Οι ηχομιμητικές συσκευές αποδεδειγμένα επιδεινώνουν την παγίδευση πουλιών στην Κύπρο

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι ηχομιμητικές συσκευές αυξάνουν κατά μέσο όρο πάνω από 11 φορές τις συλλήψεις πουλιών-στόχων σε δίχτυα, και αυξάνουν και τις «παράπλευρες απώλειες».

Η Κύπρος αποτελεί σημαντικό σταθμό για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά καθώς ταξιδεύουν κάθε χρόνο μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Πολλά από αυτά, όμως, βρίσκουν τραγικό τέλος στο νησί μας πάνω σε δίχτυα και ξόβεργα. Η παγίδευση πουλιών είναι μια παράνομη και κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία υποκινείται από τη ζήτηση για κατανάλωση αμπελοπουλλιών. Όσο πιο μεγάλη η «ψαριά», τόσο πιο μεγάλο το κέρδος. Έτσι, για να αυξήσουν τον αριθμό των παγιδευμένων πουλιών, οι παγιδευτές έχουν μια ύπουλη μέθοδο: χρησιμοποιούν ηχομιμητικές συσκευές που αναπαράγουν τα κελαηδήματα των πουλιών-στόχων έτσι ώστε να τα προσελκύσουν προς τα στημένα δίχτυα ή ξόβεργα. Για κακή τους τύχη, τα πουλιά μπορούν να ακούσουν από μακριά το αναπαραγόμενο κελάηδημα και να ανταποκριθούν σε αυτό και μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κύπρου φανερώνει πόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα για τα πουλιά σε αυτή την περίπτωση.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Biology Letters”, έγινε σε 9 διαφορετικές τοποθεσίες στο νησί μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου 2016 και τον Σεπτέμβριο του 2019 (συνέχεια της μελέτης από τον διδακτορικό φοιτητή Matteo Sebastianelli), με τη χρήση ηχογραφήσεων από κελαηδήματα του Αμπελοπουλιού Sylvia atricapilla και του Τρυποβάτη Sylvia melanocephala. Για τα πειράματα αναπαραγωγής των τραγουδιών χρησιμοποιήθηκαν δύο δίχτυα, το ένα λειτουργούσε σαν πείραμα (με τραγούδι) και το άλλο σαν έλεγχος (χωρίς τραγούδι). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης στα δίχτυα που υπήρχε ηχομιμητική συσκευή πιάστηκαν πολύ περισσότερα πουλιά σε σχέση με τα δίχτυα ελέγχου. Κατ’ ακρίβεια, η μελέτη έδειξε ότι η χρήση ηχομιμητικής συσκευής αυξάνει κατά μέσο όρο πάνω από 11 φορές τον συνολικό αριθμό των ειδών-στόχων που συλλαμβάνονται στα δίχτυα, και αυξάνει σημαντικά τον συνολικό αριθμό ατόμων και ειδών των παγιδευμένων πουλιών. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι η χρήση ηχομιμητικής συσκευής έχει καθοριστική επίδραση και σε άλλα είδη πουλιών, αφού προσελκύει άτομα που δεν ανήκουν στα είδη-στόχους, καθώς εκλαμβάνουν το κελάηδημα ως ένδειξη της ποιότητας ενός οικοτόπου και προσελκύονται σε αυτό.

Σε αντίθεση λοιπόν με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι οι ηχομιμητικές συσκευές είναι μια μέθοδος επιλεκτικής παγίδευσης, η μελέτη έδειξε ότι η χρήση ηχομιμητικών συσκευών οδηγεί σε αυξημένες συλλήψεις ειδών που δεν αποτελούν στόχο, τα οποία μπορεί να αποτελούν είδη προτεραιότητας για ανάληψη δράσεων προστασίας και διατήρησης.

Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη στα πλαίσια της διατριβής του μεταπτυχιακού φοιτητή Γεώργιου Σάββα που ξεκίνησε το 2016, με επιβλέπων καθηγητή τον Δρ Alexander Kirschel (Τμήμα Βιολογικών Επιστημών-Πανεπιστήμιο Κύπρου), με σκοπό την ποσοτικοποίηση της αποτελεσματικότητας ηχομιμητικών συσκευών που αναπαράγουν το τραγούδι διαφόρων ειδών-στόχων στο να προσελκύσουν πουλιά στα δίχτυα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Biology Letters με τίτλο “Tape lures swell bycatch on a Mediterranean island harbouring illegal bird trapping”. Στη συγγραφή της έλαβαν μέρος ο διδακτορικός φοιτητής Matteo Sebastianelli, ο μεταπτυχιακός φοιτητής Γεώργιος Σάββα, η διδακτορική φοιτήτρια Μιχαέλλα Μωυσή και ο αναπληρωτής καθηγητής Δρ Alexander Kirschel (Εργαστήριο Συμπεριφορικής Οικολογίας και Εξέλιξης) από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ