Κρατούν μυστικό και το νέο πόρισμα για τον Ακάμα

 

Πάλι κλειδωμένο στα συρτάρια είναι το νέο πόρισμα για την 1η φάση των έργων στον Ακάμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα παραδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου. Η 3η έρευνα έγινε για να διαπιστωθούν διοικητικές ευθύνες.

Τα προηγούμενα δύο πορίσματα είχαν χαρακτηριστεί ανεπαρκή από το αρμόδιο Υπουργείο και γι’ αυτό κρίθηκε αναγκαίο να διενεργηθεί και 3η έρευνα. Μετά από σχετική ενημέρωση και του Υπουργικού Συμβουλίου είχε οριστεί ως τελική ημερομηνία παράδοσης του νέου πορίσματος η 10η Μαΐου. Η διοικητική έρευνα αφορά τις καταγγελίες για την παράβαση νομικά δεσμευτικών, ουσιωδών και ειδικών όρων της περιβαλλοντικής έγκρισης του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα, κατά την υλοποίηση της Φάσης Α’ για τη βελτίωση του κύριου οδικού δικτύου και συγκεκριμένα των ακόλουθων δασικών δρόμων: (1) Άσπρος Ποταμός – Τοξεύτρα – Λάρα, (2) Κυκλικός Λάρας και (3) Τοξεύτρα – Άβακας – Λίπατη.

Εκτός από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, τα πορίσματα για τον Ακάμα είχαν ζητήσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος και οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις. Μάλιστα, χθες οι μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις με ανακοίνωσή τους ζητούν τη δημοσιοποίηση του νέου πορίσματος. Οι οργανώσεις Terra Cypria, το BirdLife Cyprus, ο Σύνδεσμος Προστασίας Άγριας Ζωής (Cyprus Wildlife Society) και η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών ζητούν την άμεση δημοσίευση του τελικού πορίσματος. Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «το Υπουργείο ΓΑΑΠ θα πρέπει επιτέλους να προβεί στην παραδοχή της παράβασης αρκετών και σημαντικών νομικά δεσμευτικών, ουσιωδών και ειδικών όρων της περιβαλλοντικής έγκρισης του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΔΠ Ακάμα, κατά την υλοποίηση της Φάσης Α’ για τη βελτίωση του κύριου οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα. Σε αυτά τα πλαίσια, θα πρέπει να αναζητηθούν και να καταλογιστούν οι όποιες ευθύνες, εκεί και όπου αυτές υφίστανται.

Ο καταλογισμός ευθυνών για τα σοβαρά λάθη που έγιναν και τις σημαντικές παρεκκλίσεις από τους όρους που τέθηκαν αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση και επιτακτική ανάγκη για την αποτροπή παρόμοιων λαθών και παραβάσεων στο μέλλον, καθώς και για την υπεράσπιση του σημαντικότατου θεσμού της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης ορισμένων έργων και σχεδίων, τα οποία δύναται να επηρεάσουν προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο».

Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι τα πορίσματα των διοικητικών ερευνών θα πρέπει να τεθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και να υποβληθούν προς την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, στην οποία έχει ανατεθεί η διενέργεια ανεξάρτητου διαχειριστικού και περιβαλλοντικού ελέγχου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, στα πλαίσια της αυτεπάγγελτης εξέτασης του θέματος με βάση τον Κανονισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Κώστας Νάνος

 

 

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ