Δεν συνάδουν με αειφορία τα γήπεδα γκολφ

Αναθεώρηση της πολιτικής του κράτους για τα γήπεδα γκολφ ζητά ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός – ίδρυμα προστασίας περιβάλλοντος Terra Cypria. Τεκμηριώνοντας τη θέση του, αναφέρεται στο ιστορικό της δημιουργίας τέτοιων γηπέδων στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και υποστηρίζει ότι αυτά δεν συνάδουν με τη βιωσιμότητα και την αειφορία του νησιού μας.

Αφορμή για παρέμβαση στο θέμα στάθηκε η προώθηση σχεδίων για δημιουργία ενός ακόμη τέτοιου γηπέδου σε κρατική γη στο δάσος Σωτήρας στην Αγία Νάπα και οι έντονες αντιδράσεις οργανωμένων πολιτών.

«Διερωτόμαστε εάν σήμερα η πολιτική για δημιουργία 14 γηπέδων γκολφ του 2003 είναι ακόμα επίκαιρη», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε σχετική ανακοίνωσή της και ερωτά εάν με τα τέσσερα γήπεδα γκολφ που λειτουργούν σήμερα, το κράτος είναι σε θέση να δώσει στοιχεία ότι όντως ανταποκρίνονται στην προσέλκυση τουριστών όπως υπολογιζόταν τότε.

«Θεωρούμε ότι ίσως είναι καιρός το κράτος να επαναξιολογήσει αυτή την πολιτική, να δει πόσο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του 2003 και να εξετάσει παράλληλα πιθανές εναλλακτικές λύσεις», τονίζει η Terra Cypria.

Όπως υπενθυμίζει το ίδρυμα, το 2005 ανακοινώθηκε επισήμως ότι τα 14 γήπεδα γκολφ μπορούν να απαμβλύνουν την τουριστική εποχικότητα και να προσελκύσουν μέχρι 200.000 τουρίστες ανά έτος. «14 χρόνια μετά την εξαγγελία δεν έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτούς τους αριθμούς και ζητούμε ξανά από το κράτος να παρουσιάσει όποια στατιστικά στοιχεία κατέχει, ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να γνωρίζει αν αυτή η μεγαλεπήβολη στρατηγική δεν έχει παρεκκλίνει των αρχικών σχεδιασμών και υπολογισμών», αναφέρει το ίδρυμα, που ζητά δραστηριότητες προστασίας του περιβάλλοντος.

Καταθέτοντας στατιστικά στοιχεία για την κατανάλωση νερού στο όνομα τέτοιων γηπέδων, υποστηρίζει ότι μόνο το έτος 2018 έχουν παραχωρηθεί από το κράτος 412 χιλιάδες κυβικά μέτρα (κ.μ.) νερού και αντλήθηκαν, από τους ιδιοκτήτες των γηπέδων, άλλες 511 χιλιάδες κ.μ. νερού. Και αυτό τη στιγμή που στην Κύπρο χρησιμοποιούνται λύσεις όπως η ενεργοβόρος και ακριβή μέθοδος αφαλάτωσης για να καλυφθούν οι υδατικές ανάγκες του νησιού.

Το Terra Cyrpia προτείνει ως εναλλακτικές λύσεις για αντιμετώπιση της τουριστικής εποχικότητας την προώθηση του τουρισμού φύσης, πτηνοπαρατήρησης, ποδηλασίας, του θρησκευτικού τουρισμού και άλλων μορφών τουρισμού που δεν αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον.

Τέτοιες μορφές τουρισμού, όπως αναφέρει ο οργανισμός, με ελάχιστα αναπτυξιακά έξοδα και μόνο μέσω της προβολής της μοναδικότητας του νησιού μας, μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες, ενισχύοντας παράλληλα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των τοπικών κοινοτήτων που θα φιλοξενούν αυτού του είδους τουρίστες.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ