Όχι στην καταστροφή δάσους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου!

ΠΚΚ: «Ας αφήσουμε τον ήλιο να λάμψει δίνοντάς μας ενέργεια, αλλά όχι να κάψει το δάσος»

 

Η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων είναι κάτι που επικροτεί η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου γιατί είναι η καθαρότερη και φθηνότερη ενεργειακή τεχνολογία που υπάρχει σήμερα. Υπάρχουν όμως μερικές προϋποθέσεις. Δεν πρέπει, ωστόσο, η ζημιά που θα προκληθεί από τη δημιουργία ενός πάρκου να είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο όφελος. Δεν γίνεται να καταστρέφεις μέρος του δάσους ή να χρησιμοποιείς καλλιεργήσιμη γη για τοποθέτηση φωτοβολταϊκού πάρκου. Υπάρχουν πολλές άγονες εκτάσεις για αυτού του είδους τις εγκαταστάσεις.

Τούτων δοθέντων η Περιβαλλοντική Κίνηση αναφέρει με ανακοίνωσή της ότι είναι πολύ ανησυχητικές οι πληροφορίες ότι άρχισαν εργασίες εκσκαφής και αποκοπής δέντρων σε δασώδη περιοχή έξω από αδειοδοτημένη περιοχή για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, στην κοινότητα Φλάσου της Σολιάς. Χαρακτηρίζει δε το γεγονός απαράδεκτο γιατί «πέραν της καταστροφής πεύκων οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι αρνητικές ακόμα και μετά την πιθανή λειτουργία του πάρκου, εφόσον θα επηρεαστεί αρνητικά όχι μόνο η χλωρίδα, αλλά και η πανίδα στο χώρο. Δεν μπορεί για άλλη μια φορά το επιχειρηματικό κέρδος να τίθεται πάνω από το κοινό καλό που είναι συνυφασμένο με την προστασία του περιβάλλοντος και εν προκειμένω του δάσους. Όποιος και αν είναι ο επιχειρηματίας πίσω από αυτό το έργο (σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι η Μητρόπολη Μόρφου), το κράτος έχει υποχρέωση να επιβάλει την τάξη εφαρμόζοντας την κυπριακή και ευρωπαϊκή νομοθεσία», αναφέρει η Κίνηση.

Τέλος, η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου καλεί τους αρμόδιους να προβούν άμεσα και έγκαιρα στις απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσουν οποιεσδήποτε εργασίες εντός της δασικής περιοχής πριν να είναι αργά. «Ας αφήσουμε τον ήλιο να λάμψει δίνοντάς μας ενέργεια, αλλά όχι να κάψει το δάσος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ