Οικολογία στο διάστημα: Η Ιαπωνία σχεδιάζει ξύλινους δορυφόρους

ισωσ σε ενδιαφερουν

Μια ιαπωνική εταιρεία και το Πανεπιστήμιο του Κιότο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν έως το 2023 τους πρώτους δορυφόρους στον κόσμο που θα είναι κατασκευασμένοι από ξύλο.

 

Η Sumitomo Forestry δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την καλλιέργεια δέντρων στο διάστημα και τη χρήση υλικών σε διαστημικούς εξοπλισμούς, φτιαγμένων από ξύλο. Οι ερευνητές θα αρχίσουν να πειραματίζονται με διαφορετικούς τύπους ξύλου, τους οποίους θα εκθέσουν σε ακραία περιβάλλοντα στη Γη ούτως ώστε να διασφαλίσον την ανθεκτικότητα του δορυφόρου τους στις ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας και στις ακτίνες του ήλιου. Στόχος του πρότζεκτ είναι ο περιορισμός των διαστημικών σκουπιδιών, τα οποία τείνουν να αποτελέσουν ένα μείζον πρόβλημα, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η εκτόξευση δορυφόρων.

Ειδικότερα, οι ξύλινοι δορυφόροι θα καίγονται κατά την πτώση τους πίσω στη Γη χωρίς να απελευθερώσουν επιβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα ή να “βρέχουν” συντρίμμια.

«Ανησυχούμε πολύ για το γεγονός ότι όλοι οι δορυφόροι που εισέρχονται ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης καίνε και δημιουργούν μικροσκοπικά σωματίδια αλουμίνας, τα οποία θα αιωρούνται στην ανώτερη ατμόσφαιρα για πολλά χρόνια και θα επηρεάσουν το περιβάλλον» δήλωσε στο BBC ο Takao Doi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο και πρώην αστροναύτης (σ.σ.: είχε μεταβεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Μάρτιο του 2008 και είναι ο πρώτος άνθρωπος που έριξε στο διάστημα ένα ειδικά σχεδιασμένο για χρήση στη μικροβαρύτητα μπούμερανγκ).

«Το επόμενο στάδιο θα είναι η ανάπτυξη του μηχανικού μοντέλου του δορυφόρου και μετά θα κατασκευάσουμε το μοντέλο πτήσης» πρόσθεσε ο καθηγητής Doi.

Διαστημικά σκουπίδια
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), σήμερα σε τροχιά γύρω από τη Γη βρίσκονται περίπου 6.000 δορυφόροι, το 60% εκ των οποίων είναι εκτός λειτουργίας (psace junk ή διαστημικά σκουπίδια).

Η ερευνητική εταιρεία Euroconsult εκτιμά ότι 990 δορυφόροι θα εκτοξεύονται κάθε χρόνο αυτή τη δεκαετία, πράγμα που σημαίνει ότι έως το 2028, θα μπορούσαν να έχουν τεθεί σε τροχιά συνολικά 15.000 δορυφόροι.

Τα διαστημικά σκουπίδια ταξιδεύουν με απίστευτα γρήγορη ταχύτητα (μεγαλύτερη από 37.000 χλμ. ανά ώρα) οπότε μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ζημιά σε οποιοδήποτε αντικείμενο προσκρούσουν.

Το 2006, ένα μικρό κομμάτι από διαστημικό σκουπίδι προσέκρουσε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Από τη σύγκρουση, προκλήθηκε μια μικρή ρωγμή σε ένα από τα βαριά ενισχυμένα παράθυρα του Σταθμού…

πηγηNews247.gr

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Υδάτινος κόσμος η Γη πριν από 3 έως 4 δισ. έτη

Η ξηρά ήταν μάλλον σπάνιο πράγμα πριν τρία έως τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια στη Γη και οι ωκεανοί του πλανήτη μας είχαν σχεδόν διπλάσιο νερό...

Οι αετοί επέστρεψαν στον Καναδά και «ορέγονται» κατοικίδια – Φορούν πανοπλίες στα σκυλάκια

Οι λευκοκέφαλοι θαλασσαετοί ξεπέρασαν τον κίνδυνο της εξαφάνισης και οι πληθυσμοί τους έχουν ανακάμψει στη βόρεια Αμερική, αλλά τα καλά νέα για τις φιλοζωικές...

Άριστα διατηρημένη αρκούδα από την Εποχή των Παγετώνων εντοπίστηκε στη Ρωσία

Το εντυπωσιακά διατηρημένο απολίθωμα μιας αρκούδας των σπηλαίων από την εποχή των παγετώνων ανακαλύφθηκε στη Ρωσία. Πρόκειται για το πρώτο εύρημα του είδους, με τους...
Frezy Lac Cream e1589827104269

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613