Οι λαθροκυνηγοί εξαφανίζουν από τη Γη τους ελέφαντες

ισωσ σε ενδιαφερουν

Τραγικά τα νέα για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Ακόμα και οι ελέφαντες μπήκαν, πλέον, στη λίστα των άκρως απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 25 Μαρτίου, η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) ανακοίνωσε ότι ενέταξε στην Κόκκινη Λίστα δυο είδη αφρικανικών ελεφάντων.

Ο πρώτος είναι ο αφρικανικός δασικός ελέφαντας, που εντάχθηκε στην κατηγορία των άκρως απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών της IUCN.

Ο δεύτερος είναι ο αφρικανικός ελέφαντας σαβάνας, που εντάχθηκε στην κατηγορία των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών.

O πληθυσμός των αφρικανικών ελεφάντων σαβάνας μειώθηκε κατά τουλάχιστον 60% τα τελευταία 50 χρόνια (photo IUCN)
Μέχρι σήμερα ο αφρικανικός ελέφαντας ήταν στην κατηγορία του ευπαθούς είδους και η νέα εξέλιξη είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική.

Ο πληθυσμός των ελεφάντων βρίσκεται σε πτώση εδώ και δεκαετίες εξαιτίας κυρίως των λαθροκυνηγών αλλά και της καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους.

Μείωση πληθυσμού από 60% έως 86%

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IUCN, ο αριθμός των αφρικανικών δασικών ελεφάντων μειώθηκε κατά περισσότερο από 86% μέσα σε 31 χρόνια.

Αντίστοιχα ο πληθυσμός των αφρικανικών ελεφάντων σαβάνας μειώθηκε κατά τουλάχιστον 60% τα τελευταία 50 χρόνια.

 

Και τα δύο είδη υπέστησαν απότομες μειώσεις από το 2008 λόγω της σημαντικής αύξησης της λαθροθηρίας, η οποία κορυφώθηκε το 2011 αλλά συνεχίζει να απειλεί τους πληθυσμούς.

Η συνεχιζόμενη μετατροπή των οικοτόπων τους σε γεωργική γη είναι μια ακόμα σημαντική απειλή.

Η έκθεση της IUCN του 2016 παρέχει την πιο πρόσφατη αξιόπιστη εκτίμηση του πληθυσμού για τους ελέφαντες στην Αφρική και τους υπολογίζει σε, περίπου, 415.000.

Ακούνε με τα πόδια, είναι έξυπνοι και συναισθηματικοί

Οι ελέφαντες, είναι συναισθηματικοί, έξυπνοι και με καταπληκτική μνήμη. Ακούνε και με τα πόδια (!), μπορεί να κοιμούνται χωρίς να ξαπλώσουν ενώ καίγονται από τον ήλιο και γι αυτό χρησιμοποιούν αντηλιακό από τη φύση.

Ένα ακόμα από τα πλέον αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά τους είναι πως αν και ζυγίζουν κάπου 8 τόνους έχουν αέρινο περπάτημα, σε σχέση με το βάρος τους, ενώ είναι λάτρεις του περιπάτου.

Οι ελεφαντίνες είναι οι αδιαμφισβήτητοι αρχηγοί. Κάθε οικογένεια ή ομάδα ως και 25 ατόμων, διοικείται από ελεφαντίνα.

Η ιεραρχία είναι αυστηρή και τη μεγαλύτερη επιρροή στο κοπάδι έχει πάντα η μεγαλύτερη σε ηλικία και άρα σε εμπειρία ελεφαντίνα.

 

πηγηzoon.gr

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Εκθεση φωτογραφίας για το λεοντόψαρο φιλοξενείται στην κεντρική πλατεία του Δήμου Παραλιμνίου

Έκθεση φωτογραφίας για το λεοντόψαρο φιλοξενείται στην κεντρική πλατεία του Δήμου Παραλιμνίου. Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος RELIONMED-LIFE...

Καλά νέα για τη φετινή αναπαραγωγή των Γυπών: τρεις επιβεβαιωμένες φωλιές

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου παρακολουθεί τον πληθυσμό του Γύπα στην Κύπρο εδώ και μια δεκαετία. Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν πραγματοποιήσαμε τη χειμερινή καταγραφή...

Μανάτος και χελώνα γίνονται αχώριστα φιλαράκια

Ένας μανάτος και μία χελώνα ανέπτυξαν τον δικό τους «μυστικό» κώδικα επικοινωνίας στον ζωολογικό κήπο του Άρνεμ στην Ολλανδία, δημιουργώντας μία ασυνήθιστη φιλία. Μία κοκκινομάγουλη...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613