Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο αφανισμός των εντόμων

ισωσ σε ενδιαφερουν

Τα έντομα είναι αντιμέτωπα με ολοκληρωτικό αφανισμό ως αποτέλεσμα της καταστροφής του περιβάλλοντος, όπως προκύπτει από την πρώτη παγκόσμια επιστημονική ανάλυση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και συνδυάζει πολλές διαφορετικές μελέτες και μετρήσεις.

Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Biological Conservation, πάνω από το 40% των ειδών εντόμων βρίσκεται σε πτώση και το ένα τρίτο κινδυνεύει σήμερα. Ο ρυθμός αφανισμού είναι οκτώ φορές ταχύτερος σε σύγκριση με τα θηλαστικά, τα πουλιά και τα ερπετά. Παράλληλα, η συνολική βιομάζα των εντόμων διεθνώς μειώνεται με ρυθμό 2,5% ετησίως, γεγονός που υποδεικνύει ότι ενδεχομένως να αφανιστούν εξ ολοκλήρου εντός 100 ετών.

Όπως δήλωσε ένας εκ των επιστημόνων, ο Σάντεζ-Μπάγιο, στην εφημερίδα Guardian, “ο ρυθμός 2,5% είναι σοκαριστικός. Σε δέκα χρόνια θα έχουμε 25% λιγότερα, σε 50 χρόνια τα μισά και σε 100 κανένα”.

Ανάμεσα στα άκρως ανατριχιαστικά πορίσματα των τελευταίων ετών συγκαταλέγεται η περίπτωση του Πουέρτο Ρίκο, όπου μέσα σε 35 χρόνια τα έντομα που ζουν επί του εδάφους απομειώθηκαν κατά 98%. Αντίστοιχα, στις αγροτικές περιοχές της Αγγλίας ο πληθυσμός των πεταλούδων υποχώρησε κατά 58% από το 2000 ως το 2009.

Όσον αφορά τις αιτίες της καταστροφής, ο Μπάγιο εκτιμά ότι ο βασικός παράγοντας είναι η γεωργική ένταση που μεταφράζεται σε εξάλειψη των δέντρων και της βλάστησης που κανονικά υπάρχει στα χωράφια, ενώ στη συνέχεια έρχονται τα σύγχρονα φυτοφάρμακα και λιπάσματα για να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Συγκεκριμένα, τα νεονικοτινοειδή και το fipronil συνέβαλαν κατά την τελευταία 20 χρόνια στην επιδείνωση της κατάστασης.

imagew

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Αλυκή Λάρνακας: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών φλαμίνγκο

Τις ομορφιές της Λάρνακας πήγε να απολαύσει το πρωί της Δευτέρας (24/02) δημότης της πόλης και αντί αυτού έπεσε σε ένα μακάβριο και ένα...

Αξιολάτρευτα κατσικάκια κάνουν… τραμπάλα (Video)

O Alex και ο Junior είναι δύο αξιολάτρευτα κατσικάκια που ζουν σε μία φάρμα, στο Όμπερλιν του Οχάιο. Οι δυο τους, μάλιστα, μοιράζονται ένα κάπως…...

Ηλεκτροκίνηση: Χαμηλές εκπομπές άνθρακα, εξοικονόμηση ενέργειας -Τι κερδίζουμε

Τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση του ατμοσφαιρικού αέρα στις πόλεις μειώνοντας κατά πολύ τις εκπομπές ρύπων. Ακόμη και αν η...

gree web banner 300x250 1

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

GumActivital e1589827214613