Οι λαθροκυνηγοί εξαφανίζουν από τη Γη τους ελέφαντες

ισωσ σε ενδιαφερουν

Τραγικά τα νέα για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Ακόμα και οι ελέφαντες μπήκαν, πλέον, στη λίστα των άκρως απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 25 Μαρτίου, η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) ανακοίνωσε ότι ενέταξε στην Κόκκινη Λίστα δυο είδη αφρικανικών ελεφάντων.

Ο πρώτος είναι ο αφρικανικός δασικός ελέφαντας, που εντάχθηκε στην κατηγορία των άκρως απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών της IUCN.

Ο δεύτερος είναι ο αφρικανικός ελέφαντας σαβάνας, που εντάχθηκε στην κατηγορία των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών.

O πληθυσμός των αφρικανικών ελεφάντων σαβάνας μειώθηκε κατά τουλάχιστον 60% τα τελευταία 50 χρόνια (photo IUCN)
Μέχρι σήμερα ο αφρικανικός ελέφαντας ήταν στην κατηγορία του ευπαθούς είδους και η νέα εξέλιξη είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική.

Ο πληθυσμός των ελεφάντων βρίσκεται σε πτώση εδώ και δεκαετίες εξαιτίας κυρίως των λαθροκυνηγών αλλά και της καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους.

Μείωση πληθυσμού από 60% έως 86%

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IUCN, ο αριθμός των αφρικανικών δασικών ελεφάντων μειώθηκε κατά περισσότερο από 86% μέσα σε 31 χρόνια.

Αντίστοιχα ο πληθυσμός των αφρικανικών ελεφάντων σαβάνας μειώθηκε κατά τουλάχιστον 60% τα τελευταία 50 χρόνια.

 

Και τα δύο είδη υπέστησαν απότομες μειώσεις από το 2008 λόγω της σημαντικής αύξησης της λαθροθηρίας, η οποία κορυφώθηκε το 2011 αλλά συνεχίζει να απειλεί τους πληθυσμούς.

Η συνεχιζόμενη μετατροπή των οικοτόπων τους σε γεωργική γη είναι μια ακόμα σημαντική απειλή.

Η έκθεση της IUCN του 2016 παρέχει την πιο πρόσφατη αξιόπιστη εκτίμηση του πληθυσμού για τους ελέφαντες στην Αφρική και τους υπολογίζει σε, περίπου, 415.000.

Ακούνε με τα πόδια, είναι έξυπνοι και συναισθηματικοί

Οι ελέφαντες, είναι συναισθηματικοί, έξυπνοι και με καταπληκτική μνήμη. Ακούνε και με τα πόδια (!), μπορεί να κοιμούνται χωρίς να ξαπλώσουν ενώ καίγονται από τον ήλιο και γι αυτό χρησιμοποιούν αντηλιακό από τη φύση.

Ένα ακόμα από τα πλέον αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά τους είναι πως αν και ζυγίζουν κάπου 8 τόνους έχουν αέρινο περπάτημα, σε σχέση με το βάρος τους, ενώ είναι λάτρεις του περιπάτου.

Οι ελεφαντίνες είναι οι αδιαμφισβήτητοι αρχηγοί. Κάθε οικογένεια ή ομάδα ως και 25 ατόμων, διοικείται από ελεφαντίνα.

Η ιεραρχία είναι αυστηρή και τη μεγαλύτερη επιρροή στο κοπάδι έχει πάντα η μεγαλύτερη σε ηλικία και άρα σε εμπειρία ελεφαντίνα.

 

πηγηzoon.gr

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Οι εκπομπές ρύπων κινδυνεύουν να ξεπεράσουν τα προ πανδημίας επίπεδα

  Ο πλανήτης έχει στη διάθεσή του μόνο μερικούς μήνες για να αποτρέψει τις εκπομπές ρύπων να ξεπεράσουν τα προ-πανδημίας επίπεδα φέτος, καθώς οι οικονομίες...

Τα οφέλη από την ευημερία των ζώων

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια τόνοι κρέατος παράγονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη με σκοπό την ανθρώπινη κατανάλωση. Τα ζώα πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα με το...

Βρήκε σκύλο που αγνοούνταν 10 μέρες στο δάσος με τη βοήθεια drone

Όταν ένα χρυσό retriever 16 μηνών, επονόματι Meadow, εξαφανίστηκε σε μια δασώδη περιοχή κοντά στο σπίτι της στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ένας έμπειρος...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613