Νέο αρνητικό ρεκόρ εκπομπών CO2 παρά τα μέτρα του Covid-19

Μπορεί τα μέτρα κατά της πανδημίας να βοήθησαν σε κάποιους τομείς που αφορούν στο περιβάλλον και την προστασία, νέα έρευνα όμως της Εθνικής Διεύθυνσης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, δείχνει την ραγδαία αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τον περασμένο μήνα.

Θεωρητικά, ο Μάιος είναι ο μήνας τον οποίο παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκέντρωσης CO2 στην ατμόσφαιρα με το περσυνό ποσοστό που καταγράφηκε από την Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) να φτάνει τα 414.8 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) να αποτελεί ρεκόρ.

Φέτος όμως, η ΝΟΑΑ σε συνεργασία με τον Ralph Keeling, του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps, μέτρησαν 417 ppm στον παρατηρητήριο της Mauna Loa στην Χαβάη. Αύξηση η οποία κρίνεται ως ιδιαιτέρως ανησυχητική αφού ειδικά τον φετινό Μάιο -και λόγω των προαναφερθέντων μέτρων- πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες είχαν σταματήσει προσωρινά.

Σύμφωνα με την AAAS (Αμερικανικός Οργανισμός για την Ανάπτυξη των Επιστημών), σήμερα τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είναι τα μεγαλύτερα στην ανθρώπινη ιστορία και πιθανότατα τα μεγαλύτερα εδώ και 3 εκατομύρια χρόνια. Οι εκπομπές μπορεί να μειώθηκαν αρκετά ( σχεδόν και 17% λιγότερο τον περασμένο Απρίλιο) όμως η συσσώρευση στην ατμόσφαιρα δεν ωφελείται αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα. Επηρεάζονται δραστικά και από φυσικές διαδικασίες στην επιφάνεια της γης (κυρίως των δασών) αλλά και των ωκεανών.

Το Ινστιτούτο Scripps, σε πρόσφατη έρευνά του σχετικά με τις τελευταίες αυτές μετρήσεις, ανακοίνωσε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν σε ένα ποσοστό της τάξεως του 20 με 30 % σταθερά, για ένα διάστημα 6 με 12 μηνών για να υπάρξει η απαιτούμενη μείωση στην παρουσία του στην ατμόσφαιρα.

Ο Ralph Keeling ο οποίος είναι υπεύθυνος του προγράμματος παρακολούθησης του Scripps σχετικά με το διοξείδιο του άνθρακα ( και του οποίου ο πατέρας, Charles David Keeling, ήταν ο πρώτος ο οποίος ξεκίνησε τις συγκεκριμένες μετρήσεις το 1958) δήλωσε : « Η συσσώρευση του CO2 είναι παρόμοια με έναν σωρό από σκουπίδια. Όσο εμείς συνεχίζουμε να εκπέμπουμε, τόσο περισσότερο μεγαλώνει ο σωρός»

Σε συνέχεια των δηλώσεών του, υπογράμμισε ότι μπορεί με τα μέτρα κατά της πανδημίας να μείωσαν κάπως τον ρυθμό των εκπομπών, αυτό όμως δεν κατέστη αρκετό ώστε να μετρηθεί από το παρατηρητήριο της Mauna Loa. Τόνισε ότι αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι η πορεία την οποία θα ακολουθήσουμε με το πέρας της πανδημίας.

Η Kim Cobb, ειδική επιστήμονας σε θέματα περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Georgia στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα νέα αυτά επιστημονικά ευρήματα δείχνουν επιτακτικά ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτό « είναι μια υπενθύμιση ότι η κλιματική αλλαγή δεν μειώνεται από μόνη της με κανένα τρόπο ή μορφή»

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο, ότι οι όποιες πρόσκαιρες μειώσεις εκπομπών λόγω των μέτρων δεν πρέπει να εφησυχάζουν αλλά αντίθετα να οδηγούν στην καλύτερη κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος και των ενεργειών που πρέπει να λάβουν χώρα για την αντιμετώπισή του.

 

 

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ