Αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, παγκοσμίως, από την καύση ορυκτών καυσίμων αναμένεται να αυξηθούν μόλις κατά 1% φέτος, παρά τις ανησυχίες για επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), εν μέσω της ραγδαίας ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο ΙΕΑ αναμένει ότι το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται για ενέργεια από την καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα θα ανέλθει σε 33,8 δισεκατομμύρια τόνους το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση πέραν των 300 εκατομμυρίων τόνων σε σχέση με το 2021. Ωστόσο αυτή η αύξηση είναι πολύ μικρότερη από την αύξηση κατά 2 δισεκατομμύρια τόνους που καταγράφηκε το 2021, καθώς οι χώρες στράφηκαν στα ορυκτά καύσιμα για να ενισχύσουν την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της Covid-19, υπογραμμίζει ο διεθνής οργανισμός.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειωθούν στο 50% μέχρι το 2030, για να διατηρήσουν εφικτούς τους στόχους για τη θερμοκρασία του πλανήτη που περιλαμβάνονται στη Συμφωνία του Παρισιού -ουσιαστικά μια πτώση περίπου 8% κάθε έτος στη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας.

Η σχετικά μικρή αύξηση των εκπομπών άνθρακα είχε αντισταθμιστεί από την ευρεία ανάπτυξη της τεχνολογίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων (EVs), και αυτό έχει αποτρέψει μια αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο τόνους κατά το 2022.

«Τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι η ηλιακή ενέργεια και ο άνεμος καλύπτουν μεγάλο μέρος του κενού, με την αύξηση του άνθρακα να φαίνεται σχετικά μικρή και προσωρινή», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.«Αυτό σημαίνει ότι οι εκπομπές CO2 αυξάνονται πολύ λιγότερο φέτος από ό,τι ανησυχούσαν ορισμένοι άνθρωποι και ότι οι ενέργειες από τις κυβερνήσεις οδηγούν σε πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές στην ενεργειακή οικονομία». Η ανάλυση του IEA έδειξε ότι η ηλιακή και η αιολική δυναμικότητα αυξήθηκε πέραν των 700 τεραβατώρων το 2022, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ιστορικά ετήσια αύξηση.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ