Οι πέντε καταρράκτες της Κύπρου που πρέπει να επισκεφθείτε (Βίντεο/Φώτο)

Η κύρια περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών πλησιάζει, ενώ οι εξορμήσεις κατά την διάρκεια των σαββατοκύριακων όλους τους καλοκαιρινούς μήνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Με τον εσωτερικό τουρισμό να έχει φέτος την «τιμητική» του, εξαιρετικά αυξημένες θα είναι και οι εξορμήσεις στα φυσικά αξιοθέατα της Κύπρου.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, προτείνουμε πέντε πανέμορφους καταρράκτες της Κύπρου τους οποίους μπορείτε να επισκεφθείτε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Καταρράκτης Μέσα Ποταμού

Ο καταρράκτης του Μέσα Ποταμού βρίσκεται πλησίον του χωριού Σαϊττάς και του μοναστηρίου του Αγίου Προδρόμου ενώ επικοινωνεί και με τον ομώνυμο εκδρομικό χώρο.

Στο ευρύτερο τοπίο, κυριαρχούν οι πεύκοι ενώ στο χαμηλό επίπεδο του δάσους κυρίαρχο δένδρο είναι η Λατζιά. Γύρω από τον καταρράκτη  αλλά και μέσα στην κοίτη, συναντάμε κυρίως Πλατάνια αλλά και Σκλήδρους.

waterfall4

Την ομορφιά των καταρρακτών ενισχύουν τα πετρώματα γάββροι που συναντώνται σε όλο το μήκος της κοίτης.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ το ύψος του ίδιου του καταρράκτη φτάνει τα 7 μέτρα.

 

Ο καταρράκτης των Καληδονιών – Πλάτρες

Καταρράκτης της Καληδονίας ή των Καληδονιών ήταν η ονομασία που πήρε ο καταρράκτης από τους Σκωτσέζους , οι οποίοι όταν επί Αγγλοκρατίας επισκέφτηκαν την περιοχή (περί τα τέλη του 19ου αιώνα), γοητεύτηκαν από την ομορφιά του που τους θύμισε την πατρίδα τους, η οποία στην αρχαιότητα ονομαζόταν Καληδονία. Έτσι, ονόμασαν τον καταρράκτη εμπνευσμένοι από αυτήν.

Ο καταρράκτης βρίσκεται σε έδαφος της κοινότητας Πάνω Πλατρών, μέσα στο Εθνικό δασικό πάρκο Τροόδους.

καληδονιαΕίναι ο ψηλότερος καταρράκτης της Κύπρου με κάθετο ύψος ροής τα 13 μέτρα, ενώ πλησίον του υπάρχει και μονοπάτι της φύσης.

 

Ο καταρράκτης του Κρεμμιώτη (Κρήτου Τέρρα) 

Ο καταρράκτης, βρίσκεται στην κοινότητα της Κρήτου Τέρρα, σε υψόμετρο 570 μέτρων και είναι 29 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Πάφου.

Η δημιουργία του ωστόσο, δεν οφείλεται μόνο στην φύση αλλά και σε έναν άνθρωπο ο οποίος μάλλον άθελά του δημιούργησε κάτι τόσο όμορφο. Ο κάτοικος λοιπόν αυτός, της Κρήτου Τέρρα, θέλοντας να ποτίσει ευκολότερα τα χωράφια του που βρίσκονταν στην εκεί περιοχή, περί το 1930, σκάλισε τον βράχο με απώτερο σκοπό να υπάρξει ροή του νερού και έτσι δημιουργήθηκε ο πανέμορφος αυτός καταρράκτης.

κρητουΣτο σημείο, οδηγεί ένα σχετικά δύσβατο μονοπάτι (περίπου 1,5 χιλιομέτρου) το οποίο όμως αξίζει και με το παραπάνω λόγω της φυσικής ομορφιάς του.

 

Ο καταρράκτης του Μιλλομέρη – Πλάτρες

Ο καταρράκτης του Μιλλομέρη εντοπίζεται στην νοτιοανατολική περιοχή των Πλατρών στην επαρχία Λεμεσού, ενώ βρίσκεται στο τέλος ενός μονοπατιού της φύσης μήκους ενός χιλιομέτρου

Πήρε την ονομασία του από τις λέξεις μιλλός, που στην κυπριακή διάλεκτο σημαίνει υγρός, και τη λέξη μέρος. Η ροή νερού από τον Κρυό Ποταμό έκανε το μέρος υγρό και δροσερό και έτσι ονόμασαν τον καταρράχτη Μιλλομέρη.

μιλλοΤο νερό του καταρράκτη πέφτει από ύψος 15 μέτρων περίπου και μορφοποιεί μια μικρού μεγέθους  αλλά εξαιρετικής ομορφιάς λίμνη, η οποία μερικές φορές κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών, υπερχειλίζει.

Καταρράκτης της Χαντάρας – Φοινί

Ο καταρράκτης του Φοινιού, βρίσκεται στην περιοχή Χαντάρα της επαρχίας Λεμεσού και η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται μέσω ενός σχετικά σύντομου χωματόδρομου.

Ο καταρράκτης δεσπόζει στην μέση ενός άγριου τοπίου με σκλήδρους, πλατάνια, πεύκα, και λατζιές. Στην περιοχή της κοίτης του υπάρχουν φασκομηλιές και λεβάντα τα οποία σε συνδυασμό τους γύρω ήχους της φύσης συνθέτουν ένα πολύ όμορφο τοπίο.

hantaraΤο νερό του καταρράκτη πέφτει  από ύψος 8 μέτρων, σχηματίζοντας στη βάση μια μικρή λιμνούλα. Το νερό κυλάει πάνω στα ηφαιστειογενή πετρώματα του γάββρου ενώ γύρω δεσπόζουν τα πλατάνια.

Η κυπριακή φύση, βρίθει ομορφιάς και ειδυλλιακών φυσικών τοπίων, πολλά από τα οποία είναι ακόμη άγνωστα στο ευρύ κοινό. Αξίζει λοιπόν να επισκεφθείτε τόσο στις παραπάνω τοποθεσίες όσο και στις τόσες άλλες που υπάρχουν στην Κύπρο.

Πηγή: Διάλογος

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ