φάρος των Περβολιών

Στόχος να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους πολίτες και κέντρο πληροφόρησης για τη θάλασσα

 

Μνημόνιο συνεργασίας, με σκοπό την αξιοποίηση του ιστορικού Φάρου Περβολιών, υπέγραψαν το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), η Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) και το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών. Ο Ζαχαρίας Σιόκουρος, διευθυντής του Ινστιτούτου, αφού παρουσίασε το έργο, ανέφερε πως «το Ινστιτούτο θα αναλάβει το κόστος αποκατάστασης και αναβάθμισης του ιστορικού Φάρου Περβολιών, με στόχο να αποτελέσει ένα ενεργό σημείο αναφοράς για τους πολίτες μέσα από τη λειτουργία του σαν κέντρο πληροφόρησης για τη θάλασσα».

Πρόσθεσε ότι «στόχος είναι ο χώρος να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή, ώστε να αναδειχθεί περαιτέρω. Επιπλέον, εξωτερικά θα δημιουργηθεί ένα μικρό αμφιθέατρο ως χώρος εκδηλώσεων, ενώ με την αφαίρεση των περιφράξεων το κοινό θα έχει άμεση επαφή με το χώρο καθώς και απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα».

Σύμφωνα με τον κ. Σιόκουρο, ως ένας «Φάρος θαλάσσιας γνώσης», ο Φάρος Περβολιών «θα φιλοξενήσει εκθέματα που σχετίζονται με το βυθό και τη θάλασσα, αλλά κυρίως θα αξιοποιηθούν νέες υπερσύγχρονες τεχνολογίες πληροφόρησης, όπου οι επισκέπτες αλλά και τα σχολεία θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με το θαλάσσιο στοιχείο με ένα πιο διαδραστικό τρόπο».

Ο Δρ Αντώνης Στυλιανού, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ανέφερε ότι «οι φάροι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα βοηθήματα στη θαλάσσια ναυσιπλοΐα. Χρησιμοποιούμενοι από την αρχαιότητα, η πρώτη ενδεχομένως αναφορά σε φωτοβόλο ναυτιλιακό βοήθημα απαντάται στα ομηρικά έπη, ενώ ο περίφημος φάρος της Αλεξάνδρειας που συγκαταλέγεται στα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Σώστρατο».

O Φάρος στο Κάβο Κίτι, είπε, «χτίστηκε γύρω στο 1860, ενώ το 1891 ενσωματώθηκε στο οικοδόμημα η οικία του φαροφύλακα, ενώ στη συνέχεια το 1901 ο Φάρος ανοικοδομήθηκε εκ νέου με κόστος 117 στερλινών. Αποτελεί έναν από τους πρώτους φάρους που κατασκευάστηκαν στην Κύπρο και είναι πετρόχτιστος σε σχήμα οκταγώνου», ανέφερε και σημείωσε πως «τεχνικά ο φάρος είναι τύπου αναλαμπής λευκού φωτός κάθε 15 δευτερόλεπτα, με ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας στα 20 μέτρα και εμβέλεια φωτός στα 13 ναυτικά μίλια».

Ο Ντίνος Λευκαρίτης, πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, ανέφερε ότι «με τον προτεινόμενο σχεδιασμό τα οφέλη θα είναι πολύπλευρα όχι μόνο για την εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα, αλλά και για την τουριστική βιομηχανία».

Στο δικό του χαιρετισμό ο κοινοτάρχης Περβολιών, Κώστας Τσίγκης, εξέφρασε «την ικανοποίηση και χαρά του Κοινοτικού Συμβουλίου, γιατί ακόμα ένας στόχος μας άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών εδώ και κάποια χρόνια άρχισε την αναβάθμιση της περιοχής του Φάρου με στόχο να γίνει πόλος έλξης για Κύπριους και ξένους επισκέπτες. Με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, κατέληξε, έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να γίνει η περιοχή του Φάρου σημείο αναφοράς αλλά και ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή και όχι μόνο».

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ