Λεμεσός, η πόλη σημείο αναφοράς

Λεμεσός. Η πόλη της Κύπρου που ξεχωρίζει. Για την ανεκτίμητη προίκα της στον τόπο. Η πόλη που μεγαλουργεί και αναπτύσσεται, όσες λίγες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η πόλη με τις συνεχείς αλλαγές, που την καθιστούν σημείο αναφοράς για όλη την υπόλοιπη Κύπρο και όχι μόνο. Ποιος θα μπορούσε να μιλήσει καλύτερα για τη Λεμεσό, από ένα «βέρο» Λεμεσιανό; Οταν ζήτησα από την αρχιτέκτονα Κρίστιαν Αργυρίδου – Χρίστου να μας μιλήσει για τη Λεμεσό, δεν ήξερα για το βιβλίο της «ΛΕΜΕΣΟΣ – Η θάλασσα και η παπαρούνα» που βρίσκεται ήδη στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Η συγκυρία ήταν κάτι περισσότερο από ευτυχής…

Με τη Μαρία Φράγκου

 

 

Η Λεμεσός αποτελεί σημείο αναφοράς για τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου. Και δεν χρειάζεται να είσαι Λεμεσιανός για να το παραδεχθείς αυτό. Ενας Λεμεσιανός, όμως, θα το εξηγήσει επακριβώς: Κι αυτό κάνει η Κρίστιαν Αργυρίδου – Χρίστου: «Η Λεμεσος αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για πολλές άλλες πόλεις, διότι τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εξαιρετική της προίκα που είναι η θάλασσα και να αναδείξει ένα ζηλευτό παραλιακό μέτωπο, από τα μεγαλύτερα σε μήκος αξιοποιημένα και προσβάσιμα.

Διαθέτει μια λειτουργική πλαζ σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης, με διευκολύνσεις για τους λουόμενους και η οποία αποτελεί μέρος μιας υπέροχης γραμμικής ακτής, συνολικού μήκους 8 χιλιομέτρων. Η ακτή διαθέτει πράσινο πάνω στην αμμουδιά, παιδότοπους, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους που επεκτείνονται δυτικά πάνω στο πολυλειτουργικό πάρκο της προκυμαίας όπου παλαιότερα βρισκόταν ο μόλος. Την προκυμαία κοσμούν γλυπτά σημαντικών καλλιτεχνών από διάφορες χώρες του κόσμου.

Ο πεζόδρομος γίνεται πλατύτερος και ενώνεται με φιδωτές αλέες μέσα στο πράσινο από τη μια και από την άλλη με τις νέες έξι αποβάθρες και πλατφόρμες- μεγάλες πλατείες, όπου πολύ συχνά γίνονται σημαντικές εκδηλώσεις.

Η ασφαλής διακίνηση, τα κεντράκια αναψυχής, οι παιδότοποι, το πολύ πράσινο, η άπλετη θέα και ο καθαρός αέρας της θάλασσας ελκύουν καθημερινά εκατοντάδες περιπατητές ντόπιους και ξένους. Δυτικότερα στο παραλιακό μας μέτωπο συναντάς τη μεγάλη αποβάθρα του παλιού λιμανιού, κατασκευή του 1890 και το ανακαινισμένο παλιό λιμάνι. Εκεί, τα κέντρα αναψυχής με τη σύγχρονη και ανάλαφρη αρχιτεκτονική τους είναι πλήρως προσαρμοσμένα στο περιβάλλον, με επίκεντρο το ψαρολίμανο και το θαλάσσιο στοιχείο, με άπλετη θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Διαθέτει μια πλατεία ευχάριστης μικροκλίμακας.

Τα τρία από τα κέντρα αναψυχής είναι χωροθετημένα πάνω στον ανατολικό βραχίονα και επεκτείνονται με μεταλλικές κολώνες μέσα στη θάλασσα. Όλα τα κτίρια ενώνονται με ένα εξωτερικό υπερυψωμένο διάδρομο που προσφέρει άνετη διακίνηση στους επισκέπτες χωρίς να εμποδίζει τη θέα.

Δυτικότερα είναι η μαρίνα, με όλη τη σύγχρονή της υποδομή. Είναι ουσιαστικά μια νέα πόλη με επαύλεις, κατοικίες, γραφεία, καταστήματα και μεγάλη ποικιλία κέντρων αναψυχής για όλους τους επισκέπτες και με φόντο τα μοντέρνα σκάφη που αυξάνονται καθημερινά. Στην είσοδο της μαρίνας βρίσκονται οι αποθήκες Τρακασιόλ με το πολιτιστικό κέντρο Τρακασιόλ και τη Ναυτική Σχολή.

Ανατολικά των Τρακασιόλ ξεκινά το γραμμικό πάρκο του Γαρύλλη, πρόσφατα και αυτό κατασκευασμένο, το οποίο διασχίζει περιοχές οι οποίες ήταν πολύ υποβαθμισμένες, ενώ τώρα εμπλουτίστηκαν με πράσινο, παιδότοπους, κατάλληλο φωτισμό, πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο που φτάνουν μέχρι το Δήμο Κάτω Πολεμιδιών.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε τις νέες πλατείες και περιοχές όπως αυτή του Κάστρου, η Σαριπόλου, του Πανεπιστημίου και άλλες. Οι υπηρεσίες υπογειοποιήθηκαν, διαμορφώθηκαν πεζόδρομοι και ανοικτοί χώροι, άνοιξαν νέα μπαράκια και κέντρα αναψυχής».

Γιατί ο ξένος επισκέπτης να επιλέξει τη Λεμεσό για τόπο διαμονής και ξεκούρασης; «Διότι δεν είναι απλώς ένας εποχιακός τουριστικός προορισμός, αλλά είναι μια πόλη ζωντανή που σφύζει από ζωή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου», λέει η Κρίστιαν. Η Λεμεσός, συνεχίζει η γνωστή αρχιτέκτονας, «είναι το μεγαλύτερο οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Κύπρου και σε ότι αφορά τη ναυτιλία είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Διοργανώνει τις μεγαλύτερες λαϊκές γιορτές όπως τη Γιορτή του Κρασιού και το Καρναβάλι, σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολλά φεστιβάλ και αθλητικές διοργανώσεις μεγάλης εμβέλειας. Μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το Ιστορικό Μουσείο και Αρχείο, το Μουσείο Νερού και το Παγκύπριο Θεατρικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μεσαιωνικό Μουσείο που στεγάζεται στο Κάστρο όπως και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Επίσης στην επαρχία της Λεμεσού βρίσκονται τα μεγάλα κρασοχώρια με τις δικές τους παραδόσεις στο κρασί και την κουμανδαρία και τη σημαντική τους συμβολή στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Πολύ κοντά στη Λεμεσό, εκτός από τον μοναδικό βιότοπο της Αλυκής και την παρθένα παραλία του Λέιτις Μάιλ, βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι της Αμαθούντας ανατολικά, του Κάστρου του Κολοσσιού, του ναού του Απόλλωνα και του αρχαίου Κουρίου δυτικά».

Είναι η Λεμεσός πόλη για ακριβά γούστα; «Μπορεί να ικανοποιήσει τα ακριβά γούστα, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει επιλογές για όλα τα βαλάντια. Διαθέτει τις καλύτερες στην Κύπρο ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και πολλά άλλα καταλύματα διαμονής, προσωρινής ή μόνιμης όλων των επιπέδων. Οι δημόσιοί μας χώροι με επικεφαλής το παραλιακό μέτωπο ικανοποιούν πιστεύω όλες τις απαιτήσεις».

Το παραθαλάσσιο μέτωπο και το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι τα σημεία της πόλης που εμπνέουν περισσότερο την Κρίστιαν. Κι αυτό γιατί «αποτελούν την ξεχωριστή της ταυτότητα».

Ζητάμε από την Κρίστιαν να γυρίσει το χρόνο πίσω. Και να θυμηθεί τη Λεμεσό των παιδικών της χρόνων. «Την αγαπημένη μου οικογένεια με τα αστεία του πατέρα μου, το πρώτο μου ποδήλατο – μέσο μεταφοράς προς την ‘’ελευθερία’’- τις καλλιτεχνικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Αρμένιου φωτογράφου Παστατζιάν, τους γείτονες και συγγενείς, τα κινηματοθέατρα Γιορδαμλή και Ριάλτο, την Πλατεία Ηρώων και το κέντρο Ακρόπολη στη Γλάδστωνος. Κυρίως το Καρναβάλι που περνούσε έξω από το σπίτι μου και τις παιδικές μας αμφιέσεις έστω και πελλομασκες».

Πώς θα θέλατε να βρουν την πόλη σας τα εγγόνια σας και τα παιδιά τους; ρωτάμε. «Ακομα πιο όμορφη και φιλική, συγχρονισμένη με την εποχή της, ανθρώπινη, οργανωμένη, καθαρή και πράσινη».

Και με ποια ανάμνηση θα ήθελε να φεύγει ο επισκέπτης από τη Λεμεσό; «Του ανοιχτόκαρδου και φιλόξενου Λεμεσιανού, μιας κοσμοπολίτικης παράλιας πόλης, καλόγουστης, πολιτισμένης, με εκατοντάδες επιλογές πολιτιστικής ψυχαγωγίας και προσιτής αναψυχής σε αυθεντικούς χώρους δίπλα από τη θάλασσα».

 

ΛΕΜΕΣΟΣ – Η θάλασσα και παπαρούνα

Η διαχρονική αλήθεια μιας πόλης – ζωντανού οργανισμού. Ενα βιβλίο με συσσωρευμένο το όραμα για τη γενέθλια πόλη. Φωτογραφίες ασπρόμαυρες που κρατούν τη νοσταλγία ζωντανή. Αρχιτεκτονική κληρονομιά πλούσια. Η πολιτιστική ταυτότητα μιας πόλης που διεκδικεί τον τίτλο της κοσμοπολίτισσας. Λεμεσός. Γι’ αυτούς που την έζησαν, την ζουν και θα την ζουν για πάντα…

 

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ