Ερευνητές βρήκαν 17 είδη φυτών που θεωρούνταν εξαφανισμένα

ισωσ σε ενδιαφερουν

Πρόκειται σίγουρα, ίσως, για την πρώτη καλή είδηση του 2021, αφού ερευνητές ανάμεσά τους και ένας Έλληνας βρήκαν 17 είδη ευρωπαϊκών φυτών που θεωρούνταν εξαφανισμένα.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα αποκαθιστά έτσι την κατάσταση διατήρησης 17 είδη του φυτικού βασιλείου που πίστευαν ότι έχουν εξαφανισθεί από την Ευρώπη για πολλές δεκαετίες.

Όπως επισημαίνουν καθίσταται έτσι δυνατή η εφαρμογή προγραμμάτων διατήρησης για πολλά από αυτά τα είδη, τα οποία εξακολουθούν να είναι σπάνια είτε απειλούνται με «νέα» εξαφάνιση.

Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει ότι οργανισμοί που θεωρούνταν εξαφανισμένοι για πολλές δεκαετίες, είναι δυνατό να ξαναβρεθούν χάρη στη συνεχή έρευνα πεδίου, που υποστηρίζεται από πανεπιστήμια, μουσεία, βοτανικούς κήπους και τράπεζες σπερμάτων.

Επιπλέον, χάρη στη συγκεκριμένη μελέτη, η Ευρώπη «ανακτά» βιοποικιλότητα, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν από τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα (CBD) και την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.

 

Η έρευνα συντονίσθηκε από τον καθηγητή Thomas Abeli και την Dr. Giulia Albani Rocchetti του Τμήματος Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Roma Tre (Ιταλία) με τη συμμετοχή επιστημόνων από ένα μεγάλο δίκτυο ερευνητικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, μουσείων και βοτανικών κήπων. Αναμεσά τους και ο Dr. Ιωάννης Μπαζός από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Κλιματική κατάρρευση: 145 δισ. δολάρια το κόστος των καταστροφών το 2020

Το οικονομικό κόστος από τις φυσικές καταστροφές που προκάλεσε η κλιματική κατάρρευση, ανήλθε σε 145 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο υπολογισμός έχει γίνει από ασφαλιστικές εταιρείας με βάση την...

Αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση για την ανάπτυξη νομικά δεσμευτικών στόχων αποκατάστασης της φύσης της ΕΕ. Ως βασικό στοιχείο της στρατηγικής της...

Πάνω από 5.000 σκουπίδια στη περιοχή Φάρου Πάφου συγκέντρωσε ομάδα καταδύσεων

Πάνω από 5.000 σκουπίδια από όλο το παραλιακό τόξο της περιοχής του Φάρου, στην Πάφο, εξήντα σακούλες συνολικού βάρους 150 κιλών συγκέντρωσε η ομάδα...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613