Γιατί πεθαίνουν οι ελέφαντες στην Μποτσουάνα

ισωσ σε ενδιαφερουν

Γιατί πεθαίνουν οι ελέφαντες;

Τους τελευταίους μήνες έχουν βρεθεί συνολικά 330 νεκροί ελέφαντες στο Δέλτα του Οκαβάνγκο στην Μποτσουάνα. Οι μυστηριώδεις θάνατοι σημειώθηκαν στο Moremi Game Reserve, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σχεδόν 100 χιλιόμετρα από την περιοχή του Δέλτα, όπου περίπου 350 αφρικανικοί ελέφαντες πέθαναν κατά τη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου το 2020.

Η λαθροθηρία αποκλείστηκε από νωρίς ως αιτία θανάτου, καθώς τα πτώματα βρέθηκαν με άθικτους χαυλιόδοντες. Ο λόγος του μαζικού θανάτου των παχύδερμων παρέμεινε ένα μυστήριο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν σε δείγματα αίματος από τα νεκρά ζώα, καθώς και σε δείγματα εδάφους και νερού έδειξαν ότι τοξικοί μικροοργανισμοί, τα κυανοβακτήρια, σκότωσαν τα ζώα στο Δέλτα του Οκαβάνγκο στα βορειοδυτικά της χώρας, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ο Μαμάντι Ρούμπεν, επικεφαλής κτηνίατρος του Πάρκου Άγριας Ζωής της Μποτσουάνα.

Ορισμένοι τύποι κυανοβακτηρίων, τα οποία είναι επίσης γνωστά και ως «κυανoφύκη» (blue-green algae στη διεθνή ορολογία) είναι δυνητικά θανατηφόρες τοξίνες. Από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2020, η αφθονία των κυανοβακτηρίων αυξανόταν συνεχώς καθώς με την κλιματική αλλαγή οι πηγές νερού συρρικνώνονται, τα υδάτινα σώματα θερμαίνονται και τα τοξικά κυανοβακτήρια ευδοκιμούν. Η συρρίκνωση του οικοτόπου και η κλιματική αλλαγή αφήνουν τους ελέφαντες στο θανατηφόρο παθογόνο, λένε οι ερευνητές.

Η Μποτσουάνα και οι γειτονικές χώρες στη νότια Αφρική έχουν μια διασυνοριακή συμφωνία διατήρησης, σύμφωνα με την οποία οι ελέφαντες μπορούν να περιπλανηθούν από χώρα σε χώρα. Καθώς η Μποτσουάνα, πατρίδα περίπου 130.000 αφρικανικών ελεφάντων, πάσχιζε να εξηγήσει τους πρόσφατους θανάτους, η Ζιμπάμπουε στα ανατολικά της σύνορα ανέφερε το θάνατο 37 ελεφάντων το 2020.

Το Δέλτα του Οκαβάνγκο είναι παγκοσμίως γνωστό για τα εντυπωσιακά τοπία και την πλούσια άγρια φύση. Η Μποτσουάνα στη νότια Αφρική είχε καλή φήμη στην ήπειρο όσον αφορά την προστασία της φύσης και των ζώων. Ωστόσο, η απόφαση της χώρας να καταργήσει την απαγόρευση του κυνηγιού ελέφαντα προκάλεσε πέρσι θύελλα διαμαρτυριών.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Σχέδιο Παροχής Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Σχέδιο Παροχής Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες Για σκοπούς ενημέρωσης των ενδιαφερομένων, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου...

Η καραντίνα ενισχύει την άγρια ζωή στη θάλασσα

Την ώρα που η ανθρωπότητα προσπαθεί να κερδίσει μία πρωτόγνωρη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, με χιλιάδες θύματα, και τον παγκόσμιο πληθυσμό να...

Βιοποικιλότητα: Τα δεδομένα για την αλλαγή του κλίματος συμβάλλουν στην προστασία της (vid)

«Ο φυσικός κόσμος είναι ένα θαύμα μοναδικό και φαντασμαγορικό», λέει με τη μπάσα φωνή του ο αφηγητής Ντέιβιντ Άτενμπρο, καθώς εικόνες άγριων ζώων που...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613