Ερευνητές βρήκαν 17 είδη φυτών που θεωρούνταν εξαφανισμένα

ισωσ σε ενδιαφερουν

Πρόκειται σίγουρα, ίσως, για την πρώτη καλή είδηση του 2021, αφού ερευνητές ανάμεσά τους και ένας Έλληνας βρήκαν 17 είδη ευρωπαϊκών φυτών που θεωρούνταν εξαφανισμένα.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα αποκαθιστά έτσι την κατάσταση διατήρησης 17 είδη του φυτικού βασιλείου που πίστευαν ότι έχουν εξαφανισθεί από την Ευρώπη για πολλές δεκαετίες.

Όπως επισημαίνουν καθίσταται έτσι δυνατή η εφαρμογή προγραμμάτων διατήρησης για πολλά από αυτά τα είδη, τα οποία εξακολουθούν να είναι σπάνια είτε απειλούνται με «νέα» εξαφάνιση.

Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει ότι οργανισμοί που θεωρούνταν εξαφανισμένοι για πολλές δεκαετίες, είναι δυνατό να ξαναβρεθούν χάρη στη συνεχή έρευνα πεδίου, που υποστηρίζεται από πανεπιστήμια, μουσεία, βοτανικούς κήπους και τράπεζες σπερμάτων.

Επιπλέον, χάρη στη συγκεκριμένη μελέτη, η Ευρώπη «ανακτά» βιοποικιλότητα, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν από τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα (CBD) και την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.

 

Η έρευνα συντονίσθηκε από τον καθηγητή Thomas Abeli και την Dr. Giulia Albani Rocchetti του Τμήματος Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Roma Tre (Ιταλία) με τη συμμετοχή επιστημόνων από ένα μεγάλο δίκτυο ερευνητικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, μουσείων και βοτανικών κήπων. Αναμεσά τους και ο Dr. Ιωάννης Μπαζός από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Ιταλία: Γεννήθηκε κουτάβι με εξαιρετικά σπάνια πράσινη γούνα

Ο Ιταλός αγρότης Κρίστιαν Μαλότσι δεν πίστευε στα μάτια του όταν ένα από τα οκτώ σκυλιά του, η Σπελάκια, γέννησε ένα κουτάβι με πρασινωπή...

Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή «πρασινίζει» την Ανταρκτική

Παρότι συχνά θεωρείται ότι εκεί δεν συναντάται χλωρίδα, στην Ανταρκτική υπάρχουν πολλοί τύποι από φύκια, τα οποία αναπτύσσονται στο μισολιωμένο χιόνι και απορροφούν διοξείδιο...

Κυκλική οικονομία: αυστηρότεροι κανόνες κατανάλωσης και ανακύκλωσης στην ΕΕ

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε συστάσεις πολιτικής για την επίτευξη μιας ουδέτερης ως προς τον άνθρακα, βιώσιμης, χωρίς τοξικές ουσίες και πλήρως κυκλικής οικονομίας έως το...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613