Second hand ρούχα: Μια οικολογική καταναλωτική συμπεριφορά

Second hand, στα ελληνικά ρούχα από δεύτερο χέρι, είναι τα ρούχα που δεν πωλούνται κανονικά από τις εταιρείες παραγωγής τους. Κάποια ρούχα από δεύτερο χέρι προέρχονται από άτομα που δεν τα χρησιμοποιούν πλέον. Για τον λόγο αυτό τα παρέχουν σε ειδικά καταστήματα τα οποία εν συνεχεία τα μεταπωλούν στους καταναλωτές. Μια δεύτερη μεγάλη κατηγορία τέτοιων ρούχων προέρχεται από βιομηχανίες και βιοτεχνίες οι οποίες κλείνουν πρόωρα. Τα εργοστάσια αυτά έχουν κάποιο περίσσευμα ρούχων, το οποίο πωλούν σε καταστήματα με ρούχα δεύτερου χεριού. Πολλές φορές τα ρούχα αυτά μπορεί να προέρχονται από φιλανθρωπικά ιδρύματα τα οποία εφοδιάζουν με τυχόν περίσσευμά τους τα καταστήματα αυτά.

Η αγορά τέτοιων ρούχων συμβάλλει στη μείωση της υπερπαραγωγής και κατά συνέπεια της υπερκατανάλωσης ενδυμάτων. Μάλιστα, επειδή στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων προωθούνται πρότυπα μόδας τα οποία έχουν εποχιακό χαρακτήρα, η ποιότητα των ρούχων τους είναι επίσης εποχιακή, με μικρή διάρκεια ζωής. Αντίθετα, ψωνίζοντας κανείς από δεύτερο χέρι, καταλαβαίνει την σημασία της ποιότητας, αναζητώντας ανθεκτικά υφάσματα και διαχρονικά σχέδια.

Ενδοιασμοί σχετικά με την αγορά second hand ρούχων
Μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων παρουσιάζουν ενδοιασμούς στην ιδέα της αγοράς ρούχων από δεύτερο χέρι. Αυτό σχετίζεται κυρίως με την υγιεινή των ρούχων αυτών. Ειδικότερα, καθώς τα περισσότερα από αυτά τα ρούχα μπορεί να προέρχονται από προηγούμενους ιδιοκτήτες, εμφανίζεται μια σχετική ανησυχία ως προς την απολύμανσή τους. Η ανησυχία αυτή μπορεί να αρθεί αν αναλογιστεί κανείς πως τα περισσότερα καταστήματα με second hand ρούχα τα αποστειρώνουν χρησιμοποιώντας κλίβανο. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και εξαιρέσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο κρίνεται ορθό να θέτουμε ερωτήσεις στους ιδιοκτήτες σχετικά με τους κανόνες καθαριότητας. Εξίσου ορθή κρίνεται η αναζήτηση, μέσα στο κατάστημα ή στην ιστοσελίδα, του εγγράφου πιστοποιήσεως της απολύμανσης των ρούχων.

Γιατί η αγορά ρούχων από δεύτερο χέρι επιδρά θετικά στο περιβάλλον;
Είναι γεγονός ότι η αγορά second hand ρούχων είναι μία οικονομικότερη λύση για όσους επιθυμούν να ψωνίσουν αλλά δεν επιθυμούν να ξοδέψουν πολλά χρήματα. Έχει παρατηρηθεί ωστόσο ότι η αγορά από δεύτερο χέρι, κατά κύριο λόγο αποτελεί μια συνειδητή επιλογή. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που αγοράζουν ρούχα από δεύτερο χέρι, στην πλειονότητά τους διαθέτουν τα χρήματα να αγοράσουν ρούχα από μαγαζιά γρήγορης μόδας (fast fashion). Συνειδητά όμως επιλέγουν πού θα επενδύσουν τα χρήματά τους. Στόχος είναι η αγορά ενός ρούχου καλής ποιότητας, διαχρονικού μοντέλου και χαμηλού περιβαλλοντικού κόστους.

Όλα αυτά συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγής ειδών ρουχισμού και την εκτίμηση αυτών που έχουν ήδη παραχθεί. Ας σημειωθεί πως, από δεύτερο χέρι, εκτός από ρούχα, μπορεί κανείς να αγοράσει και κοσμήματα, αξεσουάρ, ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα. Η μέθοδος αυτή αποτελεί μία εναλλακτική ανακύκλωση, με πιο θετικά αποτελέσματα, θα λέγαμε, από την κλασική ανακύκλωση. Η επιλογή αυτή κρίνεται ιδιαίτερα ζωτική για το περιβάλλον, αναλογιζόμενοι μάλιστα και το γεγονός ότι από όλα τα ρούχα που πετάγονται από κάθε νοικοκυριό, ένα πολύ μικρό ποσοστό καταλήγει στην ανακύκλωση ή σε ιδρύματα. Τα περισσότερα φτάνουν στις χωματερές όπου και αποτεφρώνονται απελευθερώνοντας μεγάλα ποσοστά χημικών αερίων.

Μεγαλύτερες διαστάσεις του όρου second hand
Ο όρος second hand δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να περιγράψει την αγορά ρούχων από δεύτερο χέρι. Για την αποκλειστική αυτή δυνατότητα υπάρχει ο όρος thrifting. Η απόκτηση ρούχων από δεύτερο χέρι μπορεί να πραγματοποιηθεί και με άλλους τρόπους. Κάποιοι από αυτούς είναι η απόκτηση παλιών ρούχων συγγενών και φίλων ή ο δανεισμός τους.

Με λίγα λόγια, η απόκτηση παλαιών ρούχων με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να προσφέρει μια πνοή ανακούφισης στη διαρκή υπερκατανάλωση νέων προϊόντων. Παράλληλα, από προσωπική πείρα, μπορώ να προσθέσω πως η απόκτηση ρούχων από δεύτερο χέρι έχει και συναισθηματική αξία. Μέσα από τα ρούχα αυτά έχει κανείς την ευκαιρία να νιώσει τις αναμνήσεις που κουβαλούν μέσα από έναν άγνωστο, την μητέρα, τον πατέρα ή την θεία του.

πηγηmaxmag.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ