Οι κερασιές στην Ιαπωνία είχαν να ανθίσουν τόσο νωρίς από το 812 μ.Χ

ισωσ σε ενδιαφερουν

Η φετινή ανθοφορία της κερασιάς στην Ιαπωνία ήρθε νωρίτερα «από ποτέ» στην καταγεγραμμένη ιστορία, και σίγουρα τουλάχιστον από το 812 μ.Χ. όπου έχουν εντοπιστεί οι παλαιότερες αναφορές για το φαινόμενο.

Η «εποχή της Σάκουρα» στο Κιότο κορυφώθηκε στις 26 Μαρτίου σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Οσάκα. Οι πρώιμες ανθοφορίες, οι οποίες παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ενδέχεται να οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με επιστήμονες. Τα αρχεία από το Κιότο χρονολογούνται από 812 μ.Χ. και εντοπίζονται σε έγγραφα και ημερολόγια αυτοκρατορικών δικαστηρίων.

Η άνοιξη στην πόλη φέτος ήταν ασυνήθιστα ζεστή. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί εκεί το 1409, όταν η ανθοφορία κορυφώθηκε στις 27 Μαρτίου. Τα άνθη παραμένουν στα δέντρα για λίγες μόνο ημέρες, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικά τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτισμικούς λόγους. Φίλοι και οικογένειες μαζεύονται για το γεγονός, ενώ το Instagram πλημμυρίζει από φωτογραφίες. Το σύνολο των δεδομένων για την άνθηση των κερασιών στην Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα πολύτιμο γιατί εκτείνεται σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Παλαιότερη επιστημονική δημοσίευση στο Biological Conservation για το Κιότο, όπου οι εορτασμοί για την άνθηση, που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα, δίνουν στοιχεία για το κλίμα κατά το παρελθόν και αποδεικνύουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά σχετίζεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την αστικοποίηση. Ο Yasuyuki Aono, ερευνητής στο Osaka Prefecture University, έχει εντοπίσει στοιχεία από το 812 μ.Χ. μελετώντας ημερολόγια και χρονικά αυτοκρατόρων, αριστοκρατών, κυβερνητών και μοναχών.

Περίπου από το 1800 και μετά τα δεδομένα στο Κιότο αποκαλύπτουν πως η ανθοφορία μετατοπίζεται από τα μέσα του Απριλίου προς τις αρχές του μήνα. Το φαινόμενο παρατηρείται στενά, ενώ η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδίδει δελτία για την πρώτη ανθοφορία και την κορύφωσή της.

Το 2021 η ανθοφορία ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου, οκτώ ημέρες νωρίτερα από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2004.

πηγηlifo.gr

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Χονγκ Κονγκ: Σπάνια ροζ δελφίνια επιστρέφουν χάρη στην παύση κυκλοφορίας

Σπάνια ροζ δελφίνια επιστρέφουν στο Χονγκ Κονγκ, αφότου σταματά η κυκλοφορία των φέρι λόγω κορονοϊού, δίνοντας στους επιστήμονες μια ευκαιρία να τα παρακολουθήσουν από...

Επιστήμονες θεωρούν ότι οι πλημμύρες στην Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή επηρέασε και επιδείνωσε τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιουλίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αλλά ήταν μόνο ένας...

Ελλάδα: Στα σκαριά νέος «Κόκκινος Κατάλογος» 17.000 απειλούμενων ειδών ζώων και φυτών

Ήταν το 2009 όταν κυκλοφόρησαν τα τελευταία Κόκκινα Βιβλία των Απειλούμενων Ειδών στην Ελλάδα, που αξιολόγησαν τότε τον κίνδυνο εξαφάνισης 1.013 ζωικών και 300...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613