Ερευνητές βρήκαν 17 είδη φυτών που θεωρούνταν εξαφανισμένα

ισωσ σε ενδιαφερουν

Πρόκειται σίγουρα, ίσως, για την πρώτη καλή είδηση του 2021, αφού ερευνητές ανάμεσά τους και ένας Έλληνας βρήκαν 17 είδη ευρωπαϊκών φυτών που θεωρούνταν εξαφανισμένα.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα αποκαθιστά έτσι την κατάσταση διατήρησης 17 είδη του φυτικού βασιλείου που πίστευαν ότι έχουν εξαφανισθεί από την Ευρώπη για πολλές δεκαετίες.

Όπως επισημαίνουν καθίσταται έτσι δυνατή η εφαρμογή προγραμμάτων διατήρησης για πολλά από αυτά τα είδη, τα οποία εξακολουθούν να είναι σπάνια είτε απειλούνται με «νέα» εξαφάνιση.

Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει ότι οργανισμοί που θεωρούνταν εξαφανισμένοι για πολλές δεκαετίες, είναι δυνατό να ξαναβρεθούν χάρη στη συνεχή έρευνα πεδίου, που υποστηρίζεται από πανεπιστήμια, μουσεία, βοτανικούς κήπους και τράπεζες σπερμάτων.

Επιπλέον, χάρη στη συγκεκριμένη μελέτη, η Ευρώπη «ανακτά» βιοποικιλότητα, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν από τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα (CBD) και την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.

 

Η έρευνα συντονίσθηκε από τον καθηγητή Thomas Abeli και την Dr. Giulia Albani Rocchetti του Τμήματος Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Roma Tre (Ιταλία) με τη συμμετοχή επιστημόνων από ένα μεγάλο δίκτυο ερευνητικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, μουσείων και βοτανικών κήπων. Αναμεσά τους και ο Dr. Ιωάννης Μπαζός από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Η Γη γυρίζει πιο γρήγορα

Με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι τα τελευταία 50 χρόνια περιστρέφεται η Γη, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα η φετινή χρονιά να είναι λίγο...

Τα φυτά βγάζουν υπερηχητικά «ουρλιαχτά» όταν στρεσάρονται

Όπως οι άνθρωποι που καμιά φορά κραυγάζουν λόγω έντονου στρες, έτσι και τα φυτά, όταν βιώνουν στρες λόγω ξηρασίας ή φυσικής βλάβης, συχνά εκπέμπουν...

Προβληματισμοί σχετικά με τις φιλοδοξίες για κλιματική ουδετερότητα στην Ευρώπη την εποχή του Covid-19

Η Ευρώπη, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας η οποία εξαπλώνεται γρήγορα σε ολόκληρη...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613